Regeneracija doo: Bazeni od armiranog poliestera

02.06.2021 07:28:58

Zbog prihvatljive cijene i brze ugradnje, armirano poliesterski bazeni spadaju među najprodavanije bazene u Europi.

Općenito o armirano poliesterskim bazenima tip "REGENERACIJA"

Zbog izuzetno lijepih oblika i glatkih zaokruženih rubova, jednostavnosti ugradnje i održavanja, te dugog vijeka trajanja, armirano poliesterski bazen je pravi izbor za kućni bazen.

Zbog prihvatljive cijene i brze ugradnje, armirano poliesterski bazeni spadaju među najprodavanije bazene u Europi.

Karakteristike bazena su:

  • bazen je izrađen od poliester-vinilesterskog materijala iz jednog komada,
  • boja bazena može biti plava, bijela i sa efektom keramike,
  • bazeni se mogu isporučivati sa i bez kutije za roletne (garaža),
  • svaki bazen posjeduje tzv. rimske stepenice sa protukliznom površinom. 

Dimenzije bazena:

8,5 x 4 x 1,5 m

9,5 x 4 x 1,5 m

10,5 x 4 x 1,5 m

Bazeni izrađeni od armiranog poliestera su vodonepropusni, temperaturno i hemijski otporni, te otporni na vremenske promjene. Njihova izrada se sastoji iz više slojeva što im osigurava dugotrajnost te otpornost površine protiv osmoze.

TRANSPORT I UGRADNJA POLIESTERSKOG BAZENA

Bazeni od poliestera mogu se svrstati u kategoriju polumontažnih bazena, budući da osim pripremnih i završnih radova na uređenju okoliša bazena, nisu potrebni nikakvi radovi na samoj bazenskoj konstrukciji. Ovi bazeni se najčešće transportiraju do pripremljenog mjesta (iskopa) za ugradnju u jednom komadu, na specijalno prilagođenom vozilu.

UGRADNJA (INSTALACIJA) OPREME

Nakon postavljanja bazena na pripremljenu AB ploču (koja je mašinski zaglađena i očišćena od sitnih kamenčića) i prije zasipanja obložnim materijalom potrebno je izvršiti sve instalacijske radove, tj. potrebno je instalirati (postaviti) sve bazenske elemente (skimere, mlaznice, totalni ispust, cijevni razvod oko bazena, pumpu, filter i svu opremu za koju se investitor odlučio).

Instalacija (postavljanje) opreme

Prije zasipanja poliesterskog bazena sa propisnom oblogom na mjesto ispod ulaznih stepenica i ispod dijela bazena sa garažom, postavljaju se potpore stim da se kao završni  dio  postavi pur.

Postavljanje potpora

Postavljanje potpora na dijelu ispod ulaznih stepenica (cijev PVC DN 160 ispunjena betonom ojačan armaturnim šipkama 4RA ∅8mm).

Potrebno je pripremiti strojarnicu u neposrednoj blizini bazena u kojoj će se nalaziti oprema. Veličina strojarnice ovisi od opreme koja se ugrađuje.

Priprema strojarnice

Nakon sto je instalacijski dio postavljanja opreme završen slijedi zasipanje bazena. Zasipanje (obloga) se izvodi suhim betonom omjera 1:6 ; v/c 0.13-0.18. Ukoliko se bazen ugrađuje u zasjeku potrebno je sa donje strane izvršiti montažu oplate koja će biti granica i osiguranje zasipnog materijala, a sa gornje strane zasjeka drenažu u koliko se radi o vlažnom tlu. U ovom slučaju cijela AB podložna ploča mora biti izgrađena na samoniklom nosivom tlu.

Ukoliko  se  iskop  građevinske   jame     izvrši tačno i precizno  nema  potrebe za  postavljanjem oplate

Zasipanje vršiti na način da se istovremeno sipa 15 cm vode u bazen i ugrađuje npr. 15 cm obloge oko bazena , napomena voda se puni u bazen zbog spriječavanja pritiska na zidove bazena.

Izrada obložnog nasipa oko bazena

 

Završni dio i izgradnja obložne ploče

Nakon izrade obložne ploče oko bazena postavljaju se kamene ili druge obloge na uređenju oko bazena po želji investitora

Kontakt:

Regeneracija doo Velika Kladuša

Velika Kladuša 037/775/257

Email: info@regeneracija.ba

Sarajevo:

033/713/751

Email: info.sarajevo@regeneracija.ba

 

PODIJELI:
TAGOVI: Regeneracija bazeni

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina