Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 11.10.2017. 14:15

(poništenje poziva) Javni konkurs za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2017. godinu

Izvor: Akta.ba, 10.10.2017.

Broj: UO-01-3-8-9-1/2017

Sarajevo, 10.10.2017.godine

 

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDARCIJE BOSNE I HERCEGOVINE

UPRAVNI ODBOR

 

Na osnovu člana 13. Statuta Fonda za zaštitu okoliša FBiH ("Službene novine Federacije BiH", broj: 33/06 i 1/15), Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na nastavku 9. sjednice održane dana 10.10.2017. godine donosi:

 

O D L U K U

o poništenju Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2017. godinu - JP2017/1

 

I.         

PONIŠTAVA SE JAVNI KONKURS za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2017. godinu — JP2017/1 koji je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH - Oglasni dio broj: 20/17 dnevni listovi: „Dnevni avaz" i „Večernji list" od 17.03.2017.godine, kao i na službenoj stranici Fonda: www.fzofbih.org.ba.

 

II.       

Navedeni Javni konkurs se poništava zbog usklađivanja i donošenja podzakonskih akata Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a u skladu sa Izvještajem o finansijskoj reviziji Fonda za zaštitu okoliša Federacije za 2016. godinu broj: 08-14-3-1/17 od 04.08.2017. godine dostavljenim od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

III.      

Svi aplikanti koji su se prijavili (ovlaštena ili opunomoćena lica) na gore citirani Javni konkurs imaju pravo doći u prostorije Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH po svoju dokumentaciju kojom su se prijavili na Javni konkurs i koja će im kompletna biti vraćena. Rok za preuzimanje dokumentacije aplikanti (ovlaštena ili opunomoćena lica) mogu preuzeti od dana donošenja ove Odluke do 30.11.2017. godine

 

IV.      

Ova Odluka je konačna, te se protiv iste ne može izjaviti žalba.

 

V.        

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

Obrazloženje

 

Dana 17.03.2017. godine Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH (u daljem tekstu: Fond) objavio je Javni konkurs za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2017. godinu — JP2017/1 koji je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH - Oglasni dio broj: 20/17 dnevni listovi: „Dnevni avaz" i „Večernji list" od 17.03.2017.godine, kao i na službenoj stranici Fonda. Uvažavajući odredbe Pravilnika o postupku objavljivanja konkursa i odlučivanja o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH ("Službene novine FBiH", broj: 73/10 i 17/15) i Pravilnika o mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjelu sredstava Fonda odnosno programa, projekata i sličnih aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH (Službene novine FBiH 73/10), imenovane Komisije Fonda koje su izvršile evaluacije i analize prijava, te su sačinjeni izvještaji i liste koje su dostavljene direktoru Fonda. Direktor Fonda je Upravnom odboru Fonda dostavio prijedlog o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, ali je u međuvremenu od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine dostavljen Izvještaj o finasijskoj reviziji Fonda za zaštitu okoliša Federacije za 2016. godinu broj: 08-14-3-1/17 od 04.08.2017. godine (u daljem tekstu: Revizorski izvještaj).

U Revizorskom izvještaju navedena je preporuka koja glasi: "U cilju osiguranja transparentnosti kod dodjele sredstava putem javnih konkursa i izbjegavanja subjektivne procjene, unaprijediti postojeće kriterije kod predlaganja visine sredstva po korisnicima od strane direktora, uz adekvatno obrazloženje visine dodjeljenih sredstava".

 

Obzirom da je sadržaj navedene preporuke iz Revizorskog izvještaja upućivao na obavezu Fonda koja se odnosi na usklađivanje u pogledu izmjena Pravilnika o mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjelu sredstava Fonda i Pravilnika o postupku objavljivanja konkursa i odlučivanja o odabiru korisnika sredstava Fonda, isti je, postupajući prema preporukama iz Revizorskog izvještaja sačinio nove podzakonske akte koji su 29.09.2017. godine stupili na snagu, a to su: Pravilnik o postupku objavljivanja konkursa i odlučivanja o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH ("Službene novine FBiH", broj: 74/17) i Pravilnika o mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjelu sredstava Fonda odnosno programa, projekata i sličnih aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH (Službene novine FBiH 74/17 ), tako da, će se Javni konkurs koji nije bio usklađen sa novim aktima Fonda poništiti.

Radi iznesenog, odlučeno je kao u dispozitivu ove Odluke.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: