TRA Tešanj podržala nabavku agrotekstila za 50 korisnika

13.04.2018 08:49:24

Na ovaj način se korisnicima projekta pružila prilika da ranije izvrše sadnju, ranije ostvare prinose, kako bi proizvode mogli plasirati po višim cijenama.

Agrotekstil je tkanina sastavljena od tankih polipropilenskih vlakana, koja sadrži veliki broj mikropora. Struktura ovih mikropora je takva da omogućava optimalnu propusnost za vodu, svjetlo i zrak, dok u isto vrijeme zadržava neophodan zrak i spriječava nepotrebno isparavanje vode. Na ovaj način se stvara pogodna mikroklima koja pogoduje bržem rastu i nesmetanom razvoju biljaka. Agrotekstil se može koristiti za prekrivanje biljaka ili zemlje.

Prednosti upotrebe agrotekstila:

  • Zaštita biljaka od niskih ili visokih temperatura
  • Smanjuje dnevno kolebanje temperature
  • Spriječavanje rasta korova
  • Smanjenje upotrebe herbicida
  • Spriječavanje isušivanja zemljišta i stvaranja pokorice
  • Ubrzavanje starta proljetnih kultura

U cilju unaprijeđenja naših poljoprivrednih proizvođača iz projekta plasteničke proizvodnje, Agencija za razvoj općine Tešanj je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZE-DO kantona, na čelu sa Himzom Smajićem podržala nabavku agrotekstila za svih 50 korisnika.

Svih 50 proizvođača plasteničke proizvodnje dobilo je 400m2 agrotekstila ( 19gr), odnosno ukupno je podjeljeno 20 000m2 agrotekstila. Na ovaj način se korisnicima projekta pružila prilika da ranije izvrše sadnju, te ranije ostvare prinose, kako bi svoje proizvode mogli plasirati po znatno višim cijenama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi