Building Information Modeling u Geodeziji

21.01.2019 08:43:26
Building Information Modeling u Geodeziji

BIM (Building information Modeling) je proces izrade projekata i projektne dokumentacije kroz izradu 3D informacijskog modela.

Poslednjih nekoliko godina se susrećemo sa pojmom koji je postao ključna riječ kada je u pitanju projektovanje po standardima savremenog građevinarstva. Taj pojam se odnosi na "Building Information Modeling" (skraćeno BIM).

BIM softveri prisutni su u građevinarstvu već preko dvije decenije, a poslednjih godina preuzeli su primat nad klasičnim CAD konceptom u svim vodećim biroima svijeta te je danas nezamislivo raditi velike projekte mimo upotrebe BIM tehnologije.

BIM (Building information Modeling) je proces izrade projekata i projektne dokumentacije kroz izradu 3D informacijskog modela, sa snažnim naglaskom na međusobnoj saradnji svih sudionika u gradnji i postao je standard u velikom broju zemalja Evropske Unije i svijeta. (Ivana Diminić, Uvod u BIM, 2016).

BIM, za razliku od klasičnog CAD koncepta, prevazilazi doživljaj projekta kao običnog crteža. Zato prelazak sa običnog CAD softvera na BIM nije prosta promjena istog radnog okruženja već ulazak u sasvim novi svijet sa nevjerovatnim mogućnostima. Suština je u tome da se BIM ne zasniva na običnom digitalnom crtežu već na kompletnom detaljnom modeliranju objekta koje čini da se svaka izmjena automatski registruje u osnovama, presjecima, 3D modelu…

Building Information Modeling objedinjuje geometriju, prostorne odnose, analizu osvetljenja, geografske parametre, količine i tehnički opis elemenata (na primjer, detalje proizvođača pojedinih elemenata zgrade). BIM može predstaviti kompletan životni vijek objekta, od procesa gradnje do scenarija korištenja, tj. održavanja objekta

Povećana upotreba i brz uspon BIM-Metode u građevinarstvu, doveli su i do ogromne potražnje kada su u pitanju inteligentni 3D-BIM modeli postojećih građevina, u svrhu njihovog renoviranja, rekonstrukcije i izrade pouzdanih i ažurnih arhitektonskih planova.

Prilikom toga postavlja se pitanje za najefektivnijom metodom izmjere postojećih građevina. Lasersko skeniranje se po pitanju toga čini idealnim, jer omogućava brzu i preciznu izmjeru 3D-podataka u velikoj rezoluciji.

Različiti pilot-projekti prikazuju efektivnost metode laserskog skeniranja kao osnove za izradu 3D-BIM modela. Ipak, ovaj tzv. "Scan-to-BIM" proces nije uopšte trivijalan. Izazov leži u tome, iz preciznog prikaza realnosti u obliku oblaka tačaka izraditi parametrizovan 3D-BIM model.

Uslugu izrade 3D-BIM modela vam pruža i Geobiro d.o.o Konjic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina