SASTANAK U KONJICU

Nikšić: Prešli su "crvenu liniju", u ovome nećemo popustiti

01.07.2023. 08:20 / Izvor: Fena
politika

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da je jučerašnji sastanak čelnika vodećih političkih partija Bosne i Hercegovine u Konjicu protekao u veoma teškoj atmosferi.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da je jučerašnji sastanak čelnika vodećih političkih partija Bosne i Hercegovine u Konjicu protekao u veoma teškoj atmosferi.

"Nije ni čudo kada sagledamo šta se sve dešavalo u posljednje vrijeme. Sastanak je bio redovan i nije plod dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, ali zbog onoga što se tamo desilo, jedna od tema je morala biti Ustavni sud. Mislim da smo svi ostali na svojim početnim pozicijama i drago mi je što smo otvoreno rekli svoje stavove", izjavio je Nikšić nakon sastanka.

Napominje da je "Trojka" i dalje voljna da razgovorom rješava probleme, ali da danas nisu donesene nikakve političke odluke, te da su predstavnici vlasti Republike Srpske odbili da povuku sporni zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Na kraju je ostalo na tome da će svako voditi svoju pravnu bitku. I ranije smo kazali da je crvena linija udar na institucije BiH i preko toga nikome nismo spremni preći i tolerisati, a to smo kazali i predstavnicima međunarodne zajednice. Institucije međunarodne zajednice u ovakvim situacijama trebaju da reaguju. Nastavit ćemo razgovore i vidjeti kako će se sve ovo odvijati", podvukao je Nikšić i dodao da "Trojka“ na ovom pitanju sigurno popustiti neće.

Vjeruje da se sa predstavnicima stranaka iz RS-a može dogovoriti kada je u pitanju evropski put BiH, ali da se nikada neće složiti po pitanju jačanja entiteta u odnosu na državu BiH.

Dodao je da ne prihvata "nacionalno izjašnjavanje" u Ustavnom sudu BiH, te da je to kazao Miloradu Dodiku i svima na sastanku.

Podsjetimo, prije par dana Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta, čime je nastavljeno produbljivanje političke krize u zemlji.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da taj zakon predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji entiteta Republika Srpska, dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zakon ima četiri člana kojima se navodi da se odluke državnog Ustavnog suda neće sprovoditi na području RS-a sve dok Parlament BiH ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu. Do tada se odluke suda neće objavljivati u entitetskom službenom glasniku, a osobe zadužene za njihovo sprovođenje bit će zaštićene od krivičnog gonjenja u skladu sa krivičnim zakonodavstvom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti