ODRŽAN SASTANAK

Borba za ostanak aviokompanija: Nadležni napravili korak, ide se na manje takse

16.08.2023. 14:11 / Izvor: N1
AVIOLINIJE

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao je sastanak s rukovodstvom svih aerodroma u Bosni i Hercegovini i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao je sastanak s rukovodstvom svih aerodroma u Bosni i Hercegovini i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Tema zahtjevi za smanjenje naknade koju plaća operator aviona po prevezenom putniku i toni prevezenog tereta u odlasku sa aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Ministar Forto rekao je da je ovo bio prvi radni sastanak potaknut nedavnim dešavanjima na tržištu u zračnom prometu.

"Pojedine kompanije su odlučile napustiti aerodrome i smanjile broj linija što pogađa građane, ali i privredu cijele BiH. Potrebno je da razgovaramo zajedno  na način da vidimo postoji li nešto što možemo zajedno uraditi da spriječimo ovakva dešavanja u budućnosti ili čak okrenemo trend i pokušamo povećati broj putnika na svim aerodromima u BiH", rekao je Forto.

Naveo je kako je odluka koju je Wizz Air donio za ukidanje još jedne destinacije iz BiH, donesena sigurno šest mjeseci ranije jer se one donose strateški.

"Nema brzog kretanja na ovom tržištu, ona se može promijeniti za godinu ili dvije. Trebamo postaviti parametre u našoj infrastrukturi za zračni promet t da okrenemo trend odlaska kompanija", kazao je Forto.

Direktor BHDCA Čedomir Šušnjar rekao je kako je BHDCA spremna za svaku vrstu razgovora koji će doprinijeti unapređenju civilnog zrakoplovstva, ali ne po svaku cijenu.

"Ako izlazimo u susret niskobudžetnih kompanija moramo znati šta dobijamo zauzvrat. Tržitše EU je u stanju koje mi ne možemo pratiti, od propisa do operativno-tehničkih uslova koej moramo pružiti aerodromima. Ali, tu smo da razgovaramo", rekao je Šušnjar.

Poručio je kako ukidanje takse nije moguće.

"Ići ćemo na smanjenje. Moramo napraviti procjenu šta dobijamo i da li su one pravi razlog odustajanja aviokompanija", rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara o sudskim procesima gdje BHDCA tužila aerodrome zbog neplaćanja, kazao je kako je proces protiv Banjaluke u toku, da se od Mostara odustalo, a da je donesena presuda za Aeorodrom Tuzla.

Direktorica Aerodorma Banjaluka Natalija Trivić kazala je kako često nailaze na administrativne barijere iz aspekta posmatranja aviokompanija koje saobraćaju na našem prostoru. Izrazila je nadu da će pronaći dobro rješenje na narednom sastanku.

Izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Dino Begić kazao je kako, uprkos napuštanju aviokompanija, ovaj aerodrom je 2022. godine bio jedan od tri u Evropi koji je premašio 2019. godinu po broju operacija i putnika.

"Tačno je da je WizzAir napustila aerodrom Sarajevo kao bazni, ali to su korporacijske odluke na koje u dobrom dijelu ne možemo utjecati. Ove godine smo uskoro stigli 2022. godinu, a 2019. prestigli", dodao je.

Direktor Aerodroma Tuzla Dževad Haličević kazao je kako su bili iznenađeni odlukom Wizzaira da napuste Tuzlu i smanje broj linija jer su mjesec dana ranije bil ina pregovorima u Budimpešti i razgovarali i povećanju broja operacija.

"Sve nas je iznenadila ova informacija, tražimo način da prvaziđemo ovu situaciju i uskoro ćemo izaći s informacijama šta smo dogovorili", rekao je Haličević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti