Najnoviji trendovi

Šta donose kuhinjski trendovi za 2023. godinu? (Foto)

30.01.2023 10:44:59
trendovi kuhinja 2023 alveus kovinoplastika

U poplavi različitih ponuda i lijepih ideja možete se vrlo lako izgubiti i zato vam Alveusovi stručnjaci tradicionalno pripremaju pregled noviteta i trendova koje očekujemo u kuhinjskom interijeru u novoj godini.

U poplavi različitih ponuda i lijepih ideja možete se vrlo lako izgubiti i zato vam Alveusovi stručnjaci tradicionalno pripremaju pregled noviteta i trendova koje očekujemo u kuhinjskom interijeru u novoj godini.

Da li ste u procesu renoviranja ili opremanja nove kuhinje?

Ako jeste, onda je vaš pretraživač vjerovatno pun ideja za uređenje kuhinje, kombinacija boja i sličnih pojmova.

2023. godina donosi umirene zemljane tonove u kuhinjama, dodatke u boji bakra, zlata i bronze, što veće sudopere, ogromno ostrvo sa produžetkom za druženje, a veliki akcenat je opet na funkcionalnosti kuhinje.

Bez obzira na to da li pravite novu kuhinju, obnavljate postojeću ili je možda želite samo malo osvježiti, vjerujemo da će vam savjeti na ovu temu svakako dobro doći.

Naravno nećemo zaboraviti savjetovati o vrsti i boji sudopera koji bi najbolje odgovarali odabranoj shemi boja vaše nove kuhinje.

Boje kuhinja u 2023. godini

  • Konstantan izbor u bosanskohercegovačkom prostoru i dalje je bijela kuhinja - ali stručnjaci savjetuju da izbjegavate visoki sjaj i da se umjesto toga odlučite za mat bijelu ili krem boju, koje izgledaju toplije i prirodnije.

Bjelinu kuhinje savršeno ćete upotpuniti s tamnom radnom pločom i klasičnim sudoperom od satensko glatkog nehrđajućeg čelika.

Za ljubitelje klasike ništa ne može nadmašiti vječno sjajni nehrđajući čelik, stoga će sudoper Line Max 80 biti savršen za njih, jer ima praktičnu površinu za odlaganje, veliku i zaobljenu posudu koja omogućava lako čišćenje. Tu je naravno i Alveusov dodir elegancije izražen u vrhunskom nehrđajućem čeliku.

  • Stručnjaci predviđaju da ćemo 2023. godine vidjeti više kuhinja u prirodnim zemljanim tonovima – boji pijeska, bež, nježno žutoj, svijetlozelenoj ili mint zelenoj, koje su prošle godine u potpunosti preuzele bosanskohercegovačke kupce.

Zemljani tonovi mogu se lijepo upotpuniti izdržljivim sudoperom i kuhinjskom slavinom iz granitala.

Godine 2022., najpopularnija boja bio je antracit, koji savršeno funkcionira u vrlo prometnoj kuhinji - podnosi ogrebotine, neosjetljiv je na kuhinjske mrlje i promjene temperature, ali možete odabrati odgovarajuću nijansu i u drugim prekrasnim zemljanim tonovima granitala (arktičko bijela, bež, terra smeđa ili beton).

CADIT grupa sudpera je siguran izbor jer nudi različite dimenzije i modele koji odgovaraju svakoj kuhinji, a možete ih upotpuniti i slavinom u istoj nijansi boje.

Uz moderne, robustne i manje zaobljene oblike sudopera, savršeno će se uklopiti kuhinjska slavina ravnih linija.

  • Ako želite elegantnu kuhinju, odličan izbor je crna mat boja kuhinje, a glamurozan efekat postići ćete zlatnim ručkama i sudoperom i slavinom u zlatnoj boji.

Sudoper i kuhinjsku slavinu od kraljevskog zlata možete izabrati iz ponude Alveus Monarch sudopera (Pure, Quadrix, Kombino, Line, Variant ili Form porodice), koja je Alveusova prestižna linija za najzahtjevnije i najodvažnije.

Dodaci u boji

  • Ako vam je teško odlučiti se za kuhinju jedne boje, dopustite da vas utješimo - 2023. godine bit će izuzetno moderno isticati detalje u drugoj boji.
  • Tako kuhinjsko ostrvo u beloj kuhinji možete obojiti u elegantnu (tamno) plavu nijansu, upotpuniti ga kuhinjskom radnom pločom u izgledu vječnog mermera i dodati sudoper u nježnoj bakrenoj boji.
  • U mint zelenu kuhinju najlakše ćete unijeti dašak eleganicije, ako dodate zlatne ručke na ormarićima te zlatnu slavinu i sudoper.

  • Kuhinjama u pješčanim tonovima, koje će biti najmodernije 2023. godine, najbolje će pristajati na sjajni nehrđajući čelik.
  • Već nekoliko godina pratimo i fenomen mix & match u dizajnu enterijera –kombiniranje različitih tekstura ili boja istog materijala.U kuhinjama ćete postići nevjerovatno bogat vizuelni efekat ako kombinujete različite boje metala – nerđajući čelik u srebrnoj, zlatnoj, bronzanoj, bakrenoj ili antracit sivoj nijansi.

  • Alveus Monarch linija vam omogućava da pomiješate različite izglede sudopera s kuhinjskim slavinama u četiri koraka: odabir dizajna, veličine i boje sudopera, odabir boje grla, slavine i dodataka.
  • Dodajte još zanimljiva svjetla, kuhinjske ručke, kuhinjske nape i druge dodatke od raznih metala, koji će vašu kuhinju nadograditi u elegantnu i nadasve privlačnu.

Veliki sudoper

Uprkos činjenici da velika većina domaćinstava ima mašinu za pranje suđa kao obavezan dio kuhinje, kupci se ipak odlučuju za veće sudopere.

U svjetlu novih post-Covid navika, koje su nas podstakle na korištenje domaćih pekarskih proizvoda, kao i zbog uštede energije, volimo ručno prati veliko posuđe i tave.

Zbog svoje praktičnosti veliki i duboki sudoperi su veoma poželjni među kupcima.

Alveus nudi brojne različite modele velikih sudopera sa dubokom i prostranom posudom, a izdvojili bi ATROX 40 iz kompozit materiala Granital, koji vam je na raspolaganju u 5 boja i QUADRIX 60 Monarch u plemenitim nijansama zlata, bakra, bronze i antracita.

Kuhinjsko ostrvo za kuhanje in druženje

Tokom vremena koje smo proveli ograničeni na svoja domaćinstva, shvatili smo koliko je važno uzeti u obzir društveni aspekt kuhinje prilikom njenog planiranja.

Kuhinju ne zovemo džabe "srce doma", a u 2023. godini će velike, otvorene kuhinje biti upotpunjene sa proširenim kuhinjskim pultom (ili otokom u slučaju velikih kuhinja), sa dijelom površine posvećenom druženju - sa podignutim radnim i barskim stolicama, na koje rado sjedaju članovi naše porodice ili gosti, tako da se možemo družiti čak i dok pripremamo užinu, ručak ili kuhamo kafu.

Ne zaboravite na funkcionalnost kuhinje!

Prilikom renoviranja kuhinje ne smijemo razmišljati samo o njenom elegantnom izgledu, već io njenoj korisnosti i funkcionalnosti.

To počinje već od prilagođavanja datom prostoru i odluke o rasporedu kuhinje, formiranju kuhinjskog trougla, te odabiru ormarića.

Prilikom odabira ormarića strokovnjaki stručnjaci ističu važnost velikih ladica na izvlačenje u donjim elementima, jer su lako dostupne, prostrane i izdržljive, dok nam za visoke ormare ispod plafona često trebaju čak i ljestve i teže su dostupni.

Kuhinju s mnogo elemenata lijepo će upotpuniti nekoliko otvorenih polica na koje možemo postaviti nezahtjevne zelene biljke i kuharicu, lijepu drvenu dasku ili vagu, ali ih nemojte ih prenatrpavati sa posudama ili sitnim kuhinjskim aparatima, jer će kuhinja izgledati neuredno.

„Manje je više“ trebalo bi da važi i za kuhinjsku radnu ploču – treba da bude što urednija, pa već prilikom planiranja kuhinje predvidite gde ćete odlagati male kuhinjske aparate, predvidite utičnicu u ormanu gde će biti aparat za kafu, ugradite skrivene u utičnice na pultu, odaberite ploču za kuhanje sa ugrađenim izlazom za paru, ugradite kantu za smeće na izvlačenje u ormarić ispod sudopera i slično.

Ne zaboravite na mjesto gdje ćete imati hranu za svog ljubimca. Na taj način će kuhinja uvijek ostati uredna bez posebnog truda, a najvažnije je da ćete se u urednoj kuhinji uvijek dobro osjećati.

Kupovina kuhinje je zaista veliki finansijski zalogaj, ali primjećujemo da mnogi ljudi i dalje prave fundamentalnu grešku pri kupovini: kupe dobru kuhinju, a uz nju ide i sudoper bez puno razmišljanja.

Moramo biti svjesni da je sudoper barem jednako važan kao i ostatak kuhinje, jer upravo sudoper predstavlja njen centralni i najkorišteniji dio.

Koliko će naša nova kuhinja zapravo biti funkcionalna, mnogo zavisi od sudopera.

Osim praktičnog, sudoper ima i estetsko značenje – on je i vizualno centralni dio kuhinje, jer nam pažnju najprije privuče elegantna slavina i sudoper u odabranoj boji.

Stoga poslušajte savjete iskusnih Alveus stručnjaka i razmislite o tome koji će sudoper i slavina zaokružiti vašu pažljivo planiranu novu ili renoviranu kuhinju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer