Znate li što pijete? Opasan spoj koji može biti uzročnik raka

18.08.2017 08:49:37

Voda koju pijemo trebala bi biti izvor zdravlja. Nažalost to često nije tako. Počnite piti čistu vodu već danas i budite sigurni!

Voda je najzdravije piće na svijetu, često čujemo. Tvrde i da je potrebno popiti litru do dvije litre vode na dan. Istovremeno, voda je puna kamenca koji može nanijeti štetu našim bubrezima, može sadržavati opasne bakterije i viruse i puna je klora koji može uzrokovati astmu i alergiju! Voda koja dolazi iz vodovoda trebala bi biti čista, no svjedoci smo da neprijatelji zdravlja u posljednje vrijeme sve više stižu iz slavina. Još jedan kancerogeni sastojak koji se može naći u pitkoj vodi je benzen.

Što je benzen i zašto je štetan?

Benzen je korisna kemikalija, sastavni dio benzina i krutog goriva, koji se koristi pri proizvodnji plastike, gume, boja, pesticida i lijekova. Benzen je za ljude posebno opasan kada udišu njegovu paru, no kancerogen je i ako se unosi u organizam putem pića.

Trovanje benzenom udisanjem pare izuzetno je snažno i vrlo brzo može uzrokovati:

  • vrtoglavicu,
  • glavobolju,
  • mučninu.

Trovanje benzenom iz vode ne dovodi do takvih simptoma, a ako je količina benzena u vodovodnoj vodi dulje vremena veća od dozvoljene (10 ppb), može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Vodovodna voda koja sadrži visoke količine benzena može uzrokovati rak, a kronično izlaganje velikim količinama benzena uzrokuje poremećaje krvnog sustava poput aplastične anemije i leukemije.

Jeste li znali da se benzen nalazi u gaziranim sokovima?

Najveća koncentracija benzena ikad nađena u gaziranom soku iznosila je 87.9 ppb što je količina jednaka količini benzena koju motorist udahne kada tri minute puni spremnik. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća  otkriveno je kako se u proizvodnji gaziranih sokova koristi benzen, te da su količine benzena koje ostaju u sokovima veće od dozvoljenih. Belgijska studija iz 2008.  povezala je prisutnost benzena u gaziranim sokovima s plastičnom ambalažom.

Kako benzen dospijeva u vodovodnu vodu?

Količine benzena u vodovodnoj vodi trebale bi biti manje od 10 ppba. Sve više od toga predstavlja potencijalnu prijetnju za ljudsko zdravlje. Golim okom nije moguće uočiti taj sastojak. Radi se o bezbojnom spoju kojeg je u vrlo malim količinama izuzetno teško i namirisati (u većim količinama lako ga je prepoznati jer ima slatkasti miris - u prijelazu s 19. na 20. stoljeće koristio se kao losion poslije brijanja). U vodovod dospijeva kroz vodu koja se crpi iz podzemlja. U podzemne vode dospijeva iz deponija otpada, ali i iz rudnika ugljena te otpadnih voda koje ispuštaju industrije (a koje ne smjeli ispuštati).

Benzen je sastavni dio pesticida pa se podzemna voda zagađuje upravo na područjima razvijene poljoprivrede.

Kako ukloniti benzen iz vode?

Voda je doista najzdravije piće na svijetu, ali samo ako je čista. Danas je nije tako zahtjevno pročistiti.

Ako vodu crpite iz bunara nju doista morate i dezinficirati, a budući da je takva voda često u seoskim područjima postoji velika mogućnost da je “bogata” pesticidima i benzenom. Benzen se u gradskom vodovodu može naći ovisno o kvaliteti vode u vodocrpilištu - ako je povezana s poljoprivrednim površinama, ako je blizu industrija, rudnici...

"Najbolji način za čišćenje vode od bakterija, ali i ostalih nečistoća kao što su klor, kamenac i teški metali je uređaj RO 5 s UV lampom" poručuku Vam iz kompanije Nobel corporation d.o.o. Mostar.

Ultraljubičasto svjetlo dezinficira vodu, ubija sve viruse i bakterije s 99 - postotnom učinkovitošću. RO5 sistem za filtriranje vode na principu reverzne osmoze uklanja sva zamućenja, klor, kamenac i teške metale. Benzen kao spoj ne prolazi kroz slojeve ugljena. Benzen sprječava drugi predfilter RO uređaja koji čini aktivni ugljen visoke kvalitete.

Ako ste sigurni da je voda koju želite pročistiti već očišćena od bakterija i virusa - možete naručiti i RO 5 bez UV lampe ili RO 6 uređaj.

RO 6 je sistem s reverznom osmozom koji nakon  filtracije još dodaje minerale vodi. Naime, nakon filtracije iz vode se pročišćavaju minerali koji su potrebni ljudskom organizmu. RO 6 dodaje potrebnu količinu kalcija, magnezija, natrija i kalija.

Počnite piti čistu vodu već danas i budite sigurni!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle