Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 26.04.2021. 12:49

(poništenje aukcije) Nabavka usluga održavanja motornih vozila Agencije za bankarstvo Federacije BiH

Izvor: Akta.ba, 23.04.2021.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

AGENCIJA ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Broj: 05-1227-6/21

Sarajevo, 22.04.2021. godine

 

Na osnovu člana 23. stav (1) tačka d) Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH", broj: 75/17), člana 16. stav (1) tačka n) i t) Statuta Agencije za bankarstvo Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH", broj 3/18), čl. 64. stav (1) tačka b) i 70. st. (1), (3) i (6) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH", broj 39/14), član 8. stav (2) tačka d) Pravilnika o uspostavljanju i radu Komisije za nabavke („Službeni glasnik BiH", broj: 103/14), a na osnovu preporuka Komisije za provođenje postupka javne nabavke usluga održavanja motornih vozila Agencije za bankarstvo FBiH iz zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, broj: 05-1227-5/21 od 19.04.2021. godine i broj: 05-1227-5-1/21 od 19.04.2021. godine, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH donosi

 

ODLUKU

o poništenju postupka - Lot 1 i izboru najpovoljnijeg ponuđača - Lot 2 u postupku nabavke usluga održavanja motornih vozila

 

I.            

Prihvataju se preporuke Komisije za provođenje postupka javne nabavke usluga održavanja motormh vozila Agencije za bankarstvo Federacije BiH iz Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, broj: 05-1227- 5/21 od 19.04.2021. godine (Lot 1) i broj: 05-1227-5-1/21 od 19.04.2021. godine o pregledu i ocjeni ponuda za nabavku usluga (Lot 2).

II.           

Poništava se postupak u dijelu nabavke za Lot 1 (usluge održavanja putničkih vozila marke ,,Volkswagen" i „Audi", koja su u garantnom roku) jer nema prihvatljivih ponuda.

III

Postupak u dijelu nabavke za Lot 2 (usluge održavanja putničkih vozila marke „Volksvvagen" i „Peugeot", koji su izvan garantnog roka) se dodjeljuje ponuđaču „Autodelta" d.o.o. Sarajevo, u ukupnom iznosu od 8.044,00 KM, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV).

IV.         

Po okončanju roka za žalbu, ugovorni organ će s izabranim ponuđačem iz tačke III ove odluke zaključiti okvimi sporazum, na period od jedne godine, kojim će regulisati međusobna prava i obaveze.

V.          

Ova odluka bit će objavljena na internet stranici Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (www.fba.ba). istovremeno sa upućivanjem iste ponuđačima koji su sudjelovali u postupku javne nabavke, u skladu sa odredbama člana 70. stav (6) i člana 71. stav (2) Zakona o javnim nabavkama.

V.

Za izvršenje ove odluke zadužuje se i ovlašćuje Sektor zajedničkih funkcija.

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja. 

 

Obrazloženje

Odlukom o pokretanju postupka javne nabavke usluga održavanja motornih vozila Agencije za bankarstvo Federacije BiH, broj: 05-1227/21 od 31.03.2021. godine, odobreno je provođenje postupka javne nabavke predmetnih usluga za potrebe ugovornog organa. Javna nabavka provedena је putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda, a kao kriterij za izbor najpovoljnije ponude odabrana je najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude. U skladu sa članom 35. Zakona o javnim nabavkama, Obavještenje o nabavci broj: 3010-7-2-63-3-28/21 objavljeno je na Portalu javnih nabavki (ejn.gov.ba) dana 02.04.2021. godine, uz istovremeno upućivanje poziva za dostavu ponude na adrese trojice potencijalnih ponudača.

Prema uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji, predmctna nabavka je podijeljena na dva lota, sa slijedećim procijenjenim vrijednostima - bez poreza na dodanu vrijednost (PDV):

•             Lot 1 - 15.000,00 KM (putnička vozila marke "Volkswagen'' i "Audi"), koja su u garantnom roku

•             Lot 2-5.000,00 KM (putnička vozila marke "Volkswagen" i "Peugeot"), koja su van garantnog roka.

U skladu sa Rješenjem ugovornog organa broj: 05-1227-1/21 od 09.04.2021. godine, lmenovana je Komisija za provođenje postupka javne nabavke usluga održavanja motornih vozila Agencije za bankarstvo Federacije BiH (u daljem tekstu: Komisija), kojom su definisane njene nadležnosti, koje uključuju poslove otvaranja, pregleda i ocjene ponuda, te davanje preporuke za odabir najpovoljnije ponude.

Slijedom navedenog, Komisija je u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja provela predmetni postupak nabavke, te o tome sačinila Zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda - po lotovima, u kojima je utvrđeno daje broj ponudapristiglih po lotovima slijedeći: Lot 1 - 1 (jedna) ponuda i Lot 2-5 (pet) zaprimljenih ponuda.

Na osnovu izvršene analize i ocjene pristiglih ponuda u pogledu kvalifikacijskih i cjenovnih uslova nadmetanja po lotovima, Komisija je utvrdila:

•             Da ponuda ponuđača "M.R.M. export-import" d.o.o. Ljubuški, koja se odnosi na Lot 1 ne ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, pa je ista ocijenjena kao neprihvatljiva za ugovorni organ. Ponuđač „M.R.M. export-import" d.o.o. Ljubuški nije ispunio minimalne uslove za kvalifikaciju navedene u:

poglavlju 3. - Uslovi za kvalifikaciju i potrebni dokazi, tačka 3.3 - Ekonomska i finansijska sposobnost, podtačka 3.3.2 - Traženi dokazi vezano za ekonomsko-finansijsku sposobnost ponuđača, tako što je dostavio Potvrdu od solventnosti izdatu od strane ,,NLB Banke" d.d. Sarajevo, Podružnica Mostar, broj protokola 0404-97/21 od dana 06.04.2021. godine, s navodima da društvo „M.R.M. export-import" d.o.o. Ljubuški u Banci ima otvoren transakcijski račun - glavni račun, koji nije bio blokiran u posljednjih 12 (dvanaest) mjeseci, što je u suprotnosti sa zadanim uslovom u tenderskoj dokumentaciji. Uslovom je traženo da je ponuđač dužan dostaviti „izvještaj o svima otvorenim računima pravnog lica koji izdaje Centralna banka BiH. Navedeni izvještaj ne smije biti stariji od datuma objave Obavještenje za predmetnu nabavku. Uz navedeni izvještaj, ponuđač je dužan dostaviti Potvrdu izdatu od strane Banke u kojoj je otvoren „Glavni račun", sa naznakom od strane Banke da navedeni račun ponudača - „Glavni račun" nije bio blokiran u zadnjih 12 (dvanaest) mjeseci računajući od datuma objave Obavještenja o nabavci" - 02.04.2021. godine.

•             Da ponuda ponuđača "Autodelta" d.o.o. Sarajevo, koja se odnosi na Lot 2 ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, te je iste ocijenjena kao prihvatljiva za ugovorni organ u predmetaom postupku nabavke.

•             Da ponuda ponuđača ,,Total Trade" d.o.o. Doboj koja se odnosi na Lot 2 ne ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, pa je ista ocijenjena kao neprihvatljiva za ugovorni organ. Ponuđač „Total Trade" d.o.o. Doboj nije ispunio minimalne uslove za kvalifikaeiju navedene u:

poglavlju 3. - Uslovi za kvalifikaciju i potrebni dokazi, tačka 3.3 - Ekonomska i finansijska sposobnost, podtačka 3.3.2 - Traženi dokazi vezano za ekonomsko-finansijsku sposobnost ponuđača, tako što je dostavio Izvještaj o računima poslovnog subjekta izdat od strane Centralne banke BiH od dana 27.01.2021. godine, što je u suprotnosti sa zadanim uslovom u tenderskoj dokumentaciji. Uslovom je traženo da je ponuđač dužan dostaviti „izvještaj o svima otvorenim računima pravnog licakoji izdaje Centralna banka BiH". Navedeni izvještaj ne smije biti stariji od datuma objave Obavještenje za predmetnu nabavku." - 02.04.2021. godine; poglavlju 3. - Uslovi za kvalifikaciju i potrebni dokazi, tačka 3.3 - Ekonomska i finansijska sposobnost, podtačka 3.3.2 - Traženi dokazi vezano za ekonomsko-finansijsku sposobnost ponudača, tako što je dostavio Potvrdu od solventnosti glavnog transkacijskog računa izdatu od strane „Raiffeisen Bank" Glavna Filijala Banja Luka, Filijala Doboj, broj: 01308/21 od dana 09.04.2021. godine, s navodima da glavni račun firme „Total Trade" d.o.o. Doboj nije bio blokiran u prethodnih 12 mjeseci, što je u suprotnosti sa zadanim uslovom u tenderskoj dokumentaciji. Uslovom je traženo daje ponuđač dužan dostaviti „izvještaj o svima otvorenim računima pravnog lica koji izdaje Centralna banka BiH. Navedeni izvještaj ne smije biti stariji od datuma objave Obavještenje zapredmetnu nabavku. Uz navedeni izvještaj, ponuđač je dužan dostaviti Potvrdu izdatu od strane Banke u kojoj je otvoren „Glavni račun", sa naznakom od strane Banke da navedeni račun ponuđača - „Glavni račun" nije bio blokiran u zadnjih 12 (dvanaest) mjeseci računajući od datuma objave Obavještenja o nabavci" - 02.04.2021. godine.

•             Da ponuda ponuđača „M.R.M. export-import" d.o.o. Ljubuški koja se odnosi na Lot 2 ne ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, pa je ista ocijenjena kao neprihvatljiva za ugovorni organ. Ponuđač „M.R.M. export-import" d.o.o. Ljubuški nije ispunio minimalne uslove za kvalifikaciju navedene u:

poglavlju 3. - Uslovi za kvalifikaciju i potrebni dokazi, tačka 3.3 - Ekonomska i finansijska sposobnost, podtačka 3.3.2 - Traženi dokazi vezano za ekonomsko-finansijsku sposobnost ponuđača, tako što je dostavio Potvrdu od solventnosti izdatu od strane ,,NLB Banke" d.d. Sarajevo, Podružnica Mostar, broj protokola 0404-97/21 od dana 06.04.2021. godine, s navodima da društvo „M.R.M. export-import" d.o.o. Ljubuški u Banci lma otvoren transakcijski račun - glavni račun, koji nije bio blokiran u posljednjih 12 (dvanaest) mjeseci, što je u suprotnosti sa zadanim uslovom u tenderskoj dokumentaciji. Uslovom je traženo da je ponudač dužan dostaviti „izvještaj o svima otvorenim računima pravnog lica koji izdaje Centralna banka BiH. Navedeni izvještaj ne smije biti stariji od datuma objave Obavještenje za predmetau nabavku. Uz navedeni izvještaj, ponuđač je dužan dostaviti Potvrdu izdatu od strane Banke u kojoj je otvoren „Glavni račun", sa naznakom od strane Banke da navedeni račun ponuđača - „Glavni račun" nije bio blokiran u zadnjih 12 (dvanaest) mjeseci računajući od datuma objave Obavještenja o nabavci" - 02.04.2021. godine.

•             Da ponuda ponudača „Saradis" d.o.o. Vogošća koja se odnosi na Lot 2 ne ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, pa je ista ocijenjena kao neprihvatljiva za ugovorni organ. Ponuđač „Saradis" d.o.o. Vogošća nije ispunio minimalne uslove za kvalifikaciju navedene u:

poglavlju 4. - Podaci o ponudi, tačka 4.1 - Sadržaj ponude i način pripreme ponude, tako što nije dostavio kopiju ponude, što je u suprotnosti sa zadanim uslovom tenderske dokumentacije, kojim je traženo da je „ponuđač dužan dostaviti original i jednu kopiju ponude. Kopije se dostavljaju zajedno sa originalnom ponudom. U tom slučaju se jasno naznačava „original" i „kopija" ponude. U slučaju razlika izmedu originala i kopije ponude, vjerodostojan je original ponude. Ponude se pišu neizbrisivom tintom". Shodno navedenom, ponuda ponudača „Saradis" d.o.o. Vogošća nije bila predmet daljnje evaluacije.

• Da ponuda ponudača „Unitrade" d.o.o. Ljubuški koja se odnosi na Lot 2 ne ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, pa je ista ocijenjena kao neprihvatljiva za ugovorni organ. Ponuđač „Unitrade" d.o.o. Ljubuški nije ispunio minimalne uslove za kvalifikaciju navedene u: - poglavlju 4. - Podaci o ponudi. točka 4.1 - Sadržaj ponude i način pripreme ponude, tako što je u Aneksu 3 - Obrazac za cijenu ponude - usluge, neispravno ispunio Obrazac za cijenu ponude, tako što je naveo cijene rezervnih dijelova po jedinici mjere bez PDV-a za vozila marke „Škoda 5E Octavia", 110 kw, dizel, starost vozila 2013. i 2014. godina. Navedena motorna vozila ugovornog organa nisu predmet nabavke usluga održavanja, u skladu sa tenderskom dokumentacijom za nabavku usluga održavanja motornih vozila Agencije za bankarstvo Federacije BiH. br. 05-1227/21, prema Obavještenju o nabavci br. 3010-7-2-63-3-28/21, objavljene na Portalu javnih nabavki BiH dana 02.04.2021. godine.

poglavlju 3. - Uslovi za kvalifikaciju i potrebni dokazi, tačka 3.3 - Ekonomska i finansijska sposobnost, podtačka 3.3.2 - Traženi dokazi vezano za ekonomsko-finansijsku sposobnost ponuđača, tako što je dostavio Potvrdu od solventnosti glavnog transkacijskog računa izdatu od strane „Raiffeisen Bank" Glavna Filijala Sarajevo, Agencija Ljubuški, broj: 01312/21 od dana 09.04.2021. godine, s navodima da glavni račun firme „Unitrade"d.o.o. Doboj nije bio blokiran niti je imao zabranu raspolaganja sredstvima u periodu od 08.04.2020. do 08.04.2021. godine, što je u suprotnosti sazadanim uslovom u tenderskoj dokumentaciji. Uslovom je traženo daje ponudač dužan dostaviti „izvještaj o svima otvorenim računima pravnog lica koji izdaje Centralna banka BiH. Navedeni izvještaj ne smije biti stariji od datuma objave Obavještenje za predmetnu nabavku. Uz navedeni izvještaj, ponuđač je dužan dostaviti Potvrdu izdatu od strane Banke u kojoj je otvoren „Glavni račun", sa naznakom od strane Banke da navedeni račun ponudača - „Glavni račun'" nije bio blokiran u zadnjih 12 (dvanaest) mjeseci računajući od datuma objave Obavještenja o nabavci" - 02.04.2021. godine.

Uvidom u priloženu dokumentaciju, vidljivo je da je ponudač „Autodelta" d.o.o. Sarajevo najbolje ocijenjen na osnovu zadanih kvalifikacijskih i cjenovnih uslova nadmetanja, pa je Komisija dala preporukedase istom,saglasnočlanu69. stav(1) tačkaa)Zakonaojavnim nabavkama,dodijeli okvirni sporazum u predmetnom postupku nabavke usluga za Lot 2.

Uvažavajući sve navedeno, primjenom člana 64. stav (1) tačka b), člana 70. st. (1), (3) i (6) Zakona o javnim nabavkama i člana 8. stav (2) tačka d) Pravilnika o uspostavljaju i radu komisije za nabavke, odlučeno je kao u dispozitivu ove odluke,

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba ugovornom organu - Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, najkasnije u rokuod5 (pet)danaod dana prijema ove odluke, saglasno članu 97. i 101. Zakonao javnim nabavkama.

Žalba se izjavljuje Uredu za razmatranje žalbi/Kancelariji za razmatranje žalbi - Filijala/Podružnica Mostar, putem Ugovornog organa, u pisanoj formi, direktno ili preporučenom poštanskom pošiljkom. Žalba se podnosi u najmanje 3 (tri) primjerka.

 

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: