Dimetra™ Tetra komunikacijski sistem za konstantnu raspoloživost i komunikaciju

07.09.2021 11:56:10
Dimetra™ Tetra komunikacijski sistem za konstantnu raspoloživost i komunikaciju

Povećana efikasnost uz superiorni TETRA komunikacijski sistem

JP MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO  

Međunarodni aerodrom Sarajevo je najveći i najprometniji aerodrom u BiH i kao takav predstavlja važan i respektabilan segment u razvoju civilnog zrakoplovstva i turizma BiH. Raspolaže poletno-sletnom stazom dimenzija 2600m x 45m i terminalnom zgradom bogatom sadržajem neophodnim putnicima prilikom boravka na aerodromu. 

Djelatnost aerodroma zahtjeva strategijsku organizaciju rada, disciplinovanost i angažman na svjetskom nivou kako bi održao kredibilitet i prestiž kao jedan od obilježja glavnog grada BiH. 

Jedan od preduslova održavanja kvalitetnog i uspješnog zračnog prometa je u ekspeditivnoj i visoko profesionalnoj komunikaciji među zaposlenicima aerodroma. Kompanija MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, specijalista za radio komunikaciju uspješno je implementirala  TETRA Radio sistem i time unaprijedila komunikaciju, efikasnost, kvalitet rada i operativnost službenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

PROFIL KLIJENTA 

Organizacija:

  • JP Međunarodni aerodrom Sarajevo 
  • Industrija:  Transport
  • Lokacija:
  • Sarajevo, BIH

Partner: 

  • MIBO Komunikacije d.o.o Sarajevo

Motorola Solutions proizvodi:  

  • Dimetra TETRA 
  • MTS4 bazne stanice 
  • MTM5400 & MTP3150, MTP850 serije   fiksne / mobilne / ručne radio stanice
  • MCC7500 dispečerska konzola 

“Sa DIMETRA TETRA  radio komunikacijskim sistemom imamo konstantnu raspoloživost i komunikaciju među našim osobljem, što podiže našu operativnost i efikasnost na zavidan nivo.” 

Sanda Ćavar, dipl.ing,el,  Koordinator sektora IKT

IZAZOV

Primarni poslovni cilj aerodroma Sarajevo je bio organizovati putnike, prtljag i ostali teret što je brže i efikasnije moguće, a da se u isto vrijeme ne narušava  sigurnost na aerodromu. 

Ciljevi JP Međunarodni aerodrom Sarajevo su bili: pouzdana mreža koja funkcionira na svakom dijelu aerodroma, prenos govora i podataka, robustan hardver koji može  izdržati sve zahtjevne hitne situacije, zadovoljenje svih sigurnosnih aspekata bezbjednosti aerodroma, i garantovana komunikacija u kriznim situacijama. 

RJEŠENJE

DIMETRA TETRA radio komunikacijski sistem sastoji se od DIMETRA TETRA komunikacijskog switcha, MTS4 baznih stanica, te TETRA terminalne opreme /MTM800e, MTM5400, MTP850 i MTP3150/ sa dispečerskom MCC7500 konzolom. 

Koristeći DIMETRA TETRA sistemske mogućnosti, MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo su omogućili korištenje više istovremenih komunikacijskih kanala za prenos govora i podataka, pojedinačne i grupne pozive, praćenje terminalnih uređaja putem GPS-a, te je uspješno uvezalo TETRA komunikacijski sistem aerodroma Sarajevo sa postojećim telefonskim sistemom, uz osiguravanje besprijekorne komunikacije osoblju svih službi aerodroma.

Dispečerska konzola MCC7500 omogućava iskorištavanje svih resursa TETRA sistema, te dispečerskom osoblju aerodroma omogućava da prati govornu komunikaciju, i podatke, istovremeno pružajući upravljanje zapisima i pregled događaja koji su se već dogodili. 

BENEFITI

Robusni Dimetra TETRA radio komunikacijski sistem povećao je efikasnost osoblja aerodroma što je rezultiralo većim prihodima za aerodrom, avio kompanije, i okolni biznis, te također i većim zadovoljstvom putnika. Sve aerodromske službe koriste TETRA komunikacijski sistem u svakodnevnom radu, a tako poboljšanom komunikacijom dovodi se do dobrog, fleksibilnog i skalabilnog rješenja koje zadovoljava sve korisnike na aerodromu. 

TETRA komunikacijski sistem osigurava jednostavnu, pouzdanu, besprijekornu glasovnu i podatkovnu komunikaciju na području aerodroma. Korisnici sistema ne moraju fizički da mijenjaju kanale, a dostupni su i sa telefonske mreže.

Jednostavnost korištenje komunikacije, upravljanje zapisima i povezivanje govornih grupa je uveliko poboljšalo efikasnost rada dispečera i omogućilo brži odgovor na tokom redovnih aktivnosti kao i u hitnim slučajevima.

Svi sigrnosni aspekti aerodroma su zadovoljeni, u skladu sa svjetskim standardima, a kroz redovne vježbe se garantuje i pouzdana komunikacija u vanrednim situacijama i hitnim slučajevima. 

Povezivanje telefonske mreže sa osobljem koje komunicira putem TETRA terminala dodatno poboljšava i ubrzava rad osoblja aerodroma, a u cilju zadovoljenja potreba kupaca aerodromskih usluga. 

KLJUČNE PREDNOSTI 

  • Pouzdana komunikacija na svim dijelovima aerodroma
  • Brži odgovor u kritičnim situacijama
  • Jednostavna govorna i podatkovna komunikacija 
  • GPS pozicioniranje omogućava lociranje timova na terenu 
  • Snimanje govorne komunikacije i logova radi pregleda reakcija na incident za konstantno unapređenje rada na terenu
  • Jednostavno praćenje i upravljanje
  • Jednostavna povezivost svih korisnika TETRA sistema 
  • Povezivost sa telefonskom centralom 
  • Robusni TETRA terminali i širok izbor dodataka.

Za više informacija o MOTOTRBO™, posjetite www.mibo.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo