Pridružite se radionicama u Centru za rani rast i razvoj

29.01.2016 08:38:43
Pridružite se radionicama u Centru za rani rast i razvoj

Organizacija SOS Dječija sela BiH već treću godinu uspješno implementira projekat Općine Novi Grad Centar za rani rast i razvoj.

Organizacija SOS Dječija sela BiH već treću godinu uspješno implementira projekat Općine Novi Grad Centar za rani rast i razvoj.

"Istraživanja pokazuju da je rana intervencija, te osiguravanje poticajnog okruženja u kojem će dijete rasti i razvijati se od izuzetnog značaja za daljne napredovanje i postizanje boljih rezultata. Kroz različite aktivnosti koje se organiziraju, kod djece se razvija socijalizacija, utiče na njihov fizički, kognitivni, socio-emocionalni razvoj, razvoj ličnosti, razvoj govora, komunikacije i stvaralaštva. Iznimno nam je važan holistički pristup, te se svakom djetetu prilazi individualno, ali se potencira i uključivanje roditelja" istakla je Aida Šljivo, koordinatorica aktivnosti u Centru za rani rast i razvoj.

Prioritetni pravci djelovanja Centra za rani rast i razvoj su:

 • jačanje porodice i razvoj aktivnosti koje potiču odgovorno i zdravo roditeljstvo;
 • osiguravanje dostupne i kvalitetne usluge budućim roditeljima, novorođenčadi, te stimulisanje pravilnog rasta i razvoja djece, s posebnim naglaskom na djecu do tri godine, kao i ranu detekciju i intervenciju
 • povećanje obuhvata i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci uz individualni pristup i kontinuirano praćenje rasta i razvoja, s naglaskom na značaj zdrave ishrane, zdravih navika i sigurnog okruženja u kojem djeca žive i borave.

"Ciklusi radionica sa djecom i roditeljima su namjenjeni djeci od rođenja do šeste godine koja nisu uključena u organizovani oblik predškolskog odgoja i obrazovanja, obavezno predškolsko obrazovanje, kao i aktivnosti za djecu mlađeg školskog uzrasta. Djeca zajedno sa roditeljima aktivno učestvuju  u radionicama edukativnog karaktera. Ciklusi radionica za djecu i roditelje traju tri mjeseca, a radionice se organiziraju dva puta sedmično po dva sata", dodaje Aida Šljivo.

Centar za rani rast i razvoj organizira grupni i individualni rad sa roditeljima i djecom u svrhu razvijanja i poticanja psiho-socijalnih osobina, uključenje socijalno isključenih kategorija porodica sa djecom u aktivnosti socijalne zajednice.

Rad je organiziran po grupama:

 • djeca uzrasta do 3 godine i roditelji
 • djeca uzrasta  od 3 do 4 godine i roditelji
 • djeca uzrasta  od  4 do 6 godina i roditelji
 • djeca predškolskog uzrasta i roditelji
 • djeca uzrasta od 6 do 10 godina
 • Obavezni predškolski program
 • Roditelji
 • Govorno-jezička terapija

Odgojno-obrazovne oblasti na koje se fokusira u radu sa djecom i roditeljima su: razvoj govora, razvoj početnih matematičkih pojmova, upoznavanje okoline, likovni odgoj, tjelesni odgoj, muzička kultura.

Kao i predhodnih godina, i ove projektne godine, na godišnjem nivou očekuje se 250 djece i 170 roditelja, koji će aktivno učestvovati u programu Centra za rani rani rast i razvoj. Svi roditelji zainteresirani za uključivanje u radionice više informacija mogu dobiti u prostorijama SOS Društvenog centra Hermann Gmeiner“, u ulici Semira Frašte bb, naselje Mojmilo ili putem telefona 033 465 488, a prijavni obrazac možete preuzeti OVDJE Prijave možete donijeti lično u prostorije Centra ili poslati na mail aida.sljivo@sos-ds.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle