Biznis portali su korisni za mlade poduzetnike i profesionalce

19.09.2022 14:50:14
Biznis portali su korisni za mlade poduzetnike i profesionalce

Kao mladi profesionalac, ako se želite izdvojiti iz konkurencije, jedna od najboljih osobina koje možete posjedovati je znatiželja.

Čitanje biznis vijesti je jako bitno za mlade profesionalce i one koji tek ulaze u poslovne vode.

Možda vam je dosadno od same pomisli da čitate biznis vijesti, stanje u finansijskom sektoru, poslovanju i pokretanju biznisa od kuće.

Međutim, ovih pet razloga će vam argumentovano potvrditi da je vrijeme da počnete pratiti poslovni svijet i informacije vezane za biznis.

Kao mladi profesionalac, ako se želite izdvojiti iz konkurencije, jedna od najboljih osobina koje možete posjedovati je znatiželja.

Kako ističe urednica Crain’s Cleveland Business-a Elizabeth McIntyre , "dobri poslodavci žele zaposliti nekoga radoznalog uma i karaktera."

Pa kako pokazati poslodavcima da ste znatiželjni? Čitajte često, a zatim ono to znanje dijelite s drugima. 

Vjerujem da je čitanje bilo čega, od romana do blogova, sjajan način da proširite svoj um, ali posebno vam biznis vijesti mogu unaprijediti karijeru na više načina.

BIT ĆETE BOLJI U SVOM POSLU

Steknite uvid u to kamo vaša industrija ide prateći publikacije u vašem području. Ako vodite klijente, svakako biste trebali pratiti vijesti o svojim klijentima i potencijalnim partnerima.

Pokušajte pokupiti ideje iz drugih industrija. Potencijal za nadahnuće je neograničen ako uspijete povezati tačkice, a za to vam trebaju informacije koje možete dobiti samo prateći kretanja u svijetu biznisa.

BIZNIS VIJESTI ĆE VAM POBOLJŠATI POSLOVNE ODNOSE

Ponekad se kao mladi stručnjak može osjećati kao da nemate što ponuditi starijim osobama koje sretnete na raznim događajima ili u svojoj organizaciji. 

Dijeljenjem nekih informacija iz članaka biznis vijesti s iskusnijim kolegama može vam pomoći da izrgadite bolje odnose i steknete legitimitet koji mladim osobama uglavnom nedostaje (barem u očima veterana).

Mladi ljudi se trebaju dokazati "lavovima" u biznisu, najbolji način da to uradite je da pratite trendove, budete informisani i znate sve o poslu kojim se bavite.

Posebno je važno da poznajete i svoje konkurente jer ćete svojim starijim kolegama i poslodavcima pokazati da vam je stalo do posla kojeg radite i budućnosti vaše kompanije.

BIZNIS PORTALI ĆE VAM POMOĆI U POTRAZI ZA POSLOM

Kada tražite potencijalne poslodavce, obratite pažnju na priče o firmama koje proširuju radnu snagu ili se tek trebaju doseliti na vaše područje. 

Ako pročitate da je neko u vašoj "firmi iz snova" dobio unapređenje, obratite se toj osobi i čestitajte joj. Obavezno koristite LinkedIn jer to je društvena mreža koja vas može lansirati do nebesa.

Istražite priče o industrijama koje ciljate kako biste pokazali svoj interes tijekom razgovora za posao.

Vjerujte, ovo će vas izdvojiti od ostalih kandidata i poslodavci će vas gledati sasvim drugim očima. Dakle, LinkedIn je “must have” za sve koji se žele baviti biznisom.

MOĆI ĆETE BITI ODJEDNOM NA DVA MJESTA

U REDU. Čitanje vam neće pomoći da se teleportirate, ali može vam pomoći da učite iz događaja kojima niste u mogućnosti prisustvovati osobno.

Novinari često posjećuju konferencije i dijele informacije, citate i prezentacije koje su promatrali na događaju. Pregledom video materijala, besplatnih tutorijala i praćenjem youtube kanala vezanim za biznis vaše znanje će biti sve bogatije (a samopouzdanje veće).

Čitajući poslovne vijesti, zapamtit ćete detalje s raznih događaja i fascinirati sagovornike sa nivoom informacija koje imate. Od jednostavih rasprava na LinkeInu do kafice sa kolegama, postat ćete lider i neko ko zna šta radi.

Svi vole da budu uz lidere zato se pobrinite da budete jedan od njih (ali ne previše dosadni).

DOBIT ĆETE IZVRSNE POSLOVNE SAVJETE

Stvorite svoj vlastiti tim savjetnika čitajući intervjue i pitanja i odgovore od onih koji su veterani i lavovi vaše industrije. 

Čitajte njihove biografije, memoare, video intervjue, podcaste. Začudit ćete se koliko informacija je danas besplatno.

Ovakve vrste sadržaja mogu vam oktriti rasvijetliti kako različiti lideri razmišljaju i naučiti vas što je potrebno za uspjeh. 

Otvorenost za različite perspektive također vam može pomoći da vidite nove mogućnosti za vlastiti put u karijeri.

PODIJELI:
TAGOVI: Biznis portali TNT radio

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo