Slamka spasa

Respiratori: Gdje su i što "rade" danas ?

06.04.2023. 12:26 / Izvor: BHRT
afera raspirator

Stotinu respiratora su u fokusu javnosti od procedure kupovine, verifikacije i upotrebe. Na kraju - sudski proces.

Stotinu respiratora su u fokusu javnosti od procedure kupovine, verifikacije i upotrebe. Na kraju - sudski proces. Oni danas stoje u skladištima bolnica i nisu u upotrebi, neke zdravstvene ustanove nisu ih preuzele.

Nepoznate i misteriozne upale pluća u Kini, o kojima su mediji izvještavali početkom marta 2020. godine, došle su i u Bosnu i Hercegovinu. Slijedi lockdown - zaključavanje, puste ulice, testiranja. Epidemiološke mjere u BiH daju dobre rezultate.

 

Respiratori - tema broj jedan u svijetu, predstavljeni kao jedina slamka spasa teško oboljelim od Covida-19. Vlast u Federaciji BiH pandemiji se suprotstavlja kupovinom kineskih respiratora ACM812A.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (26. mart 2020.) - "Nije smijenjen Krizni štab nego je na određen način preuređen, učinjen efikasnijim". (25. april 2020.) - "Stotinu respiratora, koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši".

Kupovina je pokrenula brojne polemike u javnosti, jesu li upotrebljivi ili nisu, kako su kupljeni?

Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ (28. april 2020.) - "Ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke, treba da budemo ponosni na Vladu Federacije BiH".

Đenan Salčin, Agencija za javne nabavke BiH (maj 2020.) - "Zakon je jasan, zakonske procedure, one su u ovom slučaju prekršene".

Respiratori su potom verifikovani, uz opasku Verlaba da se smiju koristiti za ono za što je proizvođač propisao.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (5. april 2021.) - "Ja mislim da bismo mi, ja da mogu, trebali zabraniti upotrebu respiratora".

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a (5. april 2021.) - "Sve dok imamo ovaj certifikat, nećemo povući respiratore".

Epilog svega - proces u Sudu Bosne i Hercegovine. 

Poslali smo upite ka 15 bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa konkretnim pitanjem da li su preuzeli, da li koriste i u koje svrhe respiratre ACM812A kupljene u aprilu 2020. godine?

Odgovorilo nam je osam bolnica.

"Respiratori se nisu koristili u intenzivnim njegama. Bili su raspoređeni na odjele gdje su se mogle koristiti neke od funkcija. Trenutno se ne koriste, jer imamo dovoljno respiratora za intenzivne njege", naveli su iz Bolnice u Zenici.

Opća bolnica Tešanj preuzela je respiratore, koji nikada nisu stavljeni u funkciju. Nije bilo potrebe za korištenjem, jer su korišteni oni koje je Bolnica imala u svom vlasništvu.

Županijska bolnica u Orašju preuzela je tri respiratora. Navedeni respiratori se ne koriste.

Bolnica Gračanica je zaprimila respiratore. Izvršena je verifikacija. Zbog spora koji se vodi u vezi s njihovom upotrebom, stavljeni su u pripremu do završetka spora.

Respiratori u UKC-u Tuzla nisu nikada korišteni. Dobili su certifikate. Uskladišteni su na za to predviđeno mjesto.

Bolnica Bihać nije preuzela respiratore. Stručni tim je odbio prijem navedenih.

Hrvatska bolnica fra Mato Nikolić ih je zaprimila, no nikada nije koristila. Respiratori su vraćeni.

SKB Mostar nije prihvatila navedene respiratore.

Ostale bolnice nisu odgovorile na naš upit. Pa ni najveći klinički centar - sarajevski.

Iz Federalne uprave civilne zaštite nam je odgovoreno da je devedeset pet uređaja raspoređeno, te da je za njih izvršena verifikacija, da su testirani i sigurni za upotrebu.

Preostalih pet uređaja, naveli su iz FUCZ, nalazi se kod autoriziranog predstavnika.

A, to je firma Profesional medic d.o.o. Ritopec. Sa prestankom pandemije, i respiratori su prestali biti deficitarna medicinska oprema. Ovi ACM812A trenutno stoje u skladištima. Iz odgovora bolnica širom Federacije BiH, mogli smo vidjeti da su kupljeni i neiskorišteni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti