Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 04.08.2021. 08:38

Informacioni sistem za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem Geografskog informacionog sistema (GIS)

Izvor: Akta.ba, 30.07.2021.

Bosna i Hercegovina

Regulatorna agencija za komunikacije

 

 

Broj: 02-16-10-2784-34/20

Sarajevo, 30.07.2021. godine

 

Na osnovu člana 40. Zakona o komunikacijama BiH ("SI. glasnik BiH", br. 31/03,75/06,32/10 i 98/12), člana 70. stav (1) Zakona o javnim nabavkama BiH ("Službeni Glasnik BiH" broj 39/14), po prijedlogu i preporuci Komisije za javnu nabavku „Informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem geografskog informacionog sistema (GIS)", generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije, donosi

 

ODLUKU

o izboru najpovoljnije ponude za nabavku „Informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem geografskog informacionog sistema (GIS)"

 

(1) Prihvata se preporuka Komisije za javnu nabavku „Informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem geografskog infomacionog sistema (GIS)", te se ugovor za predmetnu nabavku dodjeljuje grupi ponuđača Prointer IT rješenja i servisi - Prointer IT solutions and services d.o.o. Sarajevo (predstavnik grupe ponuđača) i Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka (član grupe ponuđača), za ponuđenu cijenu u iznosu od 539.716,95 KM bez PDV-a, odnosno 631.468,83 KM sa uključenim PDV-om.

 

(2) Nakon proteka žalbenog roka, te dostave mišljenja na nacrt ugovora od Pravobranilaštva BiH. Regulatorna agencija za komunikacije će pozvati izabranog ponuđača radi zaključivanja ugovora.

 

(3) Ova Odluka objavit će se na službenoj internet stranici Regulatorne agencije za komunikacije.

 

Obrazloženje

 

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je Odlukom o pokretanju otvorenog postupka broj: 2-16-10-2784/20 od 16.11.2020. godine, u skladu sa odredbom člana 18. i člana 25. Zakona ojavnim

nabavkama („Službeni glasnik BiH" broj 39/14), (u daljem tekstu: Zakon) pokrenula otvoreni postupak za nabavku „Informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem Geografskog informacionog sistema (GIS)".

 

Obavještenje o predmetnoj nabavci objavljeno je na Portalu javnih nabavki pod brojem: 770-1-1-217-3-42/20 od 01.12.2020. godine i Ispravka obavještenja o nabavci broj: 770-1-1-217-8-73/21 od 05.03.2021. godine.

 

Za predmetnu nabavku blagovremene ponude su podnijeli Grupa ponuđača Planet Soft d.o.o. Banja Luka (predstavnik grupe ponuđača), Coming-Computer Enginering d.o.o. Beograd (član grupe ponuđača) i Saga NFG d.o.o. Banja Luka (član grupe ponuđača) i Grupa ponuđača Prointer IT rješenja i servisi - Prointer 1T solutions and services d.o.o. Sarajevo (predstavnik grupe ponuđača) i Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka (član grupe ponuđača).

 

Generalni direktor je dana 26.04.2021. godine donio Odluku o izboru najpovoljnije ponude broj: 02-16-10-2784-17/20 za nabavku „Informacioni sistem za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem Geografskog informacionog sistema.

(GIS)“, na koju je grupa ponuđača Planet Sofl d.o.o. Banja Luka, Coming-Computer Enginering d.o.o. Beograd i Saga NFG d.o.o. Banja Luka, zastupani po punomoćniku Cvijanović Branislavu, advokatu iz Banja Luke, dana 14.05.2021. godine uložila žalbu. Predmetna žalba je dana 21.05.2021. godine sa kompletnom dokumentacijom dostavljena Uredu za razmatranje žalbi. Dana 24.06.2021. godine Ured za razmatranje žalbi je donio Rješenje broj: JN2-01 -07-1-1398-10/21 u kojem se navodi da se žalba grupe ponuđača Planet Soft d.o.o. Banja Luka, Coming-Computer Enginering d.o.o. Beograd i Saga NFG d.o.o. Banja Luka usvaja i poništava se Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača broj: 02-16-10-784-17/20 od 26.04.2021. godine, te se predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak.

 

Postupajući po navedenom Rješenju Ureda za razmatranje žalbi, Komisija je izvršila ponovnu provjeru kvalifikacija ponuđača u predmetnom postupku nabavke prema minimalnim uslovima za kvalifikaciju ponuđača i uputama Ureda za razmatranje žalbi.

 

Komisija za javnu nabavku „Informacionog sistema za elektronsko praćenje mrehlih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem geografskog informacionog sistema (GIS)" (Komisija) u skladu sa članom 63. stav (7) Zakona izvršila ponovnu provjeru dokaza za kvaliflkacija ponuđača i utvrdila:

 

a) daje ponuda grupe ponuđača Prointer IT Rješenja i servisi - Prointer IT solutions and services d.o.o. Sarajevo (predstavnik grupe pnudača) i Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka formalno pravno ispravna i ispunjava sve tražene uslove propisane tenderskom dokumentacijom;

b) da ponuda grupe ponuđača Planet Soft d.o.o. Banja Luka (predstavnik grupe ponuđača), Coming- Computer Enginering d.o.o. Beograd (član grupe ponuđača) i Saga NFG d.o.o. Banja Luka (član grupe ponuđača) ne ispunjava tražene uslove.

Ponuda grupe ponuđača Planet Soft d.o.o. Banja Luka (predstavnik grupe ponuđača), Coming- Computer Enginering d.o.o. Beograd (član grupe ponuđača) i Saga NFG d.o.o. Banja Luka (član grupe ponuđača) ne ispunjava tražene uslove iz sljedećih razloga:

 

• Tačkom 15. b) Opšti uslovi za tehničku i profesionalnu sposobnost u smislu čl. 48 i 49. kao dokaz je zahtijevano, osim spiska izvršenih ugovora, da se dostavi minimalno jedna potvrda (ili više potvrda) o „uspješnoj realizaciji ugovora koje daju druge ugovorne strane, a koji su za predmet imali nabavku azvoja i implementacije poslovnog informacionog sistema i nabavku serverske opreme u posljednje tri godine računajući od dana predaje ponuda ili od momenta registracije odnosno početka poslovanja ako je ponuđač registrovan odnosno počeo da radi prije manje od tri godine. Ugovorni organ će priznati iskustvo i u realizaciji više ugovora čijaje zbirna vrijednost minimalno 541.666,67 KM bez PDV-a, a koji su za predmet nabavke imali pojedinačno:

 

• razvoj i implementaciju poslovnog informacionog sistema,

• nabavku serverske opreme.

 

Ponuđač, Konzorcijum Planetsoft d.o.o. Banja Luka, nosilac, članovi Coming-Computer Enginering d.o.o. Beograd (Čukarica) (Republika Srbija) i Saga NFG d.o.o. Banja Luka, članovi Konzorcijuma) je dostavio potvrdu koju je izdao referentni kupac, ugovorna strana, Javno preduzeće "Putevi Brčko" d.o.o. Brčko. Potvrda izdata od strane Javnog preduzeća Putevi Brčko navodi da je predmet ugovora bila implementacija GIS-а (koji predstavlja poslovni informacioni sistem), ali ne i razvoj GIS-а, kako je zahtjevano u TD (u dijelu „razvoj i implementacija poslovnog informacionog sistema"), te time potvrda nije prihvatljiva jer ponuđač nije ispunio zahtijevani uslov jer nije dokazao da posjeduje prethodno iskustvo u razvoju i implementaciji poslovnog informacionog sistema.

 

• Tačkom 14. tenderske dokumentacije u dijelu ekonomska i finansijska sposobnost- član 47. zakona. kao dokaz je zahtijevano pozitivno poslovanje u zadnje tri godine, te se kao dokaz navdenom tražilo dostavljanje bilansa stanja i bilansa uspjeha za prethodne tri godine. Ponovnom analizom ponude, ugovorni organ je konstatovao da je na strani 65. predmetne ponude u Bilansu uspjeha na dan 31.12.2018., upisane rukom određene izmjene, i to na način da je izvršeno upisivanje olovkom, a ne kao ostali kompletan tekst bilansa elektronski izrađen, što čini bilans uspjeha nevalidnim, nečitljivim te dovodi u sumnju ispravnost i validnost navedenog dokumenta. Ovako dostavljen dokument nije prihvatljiv za ugovorni organ, jer nije formalno ispravan.

 

Iz svega navedenog je vidljivo da ponuda grupe ponuđača Planet Soft d.o.o. Banja Luka (predstavnik grupe ponuđača), Coming-Computer Enginering d.o.o. Beograd (član grupe ponuđača) i Saga NFG d.o.o. Banja Luka (član grupe ponuđača) nije formalno pravno ispravna i da ista ne ispunjava sve uslove propisane tenderskom dokumentacijom.

 

Za predmetni postupak nabavke je predviđena E-aukcija. S obzirom da je Ugovomi organ utvrdio da je jedna ponuda od pristigle dvije prihvatljiva, a u skladu sa članom 3. Pravilnika o uslovima i načinu korištenja E- aukcije („Službeni glasnik BiH", broj 66/16) e — aukcija se ne može zakazati, te se postupka okončava u skladu sa članom 69. Zakona.

 

Saglasno prethodno navedenom, Komisija je predložila i preporučila generalnom direktoru da donese Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zaključivanje i dodjelu ugovora za nabavku „Informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem geografskog informacionog sistema (GIS)" grupi ponuđaču Prointer IT Rješenja i servisi- Prointer IT solutions and services d.o.o. Sarajevo (predstavnik grupe ponuđača) i Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka sa ukupnom cijenom od 539.716.95 KM bez PDV-a, odnosno 631.468,83 KM sa uključenim PDV-om.

 

Prihvaćajući prijedlog i preporuku Komisije, a u skladu sa gore navedenim, riješeno je kao u dispozitivu ove Odluke.

 

Pouka o pravnom lijeku:

Protiv ove Odluke svi ponudači koji su učestvovali u postupku mogu uložiti žalbu u pismenom obliku Agenciji u roku od deset dana od dana prijema Odluke. Žalba odlaže zaključivanje ugovora.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: