Reumal - Program za liječenje i prevenciju vaskularnih oboljenja

28.09.2016 12:41:12

Vaskularni program se preporučuje svim osobama, bez obzira na spol i dob, kod kojih su se pojavile proširene vene.

Kako nastaju oboljenja vena?

Arterije dovode krv koja je bogata kisikom od srca prema ostalim dijelovima ljudskog tijela. Krv postepeno otpušta kisik, te se kisik zamjenjuje ugljen- dioksidom. Krv u kojoj se nalazi ugljen-dioksid vene dovode iz svih dijelova ljudskog tijela prema srcu. Kada vene koje se nalaze u nogama ne mogu dovoditi dosta krvi prema srcu, nastaje bolest koja se naziva hronična venska insuficijencija ili hronična bolest vena.

Kada se ljudsko tijelo nalazi u uspravnom položaju, krv koja se nalazi u venama nogu mora savladati gravitacijsku silu kako bi došla do srca. Mišići nogu i stopala stišću vene i usmjeravaju krv prema srcu. Venske valvule koje se nalaze unutar lumena vena usmjeravaju protok krvi u smjeru prema srcu. Kada se mišići na nogama relaksiraju/opuštaju, valvule se zatvaraju. Na taj način onemogućuju strujanje krvi u obratnom smjeru, odnosno vraćanje krvi prema stopalu. Cijeli taj proces strujanja krvi prema srcu naziva se venska pumpa.

Dok se ljudsko tijelo kreće, mišići se stišću i venska pumpa zadovoljavajuće radi. Kada se ljudsko tijelo nalazi u uspravnom i nepomičnom te u sjedećem položaju, posebno duže vrijeme, krv se nakuplja u venama nogu i posljedično dolazi do povećanja pritiska unutar njih.

Zahtijevaju li radni zadaci provođenje vremena u nepomičnom uspravnom položaju ili pak dugotrajnom sjedećem položaju, može nastati slabost stijenke/ zida vene i/ili oštećenje valvula vene, što uzrokuje nastanak hronične venske insuficijencije.

Kako prepoznati problem?

Zglobovi mogu biti otečeni. Bolesnici navode osjećaj težine u potkoljenicama, umor i peckanje te bolove za vrijeme hoda ili neposredno poslije zaustavljanja.

Kod hronične venske insuficijencije pojavljuju se varikozne vene. Varikozne vene su proširene vene koje se vide neposredno ispod kože. One su često plave boje, izbočene i zavinute. Velike varikozne vene uzrokuju promjene na koži kao što su osip, crvenilo i osjetljivost.

Hronična venska insuficijencija može uzrokovati oticanje cijele dužine noge zbog povećanja pritiska krvne struje unutar venskog sistema. Limfne žile pojačano stvaraju tekućinu koja se naziva limfa, kako bi umanjile štetne posljedice hronične venske insuficijencije. Meka tkiva na nogama apsorbiraju limfnu tekućinu te tako povećavaju mogućnost nastanka oticanja noge. Kod dugotrajne hronične venske insuficijencije i oticanja nogu može doći do nastanka ulkusa (oštećenje površnih dijelova kože, i to na donjim dijelovima nogu).

Kategorije koje najčešće obolijevaju

Predisponirajući faktori za nastanak hronične venske insuficijencije su:

- pretjerana tjelesna težina / adipoznost
- trudnoća
- nedovoljno kretanje
- pušenje
- dugotrajno stajanje bez mogućnosti kretanja
- dugotrajno sjedenje na radnom mjestu
- rad i boravak u toplim i vlažnim uslovima
- hiperholesterolemija
- hipetrigliceridemia

Nadalje, spol i dob su također predisponirajući faktor za nastanak hronične venske insuficijencije. Naime, kod žena iznad pedeset godina starosti hronična venska insuficijencija je najučestalija.

Indikacije za koje je proporučen Vaskularni program

Ovaj program se preporučuje svim osobama, bez obzira na spol i dob, kod kojih su se pojavile proširene vene, koje su imale operativne zahvate na venama ili duboku vensku trombozu, kao i osobama koje pate od čestog oticanja nogu.

Efekti koji se postižu vaskularnom terapijom su višestruki; otklanja se natečenost i bol, poboljšava se cirkulacija, kao i tonus i elastičnost krvnih sudova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle