BauMinatorⓇ - Pionir u printu na betonu

06.11.2020 11:59:17
BauMinatorⓇ - Pionir u printu na betonu

BauMinator® sistem omogućava printanje komponenti, predmeta, stubišta, zidova, ploča, šupljih oplata i kalupa, trenutno veličine od 50 cm do 5 m.

Kada su se na tržištu pojavili prvi 3D printeri za plastiku, Baumit je odmah počeo naporno raditi na 3D printanju s betonom. Brzo je postalo jasno da ne samo da će za takav print trebati poseban malter, već da će također cijeli postupak printanja betona, od softvera do brizgalice za printanje, morati biti dizajniran ispočetka a sve to da bi mogao printati visokokvalitetne proizvode. U saradnji sa Univerzitetom u Innsbrucku, razvili smo BauMinatorⓇ, 3D printer za  izradu betonskih komponenti, predmeta, stubišta, zidova, ploča, šupljih oplata i kalupa.

Ultimativno printanje betonom.

BauMinator® sistem omogućava printanje komponenti, predmeta, stubišta, zidova, ploča, šupljih oplata i kalupa, trenutno veličine od 50 cm do 5 m.

Bilo da se radi o montažnim betonskim elementima, zidnim elementima, cijevima, osovinama, elementima ograde, vaznama, vanjskom namještaju, dekorativnim ili umjetničkim predmetima - skoro da i nema ograničenja u mogućnostima za izradu betonskih elemenata bilo kojeg oblika. Ovo je moguće jer tehnologija BauMinator® omogućava pozicioniranje i gradnju maltera tako precizno tokom printanja da se mogu stvoriti trodimenzionalni betonski dijelovi koji nisu samo vertikalni, već mogu uključivati i izbočine ili dvostruka zakrivfenja. Ovo nudi arhitektima, dizajnerima i projektantima mogućnost upotrebe potpuno novih oblika i dizajna površine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina