Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 27.07.2022. 09:10

Odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o osnivanju prava građenja na lokalitetu Poslovne zone Kreka Sjever u Tuzli

Izvor: Akta.ba, 28.06.2022.

GRAD TUZLA SLG 6

 

Na osnovu odredbi člana 22. stav (2) i člana 363. Zakona o stvarnim pravima („Službene novine Federacije BiH“, broj 66/13 i 100/13), članova 13. i 35. Zakona o principima lokalne samouprave („Službene novine Federacije BiH“, broj 49/06 i 51/09), člana 23., a u vezi sa članom 19. stav (2) Odluke o uvjetima i načinu pribavljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla ("Službeni glasnik Grada Tuzla", broj: 5/19, 6/19 i 4/21), člana 15. stav (1) Odluke o opterećenju zemljišta pravom građenja na lokalitetu Poslovne zone „Kreka Sjever“ u Tuzli putem javnog nadmetanja – licitacije ("Službeni glasnik Grada Tuzla", broj 4/22), člana 13. stav (2) Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova ( „Službene novine Federacije BiH“ broj 17/14), i člana 14. i 25. Statuta Grada Tuzle („Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 6/21), Gradsko vijeće Grada Tuzle, na sjednici održanoj dana 28.06. 2022. godine donosi:

ODLUKU

o izboru najpovoljnijih ponuđača

i davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzle

Član 1.

Utvrđuje se da su po Javnom oglasu o opterećenju zemljišta pravom građenja na lokalitetu Poslovne zone „Kreka Sjever“ u Tuzli putem javnog nadmetanja – licitacije, objavljenom na oglasnim tablama u zgradi Gradske uprave Grada Tuzle, Ul. ZAVNOBiH-a br. 11, Tuzla, i web stranici Grada Tuzle (www.tuzla.ba), dana 09.05.2022. godine, i u dnevnom listu „Večernji list“, također dana 09.05.2022. godine, te licitaciji održanoj dana 30.05.2022. godine, najpovoljniji ponuđači u postupku opterećenja pravom građenja nekretnina u vlasništvu Grada Tuzle sljedeća pravna lica:

1. Za poslovni kompleks označen u Regulacionom planu pod brojem „17“, odnosno označen kao k.č. broj 1460/1, “Polje“, ostalo neplodno zemljište, površine 3581 m2, upisana u PL broj 245, KO Tuzla IV, u posjedu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, kojoj nekretnini po starom premjeru odgovara nekretnina označena kao k.č. broj 2671/3, “Polje“, ostalo neplodno zemljište, površine 2110 m2, upisana u z.k. uložak broj 14370, KO SP_Tuzla, u vlasništvu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, i nekretnina označena kao k.č. broj 2672/3, “Miladije-Polje“, ostalo neplodno zemljište, površine 1471 m2, upisana u z.k. uložak broj 14338, KO SP_Tuzla, u vlasništvu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, ponuda pravnog lica „ZLATNIK“ d.o.o. Tuzla (u daljem tekstu: najpovoljniji ponuđač), u iznosu mjesečne naknade (zakupnine) od 37,00 KM, sa uračunatim PDV-om,

2. Za poslovni kompleks označen u Regulacionom planu pod brojem „18“, odnosno označen kao k.č. broj 1464, “Polje“, ostalo neplodno zemljište, površine 3673 m2, upisana u PL broj 245, KO Tuzla IV, i u zk. uložak broj 2530, KO Tuzla IV, u posjedu i vlasništvu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, ponuda pravnog lica „Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje“ d.o.o. Tuzla (u daljem tekstu: najpovoljniji ponuđač), u iznosu mjesečne naknade (zakupnine) od 38,00 KM, sa uračunatim PDV-om,

Za poslovni kompleks označen u Regulacionom planu pod brojem „13“ odnosno označen kao k.č. broj 1468/1, “Polje“, ostalo neplodno zemljište, površine 574 m2, upisana u PL broj 245, KO Tuzla IV, i u zk. uložak broj 691, KO Tuzla IV, u posjedu i vlasništvu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, k.č. broj 1469/1, “Miladije“, oranica/njiva 1. klase, površine 1782 m2, upisana u PL broj 1296, KO Tuzla IV, i u zk. uložak broj 688, KO Tuzla IV, u posjedu i vlasništvu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, i k.č. broj 1471/1, “Polje“, ostalo neplodno zemljište, površine 537 m2, upisana u PL broj 245, KO Tuzla IV, i u zk. uložak broj 3511, KO Tuzla IV, u posjedu i vlasništvu Grada Tuzle sa dijelom 1/1, ponuda pravnog lica „KOALA PAINTINGS“ d.o.o. Tešanj (u daljem tekstu: najpovoljniji ponuđač), u iznosu mjesečne naknade (zakupnine) od 30,00 KM, sa uračunatim PDV-om.

 

Član 2.

Daje se saglasnost Gradonačelniku Grada Tuzle ili drugom licu koje Gradonačelnik posebno opunomoći, da sa najpovoljnijim ponuđačima zaključi ugovor o osnivanju prava građenja, na nekretninama i po mjesečnim naknadama (zakupnina) kako je navedeno u članu 1. ove Odluke.

Ugovor iz stava (1) ovog člana zaključit će se u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke, a ukoliko najpovoljniji ponuđači ne zaključe ugovor u navedenom roku, smatrat će se da su odustali od zaključenja ugovora o osnivanju prava građenja. Troškove izrade i notarske obrade ugovora o osnivanju prava građenja, kao i pripadajućeg poreza na promet nepokretnosti, snosi nosilac prava građenja, odnosno najpovoljniji ponuđači.

 

Član 3.

Najpovoljniji ponuđači dužni su prilikom zaključenja ugovora o osnivanju prava građenja, vlasniku zemljišta - Gradu Tuzli, predati notarski obrađenu mjeničnu izjavu i bjanko trasiranu akceptiranu mjenicu (mjenica bez protesta), s tim da mjenični dužnik (trasat) može biti samo banka, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja zakupnine za vrijeme trajanja prava građenja, koje sredstvo će se dostaviti Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

 

Član 4.

(1) Najpovoljniji ponuđači, kao nositelji prava građenja, dužni su zakupninu na ime naknade za zemljište plaćati mjesečno, po fakturi ispostavljenoj od strane Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, a obaveza plaćanja zakupnine teče od dana zaključivanja ugovora o pravu građenja.

Uplaćena kapara najpovoljnijih ponuđača uračunava se kao unaprijed plaćena zakupnina. Iznos zakupnine se usklađuje jednom godišnje sa ostvarenom stopom godišnje inflacije ili deflacije, na način da se plaćena zakupnina iz prethodne godine uvećava ili smanjuje za ostvarenu stopu inflacije ili deflacije u toj godini, a korigovana zakupnina će se primjenjivati u tekućoj godini.

Ukoliko nositelj prava građenja kasni sa plaćanjem zakupnine dva mjeseca uzastopno, vlasnik nekretnine će aktivirati instrument obezbjeđenja plaćanja.

Ukoliko je kašnjenje sa plaćanjem zakupnine duže od tri mjeseca uzastopno, smatraće se da je najpovoljniji ponuđač - nosilac prava građenja jednostrano raskinuo ugovor, nakon čega će Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu podnijeti inicijativu Gradskom pravobranilaštvu Grada Tuzle za pokretanje postupka donošenja odluke o ukidanju zasnovanog prava građenja.

Odluku o ukidanju prava građenja iz stava (5) ovog člana donosi Gradsko vijeće Tuzla, na prijedlog Gradonačelnika Grada Tuzle.

U slučaju donošenja odluke iz stava (6) ovog člana vlasnik zemljišta - Grad Tuzla, nema obavezu obeštećenja nosioca prava građenja koji je na nekretnini koja je bila predmet ugovora o osnivanju prava građenja, započeo ili izgradio objekat/objekte.

Grad Tuzla će u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz stava (6) ovog člana pozvati nostitelja prava građenja da o svom trošku i riziku ukloni izgrađeni objekat/objekte ili dijelove objekta/objekata.

 

Član 5.

Najpovoljniji ponuđači su u obavezi da u roku od petnaest (15) dana od dana zaključenja ugovora o osnivanju prava građenja od nadležne službe gradske uprave zatraže dopunu rješenja o urbanističkoj saglasnosti sa svim potrebnim podacima koji su relevantni za odobravanje građenja.

U izuzetnim slučajevima, zbog opravdanih okolnosti koje nadležna služba cijeni u svakom konkretnom slučaju, rok iz stava (1) ovog člana može biti i duži, ali ne duži od 30 dana.

U slučaju proteka roka iz stava (1) i (2) ovog člana, smatrat će se da su najpovoljniji ponuđači jednostrano raskinuli zaključeni ugovor, te će po proteku pomenutog roka, Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline podnijeti inicijativu Gradskom pravobranilaštvu Grada Tuzle za pokretanje postupka donošenja odluke o ukidanju zasnovanog prava građenja, koju na prijedlog Gradonačelnika donosi Gradsko vijeće Tuzla. Ukoliko najpovoljniji ponuđači ne ispune uslove iz člana 5. Odluke o opterećenju zemljišta pravom građenja na lokalitetu Poslovne zone „Kreka

Sjever“ u Tuzli putem javnog nadmetanja – licitacije ("Službeni glasnik Grada Tuzla", broj 4/22), ili u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti ne pribave okolinsku dozvolu izdatu od strane nadležnog ministarstva za slučaj kada namjena građevine ili drugi zahvat u prostoru može imati značajan utjecaj na okolicu i kada se nalazi na spisku objekata za koju je potrebno dobiti okolinsku dozvolu od nadležnog ministarstva, smatrat će se da je nosilac prava građenja jednostrano raskinuo zaključeni ugovor, a Služba za za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu će podnijeti inicijativu Gradskom pravobranilaštvu Grada Tuzle za pokretanje postupka donošenja odluke o ukidanju zasnovanog prava građenja, koju na prijedlog Gradonačelnika Grada Tuzle, donosi Gradsko vijeće Tuzla.

 

Član 6.

(1) Najpovoljniji ponuđači su u obavezi da nakon pravosnažnosti odobrenja za građenje pribavljenog od strane nadležne službe, započnu radove na objektu u roku od 12 mjeseci od dana pravosnažnosti odobrenja za građenje, te otvore najmanje jedno radno mjesto na 100 m2 bruto površine građevinske parcele na kojoj je planirana izgradnja poslovnog objekta.

(2) Odobrenje za građenje prestaje važiti ako se sa radovima na građevini za koju je izdano odobrenje za građenje ne započne u roku navedenom u stavu (1) ovog člana.

(3) Važenje odobrenja za građenje može se posebnim rješenjem, po zahtjevu nosioca prava građenja podnesenog najmanje 15 dana prije prestanka važenja tog odobrenja, produžiti za još jednu godinu ako se nisu promijenili uslovi prema kojima je izdano ranije odobrenje za građenje.

(4) Najpovoljniji ponuđači dužni su u izgrađenom objektu obavljati poslovne - djelatnosti određene prema Odluci o klasifikaciji djelatnosti BiH 2010 (“Službeni glasnik BiH”, broj 47/10), i to: „KOALA PAINTINGS“ d.o.o. Tešanj djelatnost pod šifrom 32.40 Proizvodnja igara i igračaka, „Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje“ d.o.o. Tuzla djelatnost pod šifrom 71.20 Tehničko ispitivanje i analiza, i „ZLATNIK“ d.o.o. Tuzla djelatnosti pod šifrom 10.72 Proizvodnja dvopeka i keksa, proizvodnja trajnih peciva i kolača, 10.73 Proizvodnja makarona, rezanaca, kus-kusa i sličnih proizvoda od brašna, 10.82 Proizvodnja kakaa, čokolade i slastičarskih proizvoda, 10.85 Proizvodnja gotove hrane i jela, 10.89 Proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda, 56.21 Djelatnost kateringa, i 56.29 Ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane.

(5) Objekat čija je namjena utvrđena u stavu (4) ovog člana, za koji je izdato odobrenje za građenje, smije se početi koristiti odnosno staviti u pogon, te izdati rješenje za obavljanje djelatnosti po posebnom propisu, tek nakon što nadležna služba za upravu, izda dozvolu za njenu upotrebu na temelju prethodno izvršenog tehničkog pregleda građevine.

 

Član 7.

Zabranjuje se najpovoljnijim ponuđačima da zagrijavanje prostorija izgrađenog poslovnog objekta vrše spaljivanjem štetnih i otrovnih nus proizvoda pri proizvodnji finalnog proizvoda svoje djelatnosti ili da zagrijavanje vrši fosilnim gorivima.

 

Član 8.

(1) Ukoliko najpovoljniji ponuđači kao nosioci prava građenja ne budu poštovali obavezu iz člana 7. ove Odluke, donijet će se odluka o ukidanju zasnovanog prava građenja a nosilac prava građenja se obavezuje da će po pozivu vlasnika zemljišta – Grada Tuzle pristupiti zaključenju notarski obrađenog sporazumnog raskida zaključenog ugovora o osnivanju pravu građenja.

(2) Grad Tuzla će u roku od 30 dana od dana sporazumnog raskida ugovora pozvati nosioca prava građenja da o svom trošku i riziku ukloni započete izvedene objekte ili dijelove objek(a)ta.

(3) Odluku iz stava (1) ovog člana donosi Gradsko vijeće Tuzla, na prijedlog Gradonačelnika Grada Tuzle, a po inicijativi Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

 

Član 9.

(1) Ukoliko je do raskida ugovora o osnivanju prava građenja došlo krivicom nosioca prava građenja prije isteka vremenskog perioda na koji je zaključen, te ukoliko pravo građenja prestane odreknućem nosioca prava građenja, Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu će podnijeti inicijativu Gradskom pravobranilaštvu Grada Tuzle za pokretanje postupka donošenja odluke o ukidanju zasnovanog prava građenja koju na prijedlog Gradonačelnika donosi Gradsko vijeće Tuzla.

(2) Uslučajudonošenjaodlukeizstava(1)ovogčlana vlasnik zemljišta - Grad Tuzla, nema obavezu obeštećenja nosioca prava građenja koji je na nekretnini koja je bila predmet ugovora o osnivanju prava građenja, započeo ili izgradio objekat/objekte.

(3) Grad Tuzla će u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz stava (2) ovog člana pozvati nostitelja prava građenja da o svom trošku i riziku ukloni izgrađeni objekat/objekte ili dijelove objekta/objekata

 

Član 10.

(1) Uspostavljenopravograđenjamožeseprenositina druge osobe i opteretiti.

(2) Pravograđenjajeotuđivoinasljedivokaoidruge nekretnine, ako nije drugačije određeno.

(3) Pravo građenja može se opteretiti služnostima, stvarnim teretima i založnim pravom, zemljišnim dugom i na svaki drugi način koji je u skladu sa zakonom i koji nije suprotan pravnoj naravi toga prava.

(4) Zgrada i pravo građenja čine neraskidivo pravno jedinstvo, pa se zajedno prenose, nasljeđuju i opterećuju.

Nakon zaključenja ugovora o osnivanju prava građenja nosilac prava građenja će se uvesti u posjed nekretnine na kojoj je to pravo građenja uspostavljeno, o čemu će se sastaviti zapisnik.

 

Član 12.

(1) Nakon zaključenja ugovora o uspostavi prava građenja Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline pratit će realizaciju dijela ugovora koji se odnosi na pribavljanje neophodnih dozvola za gradnju objekta.

(2) Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu zadužuje se za praćenje realizacije zaključenih ugovora o pravu građenja u dijelu koji se odnosi na blagovremenu uplatu zakupnina za nekretnine opterećene pravom građenja, kao i dio kojim je utvrđena djelatnost koja će se obavljati u objektu radi čije je izgradnje uspostavljeno pravo građenja, te obaveze zapošljavanja.

 

Član 13.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Službenom glasniku Grada Tuzla".

 

GRAD TUZLA

Gradsko vijeće

 

Broj: 01/27-A-10819-2022

28. juni 2022. godine

PREDSJEDAVAJUĆI

Nataša Perić

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: