Baumit je uzeo 12 bijelih tonova i povezao ih u jedinstvenu kolekciju boja

18.02.2021 07:29:32
Baumit je uzeo 12 bijelih tonova i povezao ih u jedinstvenu kolekciju boja

Trendovi boja dolaze i odlaze, ali klasična bijela uvijek će biti popularan izbor – posebno na fasadi!

Trendovi boja dolaze i odlaze, ali klasična bijela uvijek će biti popularan izbor – posebno na fasadi! U kombinaciji sa crnom, to je često jedina stvar koju trebate da bi stvorili savršenu harmoniju.

Efekat bijele boje.

Bijela je zbir svih boja svjetlosti i u njihovom najčišćem obliku, ujedno je i njihova odsutnost. Bijela izgleda čisto i bistro, ali ujedno i hladno i poslovno. Učinak bijelih fasada je u najmanju ruku jednako zapanjujući kao i njihovih kolega u boji. Odabir prave nijanse bijele za vašu fasadu često je sve samo ne laka odluka. Nije ni čudo, jer bijela boja zida rijetko je samo bijela. Čisto bijela? Prljavo bijela? Topla bijela? Hladno bijela?

Čak i male varijacije mogu napraviti ogromne razlike u izgledu građevine. Toplo bijele boje imaju prizvuke crvene, narančaste i žute boje, što rezultira nježnim sjajem i ugodnom vibracijom. Hladnije bijele boje imaju primjese zelene, plave i ljubičaste, pridonoseći čistom i svježem izgledu.

12 nijansi bijele

Kako bi ograničio gotovo beskrajne mogućnosti, Baumit je uzeo 12 najljepših bijelih tonova i povezao ih u jedinstvenu kolekciju boja – od Star/Zvijeza do Ivory/Bjelokosti, od Opal/ Opala do Ice/Leda. Baumitova paleta boja "12 nijansi bijele". Slobodno birajte između novih odabranih tonova kako biste svom projektu dali bezvremenski izgled – kao i uvijek, u dobro poznatom Baumit visokom kvalitetu. Sve nijanse bijele dostupne su u proizvodima Baumit StarTop/Color, Baumit CreativTop i BaumitSilikonTop /Color.

Cool down

Osim čistog i bezvremenog izgleda bijelih fasada – one imaju i funkcionalnu stranu. One odbijaju veliku količinu sunčevog zračenja, što pomaže smanjenju temperature pregrijanih gradova tokom vrućih ljetnih mjeseci.

Zašto arhitekti nose crno a grade u bijelom?

Jeste li ikad razmišljali o tome? Mi jesmo – i željeli smo znati razlog zašto je to tako. Stoga smo intervjuisali 50 arhitekata iz cijele Europe – uvijek pitajući ovo i razna druga zanimljiva pitanja vezano za arhitekturu & dizajn. Jednostavna pitanja s iznenađujućim odgovorima.

U jednobojnoj verziji, proporcije su naglašene i jasno precizirane, linije su čiste, svezci su jasni i greške se ne mogu sakriti… Arhitekti koriste oblike i prostor te je možda to i cijela ideja: stvarati materijalni entitet koji pruža emociju i osjećaj izvan efekta dizajna boje, izvan trenda nijansi boja i izvan vremenskih ograničenja.

"Koliko god željeli vjerovati i pričali o bojama na početku svakog projekta, na kraju uvijek završi u crnom i bijelom. Crna je dovoljna, bijela isto tako. Ljepota ove dvije boje je apsolutna. One stvaraju savršenu harmoniju." Arhitekta Militsa Petrova Spacemode Studio, Bugarska

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina