Baumit Ionit Color: 60% manje aerosola i virusa u zraku!

05.10.2021 15:38:07
Baumit Ionit Color: 60% manje aerosola i virusa u zraku!

Odavno je poznato da prirodni zračni joni, koje mineralna zidna boja IonitColor generiše, smanjuju koncentraciju sitne prašine i polena u sobnom zraku.

60% manje aerosola i virusa u zraku!

Svi znaju da je u zatvorenim prostorijama rizik od infekcije kapljicama veći nego na otvorenom, zbog nedostatka izmjene zraka ili nedovoljne opskrbe svježim zrakom. No, istraživanje je sada učinilo odlučujući korak na ovu temu. Velike kapljice, poput onih koje nastaju kihanjem ili kašljanjem, brzo padnu na tlo. Međutim, čestice tekućine koje se stvaraju pri normalnom disanju ili govoru toliko su male da mogu lebdjeti u zraku i do 12 sati. Zidna boja IonitColor smanjuje koncentraciju i takvih čestica u unutrašnjem zraku.

Što su aerosoli?

Aerosoli su smjese krutih ili tekućih čestica (“suspendirane čestice”) u gasnim smjesama (npr. Zrak). Čestice aerosola mogu biti vrlo različite veličine (između 0,18 do 20 mikrometara). One se distribuiraju u prostoriji pri govoru i disanju te se mogu zadržati u zraku od nekoliko minuta do 12 sati.

Vrijeme zadržavanja aerosola u zraku

Velike kapljice, uzrokovane, na primjer, kihanjem ili kašljanjem, brže padaju na tlo, 1-2 metra od izvora. Međutim, kapljice koje se stvaraju tokom normalnog disanja ili govora toliko su male da mogu lebdjeti u zraku i do 12 sati.

Aerosoli - prenosioci virusa i bakterija

Institut Robert Koch opisuje unos tekućih čestica koje sadrže viruse putem disanja kao glavni put prijenosa patogena. Ovisno o veličini čestica, razlikuju se veće kapljice i manji aerosoli. Dok veće kapljice brzo padaju na tlo, aerosoli se mogu dugo zadržati u zraku i lebdjeti u zatvorenim prostorijama, stoga predstavljaju poseban zdravstveni rizik. Mjere koje doprinose smanjenju koncentracije zaraznih aerosola važan su doprinos zaštiti zdravlja.

Ogledne sobe

Na Fraunhofer Institutu za građevinsku fiziku IBP, učinak aktivne zidne boje IonitColor na koncentraciju aerosola ispitan je usporednim mjerenjima. Zidovi dvije identične prostorije obojeni su jednom konvencionalnom zidnom bojom, a drugi  IonitColorom. Ista količina aerosola upuštena je u obje prostorije. Nakon 90 minuta, izmjerena je koncentracije aerosola. Utvrđeno je da je koncentracija aerosola u prostoriji s IonitColorom 60% niža nego u drugoj prostoriji.

Odavno je poznato da prirodni zračni joni, koje mineralna zidna boja IonitColor generiše, smanjuju koncentraciju sitne prašine i polena u sobnom zraku. Sada je po prvi put otkriveno da zračni joni mogu smanjiti i koncentraciju suspendiranih čestica (sitno raspoređene čestice sastavljene od tekućih i krutih elemenata) i tako očistiti zrak. Ovaj pozitivni učinak se dodatno istražuje u daljnjim mjerenjima na Institutu za građevinsku fiziku Fraunhofer.

Još bolje u sistemu.

Da bi IonitColor razvio svoj najbolji mogući učinak, nivo vlažnosti zraka u prostoriji je ključan. Kako bi nivo vlažnosti zraka postigao savršenu vrijednost između 40-60%, Baumit je razvio i dvije glet mase IonitFinish i IonitFino za malterske, betonske i zidove od gipsanih ploča. One povećavaju broj čestica vode u zraku te tako regulišu vlažnost zraka u prostoriji. One stvaraju savršenu unutrašnju klimu tako što višak vlage iz zraka skladište, a zatim je oslobađaju kada se zrak previše isuši. Na taj način, Ionit sistem osigurava ugodnu klimu i čist zrak u prostoriji.

Više na baumit.ba

 

 

 

 

 

 

PODIJELI:
TAGOVI: Baumit Ionit Color aerosoli

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina