Trebaju vam pojašnjenja odredbi novog Zakona o radu FBiH?

26.08.2016 12:04:55
Trebaju vam pojašnjenja odredbi novog Zakona o radu FBiH?

Konsultantska kompanija REC d.o.o. je pripremila Komentar Zakona o radu.

Nakon višegodišnje primjene Zakona o radu usvojen je novi Zakon o radu u Federaciji BiH, koji ima za cilj daljnju harmonizaciju radnog zakonodavstva u Federaciji BiH sa konvencijama Međunarodne organizacije rada (MOR) i radnim zakonodavstvom EU.

Konsultantska kompanija REC d.o.o. je pripremila KOMENTAR ZAKONA O RADU. U sadržajnom smislu autori obrađuju sve aspekte Zakona o radu, od ugovora o radu, radnog vremena, odmora i odsustva, plaća, prestanka ugovora o radu, zaštite prava iz radnog odnosa, reprezentativnosti sindikata, odnosno, reprezentativnosti udruženja poslodavaca, utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, ovlaštenja reprezentativnog sindikata i udruženja poslodavaca, preispitivanja utvrđene reprezentativnosti, kolektivnih ugovora do inspekcijskog nadzora.

Struktura Komentara je pripremljena tako što se uz citiranje svakog člana Zakona daje objašnjenje njegove sadržine. Objašnjenja za pojedine zakonske odredbe upotpunjena su (tamo gdje je to bilo potrebno) povezivanjem sa drugim zakonskim odredbama koje treba imati u vidu, da bi se shvatio njihov puni smisao i značaj tokom implemntacije. Slijedeći sistematiku Zakona, autori su zakonske odredbe komentarisali po poglavljima, s tim što u određenim slučajevima u te komentare uključene i odredbe iz ostalih poglavlja koje su relevantne za objašnjenje pojedinog radno-pravnog instituta. U početnom dijelu teksta data je i vrlo korisna obrada osnovnih instituta iz oblasti radnopravnih odnosa, kao što su, primjera radi: zasnivanje radnog odnosa, šta podrazumijeva i šta je sadržina subjekata poslodavac i radnik, osnovna prava i obaveze radnika, osnovi i vrste diskriminacije i zabrana takvog odnosa prema radniku, sloboda udruživanja radnika (sindikati), te obaveza primjenjivanja najpovoljnijeg prava za radnika.

Komentar je štampan u B5 formatu, tvrdog poveza, na 270 strana teksta.

U cijenu je uračunat PDV.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo