Uljenje parketnih podnih obloga posljednjih godina nepravedno zapostavljeno

04.07.2019 13:34:10
Uljenje parketnih podnih obloga posljednjih godina nepravedno zapostavljeno

To je veoma stara i dokazana metoda zaštite, koja je u odnosu na lakiranje posljednjih godina nepravedno zapostavljena.

Danas imamo mnogo mogućnosti odabira podne obloge. Dobavljači nam nude sve, od jako primamljivih imitacija parketa u obliku keramičkih pločica, pa do PVC podnih obloga koje na prvi pogled nisu daleko od teksture pravoga drveta. Bez obzira na kvalitetu imitacije, većina još uvijek voli pravo drvo, gdje je svaka pločica potpuno unikatna.

Činjenica je da je drveni parket prirodni materijal. Pri pravilnoj ugradnji i održavanju može nam služiti desetljećima. Moramo biti svjesni da parket debljine 22 mm moramo brusiti više puta, pa i triput. Time parketu produžujemo životni vijek. Ključni faktor otpornosti parketa je način i kvaliteta njegovog završnog sloja. Postoje dva načina. Zadnjih desetljeća se najviše koristio lak. Ekološkom osviještenošću i željom za drugačijom obradom, pojavljuje se sve više nauljenog parketa.

To je veoma stara i dokazana metoda zaštite, koja je u odnosu na lakiranje posljednjih godina nepravedno zapostavljena.

Smatralo se da uljenje zahtijeva od korisnika više njege i čišćenja od varijante lakiranja. Takve su tvrdnje neopravdane, a visokokvalitetna ulja razvijena posljednjih godina ubrajaju se u jednako kvalitetnu zaštitu parketa kao i lakovi, naravno pod uslovom da, kao i kod lakiranja, posao povjerite profesionalcima kao što je Knežević Entering.

Pored toga nauljeni parketi imaju prednost što se naknadno pohabana mjesta mogu parcijalno i jednostavno popraviti, bez da ostatak površine trpi estetski ili fizički.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer