Ytong - Rješenja za sve vrste renoviranja!

30.05.2016 14:36:23

Pregradni zidovi od Ytonga više su od međuzidova jer su masivni, mogu se postaviti i u već opremljeni prostor, jer je gradnja Ytongom suha i čista.

Pregradni zidovi od Ytonga više su od međuzidova jer su masivni, mogu se postaviti i u već opremljeni prostor, jer je gradnja Ytongom suha i čista.

Potrebno vam je:

  • Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 i 15 cm
  • (u slučaju da postavljate instalacije preporučujemo da budu debljine 12,5 cm)
  • Ytong tankoslojni malter  ili Ytong Dryfix ljepilo
  • Poliuretanska pjena za popunjavanje diletacija
  • Ytong alat

Postupak:

Na početku zidanja kao podlogu za zidanje Ytong blokovima potrebno nanijeti malter po cijeloj površini predviđenog zida u debljini od najmanje 2 cm te ga u uzdužnom i poprečnom smjeru izravnati pomoću libele. Zidati se počinje postavljanjem zidnih ploča na krajevima koje tada služe kao orjentir za postavljanje prvog reda zida. Na vertikalne spojne površine zidnih ploča nanesite tankoslojni malter ili Dryfix ljepilo. Ploče međusobno učvrstite gumenim čekićem, a potrebno je učvrstiti i ploče na produžni malter.

Zadnji red završite 2 cm ispod krovne konstrukcije, a međuprostor i okomite diletirane spojeve popunite poliuretanskom pjenom.

Spajanje zida od Ytonga sa zidom od drugačijega materijala

Kod pregradnih zidova gdje spajate zid izrađen od Ytonga i zid od drugačijega materijala, potrebno je svaki treći red međusobno ankerisati. To ćete učiniti okruglim ili našim namjesnkim pocinčanim elastičnim ankerima ili okruglim željezom,  u  prethodno izbušeni otvor u tvrđem materijalu i izdubljenom utoru u Ytongu. Spojne utore možete izraditii namjenskim strugalom. Udaljenost zidova po vertikali može iznositi najmanje 1 centimetar jer se takvi diletirani spojevi na kraju ispunjavaju poliuretanskom pjenom.

Spajanje dvaju zidova od Ytonga

Ukoliko su oba zida – osnovni i pregradni – od Ytonga, jednostavno ih povežite pocinčanim elastičnim ankerom.

PODIJELI:
TAGOVI: ytong renoviranje pregradni zidovi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo