Kako uštedjeti na vodi? Sve započinje u kuhinji

14.03.2017 16:27:52
Kako uštedjeti na vodi? Sve započinje u kuhinji

Svaka slavina zaslužuje štedni regulator mlaza

Štednja, štednja i samo štednja. Izgleda da smo u zadnje vrijeme svi usredotočeni samo na štednju. Pa upravo čitate i ovaj blog jer želite uštedjeti.

U ovom slučaju nećete uštedjeti u kupovini odjeće i obuće gdje nam se tu i tamo može oprostiti nepromišljeno trošenje. Pa nije da svaki dan pomahnitalo kupujemo cipele.

Ovdje ćemo govoriti o pametnim i dugoročnijim uštedama kao o onima za uštedu troškova u kućanstvu. U ovom slučaju riječ je o računima za vodu gdje se brojevi svako malo dižu, a od njih se dižu tlak i kosa na glavi. Ponekad se pitamo hoće li već jednom nešto otići i dolje?

Poslije nekoliko savjeta za uštedu vode koji slijede, nadamo se da će dolje otići računi za vodu

Naime, u kućanstvu postoji mnogo načina za uštedu koji kad se gledaju pojedinačno, izgledaju prilično mizerno. No kad se svi oni zbroje na bazi od jedne godine, taj iznos više ne izgleda toliko malo, zar ne?

Da ne duljimo, evo nekoliko načina kako možete uštedjeti na računima za vodu.

Ušteda vode započinje u kuhinji

Jeste li znali da najnekontroliranije trošimo vodu upravo u kuhinji? Kad bolje promislite to i nije tako iznenađujuće jer najviše vremena i provodimo u kuhinji.

Zato ćemo se i  usredotočiti na štednju vode samo u kuhinji. No prije nego što vam otkrijemo par savjeta, želimo  s vama podijeliti i par zanimljivih činjenica o korištenju vode u kuhinji.

  • Oko 10 posto ukupne vode u kućanstvu koristi se u kuhinji. Možete uštedjeti vodu tako da budete pametniji prilikom kuhanja, čišćenja te pranja posuđa i namirnica.
  • Prosječno kućanstvo potroši 23 litra vode na pripremu jela. Ovaj broj možete smanjiti tako da umjesto pod mlazom vode, povrće čistite u zdjeli s vodom.
  • Perilica za pranje posuđa koristi 50 posto manje vode nego što je to potrebno za ručno pranje posuđa.
  • Uređaji za uštedu vode stvarno štede vodu. Štedni regulatori mlaza koji se umeću u slavine štede i do 70 posto vode.

Kako bi za početak mogli uštedjeti na vodi?

1. Smanjite protok vode

Među prvim stvarima koje trebamo provjeriti su slavine. Ako voda i nakon zatvaranja slavine nekontrolirano kapi, na kraju dana bi mogli napuniti cijeli lavor s vodom.

No, u ovom slučaju niste sakupili vodu niti napunili lavor. Voda koju ste potratili je samo prošla kroz odvod baš kao i vaš novac.

Za početak na glavnom ventilu možete smanjiti snagu protoka vode pri čemu treba paziti da svi uređaji i slavine dalje mogu normalno funkcionirati.

Smanjite li snagu vode previše, ona neće imati dovoljno snage za kretanje po vodovodnim cijevima, a kamoli da dođe do slavina. A ako je snaga vode prejaka, ručica za slavinu neće moći zadržati toliku snagu vode, pa će voda kapljati. Sljedeće što možete napraviti je zamijeniti brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode!

2. Izbjegavajte pranje voća i povrća pod mlazom vode

Ključ u uštedi vode je izbjeći situacije u kojima će voda iz slavine nekontrolirano teći. Zato umjesto da čistite voće i povrće pod mlazom vode, čistite ih u zdjeli napunjenoj vodom.

Na primjer, ako ćete guliti krumpire, stavite ih u zdjelu s vodom. Kada ih ogulite zaronite ga u vodu i isperite. Isto tako, isperite cijelu glavicu zelene salate, a ne svaki list posebno.

Uz uštedu vode, s ovakvim pranjem štedite i vrijeme potrebno za pripremu salate

3. Uključite perilicu posuđa tek kada je puna

Perilica posuđa koristan je kućanski uređaj koji nas može osloboditi često neželjenog ručnog pranja velikih količina posuđa. Štedljivi modeli perilica potroše do 20 litara vode, a za ručno pranje jednake količine posuđa trebate 103 litre vode. Tako godišnje u prosjeku možete uštedjeti vode dovoljne da se napuni 200 kada vode.

Sve to zvuči lijepo, ali ove uštede ovise i o navikama pranja, pa za maksimalnu učinkovitost vode, uključite perilicu tek kada je puna. Rad poluprazne perilice nepotrebno troši vodu jer koristi istu količinu vode bez obzira koliko je puna.

4. Držite se podalje od ispiranja suđa prije stavljanja u perilicu

Mnogi imaju naviku isprati posuđe od ostatka hrane prije nego što ga stave u perilicu posuđa. Ako želite uštedjeti na vodi, razmislite ponovo. Ovako duplo trošite vodu!

Ostatke hrane radije odstranite s tanjura u kantu za smeće i zatim ga stavite u perilicu suđa. Jedini slučaj kad bi posuđe trebalo vidjeti sudoper prije perilice posuđa je kad ono zagori prilikom kuhanja pa ga trebate namakati. I razmislite! Ako se vaša perilica posuđa ne može boriti s ovako prljavim posuđem, možda je vrijeme da pronađete bolju. Ako je starija od 10 godina, ona je uzrok 1/4 ukupne potrošnje vode u kućanstvu, a da ne govorimo kako troši i više struje.

5. Ručno pranje posuđa

Ako nemate perilicu posuđa, vrlo lako možete uštedjeti i kod ručnog pranja posuđa. Ne toliko koliko s perilicom, ali ipak možete. Evo nekoliko savjeta:

  • Nemojte prati posuđe ispod mlaza vode. Pranje posuđa ispod mlaza troši više vode od pranja posuđa u posudi s vodom tako da koristite dublju posudu u kojoj ćete ga prati.
  • Koristite manju količinu sredstava za pranje posuđa. Tako ćete manje zagađivati okoliš, a i trebat će vam manje vode za ispiranje.
  • Vruća voda potrebna je samo za  pranje posuđa za pečenje i drugog masnog posuđa. Za ostalo će biti dovoljna mlaka voda.
  • Odmah operite suđe. Ako odmah nakon jela operete posuđe, hrana se neće uspjeti stvrdnuti i zalijepiti, pa vam neće trebati toliko vode za pranje i ribanje.
  •  

6. Štedni regulatori mlaza

Posljednje, ali najefikasnije što vam preporučujemo je da investirate u štedne regulatore mlaza za slavine. Oni se jednostavno umetnu u slavinu i kontroliraju vodu koja teče iz slavine.

Za kuhinje preporučujemo naš štedni regulator mlaza M24.

Zašto baš njega?

Uz štedni regulator mlaza postižete uštedu vode i do tri puta. Mi smo radili test. Primjerice za 10 sec bez štednog regulatora mlaza potrošili smo 11 l vode, dok smo s njim u istom vremenu potrošili samo 3 l vode.

Nevjerojatno, zar ne?

Iz njega teče puni mlaz vode jer miješa zrak s vodom, a pod punim i jakim mlazom ćete brže i lakše isprati posuđe i riješiti se onih zalijepljenih ostataka hrane.

Uz regulator je najbolje postaviti brtvu sa sitom koja ga štiti od krupnih nečistoća, a na njega dobivate garanciju od 5 godina!

Ako to nije ušteda, onda ne znamo što je

Budite odgovoran potrošač vode i energije.  Priroda i vaš novčanik bit će vam jako zahvalni!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle