Coronavirus: Putem edukativnog kviza do OLX kredita

16.03.2020 09:42:13
Coronavirus: Putem edukativnog kviza do OLX kredita

OLX.ba kao prepoznatljiva društveno-odgovorna kompanija koja djeluje pod sloganom "Svi pobjeđuju" (Everybody Wins)

Budimo odgovorni, sačuvajmo našu zajednicu

U vremenu kada se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv coronavirusa (COVID-19), gdje se kao mjera prevencije savjetuje samoizolacija ili smanjeno kretanje te su izrečene zabrane okupljanja, a javne ustanove su zatvorene, veliki broj bh. građana se nalazi u neplaniranoj socijalnoj i ekonomskoj krizi.

OLX.ba kao prepoznatljiva društveno-odgovorna kompanija koja djeluje pod sloganom „Svi pobjeđuju“ (Everybody Wins) ima obavezu da u određenim kriznim trenucima stimulira korisnike i pomogne da se njihov kupoprodajni put olakša.

Iz tog razloga će tokom mjeseca marta biti aktivna edukativna anketa s informacijama o simptomima i prevenciji coronavirusa koja će svakom korisniku koji je uspješno završi obezbijediti 50 OLX kredita.

"Naš cilj je da osiguramo i zaštitimo OLX korisnike koji su dijelom naše zajednice i kao takvi su izuzetno važan faktor za očuvanje domaće ekonomije.“ kazu u OLX.ba

Smatraju da vrijeme koje provedete u svojim domovima, čuvajući društvo od potencijalne epidemije, možete kvalitetno iskoristiti na OLX.ba. Na njihovom oglasniku vam je osiguran put od besplatne komunikacije posredstvom OLX aplikacije do sigurnog slanja pošiljki putem integrisane dostave.

U nastavku će vas podsjetiti šta je coronavirus, na koji način možete preventivno djelovati, koji su važni faktori za prepoznavanje virusa i razlikovanja od drugih sezonskih oboljenja.

Treba napomenuti i da je Svjetska zdravstvena organizacija nakon registrovanja velikog broja oboljelih proglasila globalnu pandemiju coronavirusa.

 Šta je coronavirus?

Coronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači ‘kruna’. Neki coronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala disajnog sistema.

Koliko je opasan novi coronavirus?

Prema dostupnim informacijama, infekcija coronavirusom najčešće uzorkuje blaže simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja i povišene temperature. Kod nekih osoba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s hroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolesti.

Može li se coronavirus prenijeti s osobe na osobu?

Da, coronavirus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama.

Kako se coronavirus širi?

Coronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja inficirane osobe. Zato je važno da svi prakticiraju respiratornu higijenu.

Kako razlikovati coronavirus od prehlade ili gripe?

Izvor: UNICEF

Koliko dugo coronavirus može preživjeti na površinama?

Još uvijek nije tačno poznato koliko dugo coronavirus preživljava na površinama. Dosadašnje spoznaje nam govore kako virus može preživjeti na površinama svega nekoliko sati. Uobičajeni dezinficijensi uništavaju virus.

Kolika je inkubacija za infekciju novim coronavirusom?

Procjenjuje se kako inkubacija traje od 1 do 12,5 dana (prosječno 5-6 dana). Budući da inkubacija za SARS i MERS može biti do 14 dana, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje praćenje od 14 dana za osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajem bolesti.

Postoji li specifično liječenje bolesti uzrokovane coronavirusom?

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim uz coronaviruse je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature) i pružanje njege. Trenutno su neki specifični lijekovi u fazi istraživanja. (Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija)

Korisni savjeti: Koji je najbolji način da se ruke ispravno operu?

Korak 1: Pokvasite ruke (šake) tekućom vodom.

Korak 2: Primijenite dovoljno sapuna da se prekriju mokre šake.

Korak 3: Istrljajte sve površine šaka – uključujući dijelove na pozadini, između prstiju i ispod noktiju – čineći to najmanje 20 sekundi.

Korak 4: Temeljno isperite tekućom vodom.

Korak 5: Osušite ruke čistim ubrusom ili peškirom za jednokratnu upotrebu.

Često perite ruke, naročito prije jela, nakon pražnjenja nosa, kašlja ili kihanja, te nakon boravka u toaletu.

Ako sapun i voda nisu trenutno dostupni, upotrijebite sredstvo za pranje ruku s najmanje 60% alkohola. Ako su ruke vidno prljave, uvijek ih perite sapunom i vodom.

Edukativnu anketu s informacijama o simptomima i prevenciji coronavirusa pronađite OVDJE. Svakom korisniku koji je uspješno završi do kraja marta OLX administracija će doznačiti 50 OLX kredita za najviše 72h.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

PODIJELI:
TAGOVI: edukacija prevencija Coronavirus OLX

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo