Mira Mar

Feng Šui pravila i kombinacije boja za spavaću sobu

07.11.2023 14:45:13
Feng Šui i biranje prave kombinacije boja

Najbitnije od svega je to što feng šui može da se primjenjuje kada god Vam je potrebna neka promjena.

Spavaća soba je, pored dnevne sobe, jedna od prostorija u kojoj provodimo najveći dio svog slobodnog vremena. To je jedno mjesto za odmor, za relaksaciju, i za provođenje kvalitetnog vremena sa partnerom. Samim tim, enterijer spavaće sobe bi trebao da bude prijatan, i da odiše komforom.

Fen Šui je perfektan način da se enterijer spavaće, ali i bilo koje sobe unutar kuće, osvježi i izmjeni. Najbitnije od svega je to što feng šui može da se primjenjuje kada god Vam je potrebna neka promjena. A obzirom na to da nam je proljeće upravo stiglo, sada je pravo vrjeme za promjene i malo sezonskog čišćenja.

Feng Šui i biranje prave kombinacije boja

Opšte je poznato da različite boje izazivaju različite emocije, i samim tim utiču na svakodnevno raspoloženje. Određivanje precizne kombinacije boja je od neizmjerne važnosti, s obzirom na to da je spavaća soba jedno od mjesta za relaksaciju.

Prema feng šui-ju, najbolje palete boja za spavaću sobu uključuju zemljane tonove i prirodne boje. Dakle, to podrazumjeva nijanse bele, bež, kremaste, braonkaste, nijanse zelene i boje kajsije. Svaka boja ima svoje značenje, međutim, to je malo više povezano sa celokupnom psihologijom boja, nego sa feng šui-jem.

Promjenom boje zidova sobe će se postići jedno novo osveženje koje će, u vaš život, uneti jednu vedrinu i osećaj novog početka. Što se detalja i dekoracija tiče, njihova boja je takođe bitna, pa se postarajte da se slažu i uklapaju u enterijer.

Feng Šui – Položaj kreveta naspram vrata

Jedno od pravila Feng Šui-ja podrazumeva i određeni položaj kreveta naspram vrata. Naime, prema ovoj veštini, najbolji položaj kreveta je onaj sa kojeg imate direktan pristup vratima, tako da u slučaju bračnog tj francuskog kreveta po mogućstvu ostavite prostora sa obe strane. Ovo ne znači da nužno treba da pomjerite krevet direktno naspram vrata. Naprotiv, najidealnija pozicija kreveta bi bila dijagonalno od vrata vaše sobe jer na taj način će krevet biti udaljeniji od vrata i njigovo otvaranje neće remetiti san.

Takođe, ne preporučuje se da vaša stopala budu okrenuta ka vratima prilikom izlaska iz kreveta. Ovakva pozicija kreveta se naziva i „kovčeg“ pozicijom, što se u feng šui-ju ne preporučuje.

Najbolje bi bilo da zaglavlje kreveta bude priljubljeno uza zid, a da pritom ako je to moguće, izbegnete da to bude zid koje spavaću sobu dijeli od kupatila ili od kuhinje.

Feng Šui – Položaj ormara i plakara za odlaganje

Što se položaja ormara tiče, jedno od feng šui pravila kaže da bi se ormari trebali stavljati ili preko puta kreveta, ili sa jedne od strana kreveta. U našoj ponudi možete pronaći američke plakare, savršene za jednu organizovanu i komfornu spavaću sobu.

Kako je organizacija prostora ono što feng šui podržava, dobar komad američkog plakara ili neke komode za odlaganje je nešto što bi definitivno osvježilo enterijer vaše spavaće sobe.

Ukoliko je vaša spavaća soba manjih dimenzija, manja komoda za odlaganje odeće bi bila idealna za takav prostor, kako ne biste zagušili sobu. Uvek se okvirno možete držati feng šui pravila, i uvek imate mogućnost da preuredite raspored nameštaja sobe, kada god vi to poželite.

Ogledala i površine koje reflektuju svjetlo

Ogledalo nikad ne bi trebalo biti postavljeno direktno naspram kreveta. Slično pravilo važi i za djelove namještaja koje imaju staklene i metalne površine koje reflektuju svjetlost. Naš savjet je da TV izbacite iz spavaće sobe jer je i on reflektujuća površina, ali ako je već neophodno da ga imate u spavaćoj sobi, tada je najbolje da ga pomerite da bude negde dijagonalno od kreveta.

Bitno je da se vi osećate prijatno

Najbitnija stvar kod feng šui-ja je da napravite one promene za koje mislite da će vama odgovarati jer će one zapravo uticati i na vaš dom, vaše raspoloženje i vaš odnos sa partnerom.  Naši stručnjaci su tu da vašu idealnu spavaću sobu iz snova naprave po mjeri, ali i da vam pomognu prilikom pronalaženja savršenog mjesta za izabrane komade namještaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo