Kako aplicirati za bespovratna sredstva iz fondova EU?

06.07.2017 08:40:06
Kako aplicirati za bespovratna sredstva iz fondova EU?

Da li i koliko su građani BiH upućeni u mogućnosti korištenja EU fondova i koliko je uključen državni sektor u programe razvoja poduzetništva?

Kako aplicirati za bespovratna sredstva iz fondova EU? Na ovo i na mnoga druga pitanja vezana za EU Fondove odgovore za Vas imaju uposlenici Firme MF Plus. Oni su tu kako bi Vam približili procedure i olakšali u apliciranju, pisanju projekata i razrada projektnih ideja, kako biste i Vi bili korisnici EU fondova.

Firma MF Plus d.o.o je nastala kao rezultat okupljanja educiranih stručnjaka koji nastoje da daju odgovore na potrebe klijenata za konslutantskim uslugama u oblasti savjetovanja i podržavanja procesa europskih integracija.

"Naš cilj je pomoći aplikantima iz BIH da pronađu odgovarajući javni poziv, da pripreme i izrade konačni projekt te da im pomognemo pri upravljanju odobrenim projektom u skladu sa metodologijom koju propisuje Europska komisija" riječi su direktorice Firma MF Plus Fuade Zuko.

Kako bi se dobila sredstva iz EU fondova, nužno je kvalitetno razraditi projektnu ideju i napisati projektni prijedlog koji zadovoljava sve uslove predmetnog poziva, pazeći pri tome na sve finese vezane uz strukturu i logiku prijave te prikladnu EU terminologiju.EU fondovi traže niz novih izazova u pripremi projektnih prijedloga i provedbi projekata koji su veoma složeni i zahtijevaju visok nivo stručnosti.

"Prije svega potrebno je da ovu tematiku približimo građanima BiH i da ih ohrabrimo da postanu aplikanti tako što ćemo im na jednostavan način pojasniti koncept korištenja pred pristupnih fondova i tako što ćemo razbiti predrasude o teškim i kompliciranim administrativnim procedurama koje zaista jesu sastavni dio aplikacije za EU fondove" kaže gđa. Zuko.

Usluge koje pruža MF Plus su:

 • Informiranja korisnika o mogućnostima financiranja iz EU fondova
 • Savjetovanja u korištenju EU fondova.
 • Organiziranje prezentacija zainteresiranim grupama.
 • Edukacije o pisanju projekata i razrada projektnih ideja

Postavlja se pitanje: Da li i koliko  su naši građani upućeni u mogućnosti korištenja EU fondova kao i koliko je uključen državni sektor u programe razvoja poduzetništva i stvaranje povoljnog poduzetničkog ambijenta ?

Svojim radom žele da :

 • Prvo : podignemo svijest  kod građana i državnih službenika o mogućnostima koje nude EU fondovi
 • Drugo: da ukažemo na značaj uspostavljanja veoma bliske suradnje između privatnog i državnog sektora   
 • Treće : kroz prilagodbene  edukacijsko informativne programe  o EU fondovima i potaknemo razvoj poduzetništva.  

Pitanja na koja Firma MF Plus odgovore:

 1. Kako  i na koji način su dostupne informacije o EU fondovima u BiH?
 2. Da li delegacija EU i druge institucije, kroz svoje programe  i aktivnosti, potiču poduzetnike na apliciranje?
 3. Da li su državnim službenicima poznate mogućnosti koje nude fondovi  za razvojne projekte i da li su spremni da podrže privatni sektor na te aktivnosti?
 4. Kako uspostaviti bolju suradnju između privatnog i državnog sektora?

U BiH ima mnogo odvažnih i hrabrih poduzetnika koji su već počeli da pretvaraju ideju u djelo ali im nedostaju dodatna sredstva za daljnja ulaganja i za modernizaciju poslovanja i osvajanja novih tržišta. Također ima jako puno mladih, obrazovanih i inovativnih osoba u koje treba ulagati i poticati ih na osnivanje vlastitih Start up biznisa.

Firma MF Plus d.o.o će obraditi sve financijske instrumente EU koji su dati na raspolaganje aplikantima iz BiH i na pravi način ih uputiti kako aplicirati za bespovratna sredstva iz fondova EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo