Injekcije u oko - Savremena terapija

18.11.2016 14:31:09
Injekcije u oko - Savremena terapija

Unazad nekoliko godina nastala je revolucija u liječenju bolesti makule različitih uzroka.

Unazad nekoliko godina nastala je revolucija u liječenju bolesti makule različitih uzroka kao što su dijabetes, degeneracije makule, tromboze krvnih sudova oka. Otkrićem lijekova koji se ubrizgavaju u oku injekcijom ne samo da je omogućeno liječenje navedenih bolesti, nego i stanja kao što su krvarenje u oku ili neovaskularni glaukom. Danas, srećom, u svijetu, pa tako i u očnoj klinici Svjetlost imamo mogućnost liječenja ovih bolesti primjenom injekcija Avastina, Lucentisa, Eylea i Ozurdex-a te kombinacijom injekcija i laser terapije.

Injekcije u oko - jedina alternativa

Vodeći uzrok centralne sljepoće u populaciji iznad 60 godina jeste senilna degeneracija makule. Pacijenti se žale na značajno slabljenje vida u centru zbog kojeg ne mogu čitati, gledati televiziju, voziti auto. Kako je makula centar vida, pacijenti vide mutnu mrlju te da su im ravne linije krive, a i sama slika krivudava. Iako se od makularne degeneracije ne može oslijepiti, kvalitet vida je tako loš da pacijenti ne mogu funkcionirati bez pomoći druge osobe. Donedavno doktor je bio samo posmatrač dok je pacijent progresivno gubio vid usljed ove bolesti, osim davanja vitamina i propisivanja povećala nismo ništa drugo mogli poduzeti. Sada postoji terapija za liječenje vlažnog oblika bolesti, koji izaziva puno teža oštećenja i time slabiji vid. Terapija primjenom ovih injekcija je jedina alternativa u liječenju vlažne makularne degeneracije.

Dijabetička retinopatija - injekcije kao izbor liječenja

Šećerna bolest oštećuje male krvne žile u tijelu pa tako i na očnoj pozadini. Praktično nema bolesnika sa nereguliranim šećerom u krvi koji nakon nekoliko godina ne razvije promjene na žilama očne pozadine što se naziva dijabetička retinopatija. Naime, krvne žilice postaju propusne i propuštaju tekućinu ili krv te pacijent sve mutnije i slabije vidi. Dijabetička retinopatija najčešći je uzrok sljepoće u svijetu. Ujedno su ovi pacijetni izloženi većem riziku nastanka neovaskularnog glaukoma ili tromboze krvnih sudova retine. Primjena terapije injekcijama u oko kod dijabetičke retinopatije jedna je od tri glavne metode izbora liječenja pored laser terapije i operativnog zahvata.

Bezbolna aplikacija lijeka u oko

Lijek se daje direktno u oko, jer je takav način primjene najbolji i najučinkovitiji. Iako zvuči vrlo neugodno primiti lijek u oko, primjena je potpuno bezbolna, jer se prethodno pacijentu daje lokalna anestezija u obliku kapljica. Zahvat se izvodi ambulantno, tako da pacijent odmah nakon primljene injekcije ide kući.

Nakon davanja injekcija pacijenti dobivaju antibiotske kapi kako bi se spriječila infekcija oka, kao moguća komplikacija. Iako postoji određeni minimalni rizik, davanje injekcija je neophodno, jer je jedina alternativa nepovratnom slabljenju vida.

Danas na tržištu postoji više vrsta lijekova koji se primjenjuju u liječenju ovih oboljenja. Najčešće primjenjivani jesu Avastin i Lucentis. Njihov zadatak je spriječiti stvaranje krvnih žilica koje guše centar vida ili žutu pjegu. Primjenom ovog lijeka mi neutraliziramo faktor vaskularizacije (VEGF) te tako ugasimo signal za stvaranje tih štetnih žilica te omogućavamo žutoj pjegi da ponovo počne “disati”. Gotovo kod svih pacijenata postiže se zaustavljanje slabljenja vida, a kod 30 do 40 posto pacijenata i poboljšanje. Ako se bolest dijagnosticira na vrijeme, taj postotak i raste.

Iskustva oftalmološke klinike Svjetlost u primjeni te terapije su više nego pozitivna, što mogu posvjedočiti i brojni pacijenti kojima je spriječeno daljnje propadanje vida. Svakom pacijentu pristupa se individualno, a prije davanja injekcija svakako objasni njihovo djelovanje i očekivanja. Potrebno je naglasiti da su redovne kontrole oftalmologa i prije nastanka simptoma neophodne jednom godišnje za dijabetičara koji nema simptome slabljenja vida, a  oni pacijenati koji su osjetili promjene u vidu znatno češće.

Dr. Ajla Pidro

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle