Kako postići jednaku temperaturu u svakoj prostoriji?

23.01.2017 09:24:50
Kako postići jednaku temperaturu u svakoj prostoriji?

Konvektor će manje grijati u prostoriji koja je topla baš zbog prodora sunčeve topline ili u kuhinji zbog topline štednjaka.

 

Svaka prostorija u kući, stanu ili u firmi  je različita. Ne samo da ste prostorije različito uredili i dali im različite namjene već je i njihova temperatura različita. 

Na različitu temperaturu prostorija utječe:

  • položaj prema Suncu
  • veličina i visina prostorije
  • namjena prostorije
  • izolacija i gradnja
  • otvori

Soba u koju direktno kroz prozore prodire sunčeva svjetlost može se i tijekom zime zagrijati znatno brže. Istovremeno, sobi na sjevernoj strani treba "dodatna njega".  U njoj se lakše nakupi vlaga, pa i plijesan i nekako je u njoj - uvijek hladno.Da, Sunce je uvjek tijekom zime naš saveznik kad je riječ o toplini. Ljeti činimo sve da ga izbjegnemo. Ponašamo se poput vampira i čekamo sumrak da provirimo nos van. 

Položaj kuće ili stana prema Suncu definitivno je jedan of faktora koji utječe na temperaturu u prostorijama, ali nije jedini.Veličina sobe utječe na toplinu. Ne samo površina, već i visina. Manje i niže prostorije lakše se zagriju, što nije teško primijetiti.

Uz Sunce, i veličina i namjena prostorije utječe na toplinu. Kuhinja je uvijek toplija baš kao i kupaonica. No, i soba u kojoj rade električni uređaji i u kojoj ima kretanja opet je toplija od bilo kojeg spremišta. Pored toga, kvaliteta gradnje i izolacije utječe na toplinu, ali to je stvar malo većih građevinskih radova.

Na koncu imamo i otvore (prozori i vrata) koji su jednako bitni kod održavanja temperature u prostoriji. Kvalitetni otvori ne dozvoljavaju ulaz hladnog zraka i zadržavaju protoriju toplom. Bez obzira na njihovu kvalitetu, posebna preporuka je instalirati uređaj za grijanje na unutarnji zid, čime se omogućava dodatna ušteda toplote, a samim tim i energenta koji uređaj koristi.

Savjeti za održavanje jednake temperaturu od sobe do sobe

Kada odete iz dnevne sobe do ulaza osjećate se kao da ste otišli u drugi toplinski pojas.Prolazite kroz hodnik koji je hladan i to vas jako živcira.Ipak najgora stvar je kada se ujutro probudite i uđete u kupaonicu koja je grozno hladna.

U tom slučaju morate učiniti sljedeće stvari:

  • Pobrinite se da kroz vrata i prozore nigdje ne puše
  • Otvorite sva vrata kako bi se toplina širila ili
  • Instalirajte pametno grijanje u svaku prostoriju.

Pametno grijanje u svakoj prostoriji

Otvaranje svih vrata način je za postizanje jedinstvene temperature u kući ili stanu ako se radi o grijanju na drva (kamin) ili bilo kojoj drugoj peći kojoj je zadatak pokušati zagrijati cijeli prostor. 

Neki dijelovi će u tom slučaju uvijek biti topliji ili hladniji, a znate i sami - temperaturu kamina ne možete regulirati. Uvijek morate imati na umu da toplina odlazi u visine i da će vam na taj način donji dijelovi kuće uvijek biti hladniji.

Centralna plinska grijanja uvijek dolaze s termostatom, ali on očitava temperaturu na mjestu gdje je postavljen pa je velika vjerojatnost da će u nekim prostorijama uvijek biti hladnije ili toplije.

Napredno električno grijanje, smješteno u svakoj prostoriji idealno je rješenje za održavanje jedinstvene temperature od prostorije do prostorije.

Ako u svaku prostoriju postavite električni konvektor s termostatom koji će regulirati temperaturu, riješit ćete sve probleme.

Naime, Atlantic konvektori imaju vrlo precizne termostate koji reagiraju na promjenu temperature od 0,1 stupanj i provjeravaju temperaturu svakih 40 sekundi.

I temperatura će biti postojana, baš kao i frizura wink

Ovisno o veličini prostorije, odaberite i jačinu konvektora.

Npr. kod modela F117

F117 - Snage, dimenzije i kvadrature koje pokrivaju

S nekoliko konvektora, sa svakim u jednoj prostoriji, nećete morate otvarati vrata da bi u svakoj prostoriji bilo toplo, a u konačnici ćete i uštedjeti.

Konvektor će manje grijati u prostoriji koja je topla baš zbog prodora sunčeve topline ili u kuhinji zbog topline štednjaka.

Zato, sačuvajte živce i uštedite na grijanju...

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo