Obrtnička komora USK: Snaga, entuzijazam, kreativnost...

18.11.2013 10:30:04

Obrtnička komora USK-a Bihać je registrirana kao nevladina, nestranačka, nepolitička asocijacija obrtnika-zanatlija za područje Unsko sanskog kantona.

Obrtnička komora USK-a Bihać je registrirana kao nevladina, nestranačka, nepolitička asocijacija obrtnika-zanatlija za područje Unsko sanskog kantona, osnovana je po Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima (Sl. Novine FBIH broj 35/09).

Članovi obrtničke komore su obrtnici i lica koja obavljaju obrtu srodne djelatnosti. Broj članova je preko 1.500, što znači da su svi registrirani obrtnici članovi ove institucije.

Članovi obrtničke komore USK-a, između ostalih i lica koja se bave poljoprivrednom djelatnosti, naprimjer plasteničari, sakupljači i uzgajivači ljekovitog bilja i šumskih plodova, pčelari, itd.

Obrtnička komora je renomirana asocijacija koja ima članstvo, adekvatan radni prostor, uredsku opremu, kvalificirane zaposlenike (tri zaposlena) i relevantne stručne saradnike.

Do sada je implementirano niz lokalnih i federalnih projekata, te se planira učešće u većim projektima.

Ciljevi Komore su:

  • saradnja sa zakonodavnom i izvršnom vlasti kod donošenja zakona i propisa,
  • donošenje mjera ekonomske politike i razvojnih planova koji se odnose na obrtničku djelatnost,
  • promocija obrta i kućne radinosti u zemlji i inozemstvu,
  • zaštita tradicionalnih i starih zanata,
  • podrška i savjeti kod registracije obrta i domaće radinosti,
  • edukacija obrtnika i kućne radinosti,
  • osnivanje tehnoloških parkova i inkubatora,
  • organizovanje izložbi i sajmova obrta i kućne radinosti,
  • korištenje sredstava EU putem IPA programa prekogranične saradnje;

Obrtnička komora USK ima dobru saradnju sa prekograničnim partnerima u pogledu odlaska na sajmove, izrade projekata, razmjene iskustava i poslovne saradnje. Obrtnička komora USK ima tradicionalno razvijenu saradnju sa Hrvatskom obrtničkom komorom, Razvojnim agencijama i Obrtničkim komorama Ličko-senjske županije, Zadarske županije, Karlovačke županije, Sisačko moslavačke županije i dr.

Također, postoji velika potreba i mogućnosti saradnje sa prekograničnim partnerima u pogledu nastupa na sajmovima, razmjene znanja i iskustava u određenim sektorima, izrade projekata, zajedničkih nastupa na trećim tržištima itd.

Više informacija potražite na novoj web stranica Obrtničke komore USK!

http://www.okusk.com.ba

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo