Dokumentarni filmovi

Videoteka Mediteran Film Festivala na Home TV-u (Video)

09.10.2023 08:13:22
HT Eronet Home TV videoteka

Festivalska videoteka korisnicima će biti dostupna od srijede 4. listopada do nedjelje 15. listopada 2023. godine.

Neki od najboljih dokumentarnih filmova s prethodnih festivala naći će se u videoteci, koju će ljubiteljima filmske umjetnosti u suradnji s HT Eronetom, ponuditi 24. Mediteran Film Festival.

Tako će svim korisnicima, putem HOME.TV platforme, Mediteran Film Festival prikazati prošlogodišnjeg pobjednika film 'Kako spasiti mrtvog prijatelja', redateljice Marusyae Syroechkovskaya.

Besprijekorno napravljen dokumentarac, kako su i naveli članovi žirija,  u kojem su redateljica i njezin tim vrlo precizno i učinkovito iskoristili sva raspoloživa sredstva filma i montaže kako bi ispričali vrlo osobnu i tragičnu priču, koja, unatoč onome što se događa u modernoj Rusiji, precizno dočarava globalnu refleksiju na želju da se živi u svojoj stvarnosti, čak i ako nas ta stvarnost vodi u smrt.

Ljubitelji dokumentarnog filma moći će pogledati i najbolji kratki film prošlogodišnjeg festivala - 'Ne možeš me automatizirati', redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije.

Film je to u kojem je redateljica Jazbec stvorila cijeli jedan svijet korištenjem različitih elemenata zvuka i slike. 

''Njezin ženski pogled na kompleksne i jedinstvene grupe muškaraca je vidljiv u svakom kadru filma. S nježnošću i poštovanjem redateljica donosi uzbudljive muške figure i proizvodi film s jedinstvenim i dosljednim glasom'', naveo je žiri u prošlogodišnjoj odluci.

Kratki esejistički dokumentarac s elementima horora koji je publika 23. MFF-a proglasila najboljim, 'Babajanja' hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice, će također biti dostupan u festivalskoj videoteci. Vraćajući se u prošlost, narator pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim horor filmovima, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi, navedeno je u opisu ovog dokumentarca.

Posebno priznanje iz selekcije koja je prikazana u prošloj godini pripalo je i filmu 'Pjesme' grčke redateljice Jenny Tsiropoulou, što je bio motiv da se i ovaj dokumentarac ponudi na gledanje.

Prema obrazloženju žirija, autorica koristeći jedinstven pogled i znatiželju, kombinira fizičke i duhovne elemente na dirljiv način i uspijeva prikazati kompleksan portret lika koji pobuđuje suosjećanje i poštovanje u isto vrijeme. 

Iz programa domaćih autora u videoteci će biti dostupan film 'Sestre' redatelja Zdenka Jurilja te futuristički dokumentarac '2068.' redatelja Roberta Bubala.

'Sestre' su priča iz prošlosti o neobično jakoj zimi koja je Hercegovinu pogodila 1985. godine, te Šimi i Draženki, sestrama kojima je ovaj događaj promijenio život.  S druge strane, '2068' se bavi pomalo zastrašujućim pitanjima iz budućnosti te pogledima deset hrvatskih znanstvenika koji predviđaju kakav će život biti za 50 godina.

Festivalska videoteka korisnicima će biti dostupna od srijede 4. listopada do nedjelje 15. listopada 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme