MF PLUS - od analize stanja do poboljšanja finansijskog krvotoka poduzeća

02.11.2017 08:58:50
MF PLUS - od analize stanja do poboljšanja finansijskog krvotoka poduzeća

MF PLUS pomaže preduzećima u svim fazama poslovanja, od razvoja i pripreme ideje do pronalaska sredstava za realizaciju te ideje.

Usluge investicijskog savjetovanja

Da bi preduzeća bila uspješna trebaju konstantno ići u korak sa svojim konkurentima ili biti korak ispred njih, a za to je neophodno planirati te provoditi kapitalna i druga ulaganja. MF PLUS pomaže preduzećima u svim fazama poslovanja, od razvoja i pripreme ideje do pronalaska sredstava za realizaciju te ideje. Izrada investicijskog plana kao osnovnog preduslova za dobijanje sredstava iz bankarskih izvora ili nekih drugih razvojnih fondova. Savjetovanje u vezi sa upravljanjem novčanim tokovima, što podrazumijeva finansijsku stabilnost i likvidnost.

Nekoliko je razloga radi kojih je potrebno uložiti napor i izraditi kvalitetan poslovni plan koji je :

- potreban poduzeću za pribavljanje neophodnog eksternog kapitala

- usmjeren na cilj što podrazumijeva izradu studije izvodljivosti da li krenuti u realizaciju planiranog projekta ili ne.

- detaljan pregled poslovnog projekta u cjelini

- olakšica u upravljanju rastom i razvojem poduzeća

- instrument koji opisuje aktivnosti poduzeća i definiše načine i vrijeme obavljanja aktivnosti da bi se postigli zadani ciljevi

- usmjeren na kompetentnost, stručnost, kreativnost te fokusiranje na budućnost.

Usluge financijskog savjetovanja

Potrebne su poduzeću za pribavljanje neophodnog eksternog kapitala.

Privredni subjekti se sve češće nalaze u financijskim poteškoćama u uslovima svjetske ekonomske krize i nestabilnih kretanja na tržištu. Imaju problema s likvidnošću i solventnošću. Kako bi se poteškoće riješile potrebno je optimizirati strukturu izvora finansiranja te kvalitetnije upravljati novčanim tokom. Finansijsko konsolidiranje, optimiziranje i upravljanje novčanim tokom mogu se promatrati kao alat koji će preduzeću osigurati korištenje dostupnih resursa na najefikasniji način a to su:

- Racionalizacija poslovanja, odnosno povećanje troškovne efikasnosti

- Poboljšanje finansijskih rezultata, koji su pod pritiskom krize ugrozili poslovanje

- Bolja alokacija resusrsa, s naglaskom na profitabilnije i efikasnije poslovanje.

MF PLUS posjeduje stručna znanja za provedbu svih faza, od same analize finansijskog stanja do poboljšanja finansijskog krvotoka poduzeća.

Procjena vrijednosti poduzeća

U sadašnjim uslovima povećanja globalizacije, promjena u vlasničkoj strukturi poduzeća je postala svakodnevnica. MF PLUS pomaže preduzeća u svim fazama, od ocjenjivanje poduzeća do podrške u toku cijelog procesa promjene vlasništva. Kada govorimo o spajanju poduzeća ili preuzimanju nekog poduzeća, postoji širok spektar razloga za takve poslovne procese kao što su:

- Sinergijski efekt – što znači da je vrijednost prilikom dodavanja poslovne jedinice veći nego kada se gleda pojedinačno.

- Strateški razlozi mogu biti u vezi sa pozicioniranjem na trenutnom ili ulaz na nova tržišta, ispravku nedostataka određenih funkcionalnih dijelova preduzeća (odjeli, procesi i sl.), organizacijsko restrukturiranje.

- Operativni i poslovni razlozi mogu biti veća pregovaračka moći i sl.

Pno što Vam MF plus u ovakvoj situaciji nudi je?

- Studija isplativosti ili izvodljivosti

- Predinvesticijska studija

- Investicijska studija

- Analiza troškova i koristi

- Evaluacija idejne ili projektne dokumentacije

- Istraživanje i analiza tržišta za investitore

- Poticaji za investicije i razvojne projekte

- Upravljanje novčanim tokovima

- Dubinsko snimanje postojećeg stanja u firmi

- Procjena vrijednosti i prijedlozi za revitalizaciju poduzeća

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo