Jedan od reformskih zakona

Promjena za vozače: Evo šta donosi novi Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju

08.09.2023. 13:19 / Izvor: Akta.ba
saobraćaj

Vlada FBiH je uputila ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu i po skraćenom postupku ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Ovako predloženim zakonom predviđene su određene izmjene koje se odnose na odredbu kojom se razdoblje primjene zajedničke tarife premija za obavezna osiguranja produžava.

ZAJEDNIČKA TARIFA

Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u FBiH Ermin Čengić za Akta.ba je kazao da je predloženim zakonom predviđena izmjena odredbe kojom se period primjene zajedničke tarife premija za obavezna osiguranja a koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i propisuje uslove za osiguranje od autoodgovornosti produžava sa kraja oktobra 2023. godine na 31.decembra 2026. godine.

“Osim ovog produženja perioda u kojem će se primjenjivati zajednička tarifa premija za obavezno osiguranje od autoodgovornosti, Prijedlogom zakona koji je predložila Vlada FBIH definiše se da po isteku ovog perioda društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i cjenovnika za osiguranje od automobilske odgovornosti, za koju je dobilo prethodnu saglasnost Agencije za nadzor osiguranja FBIH”, pojasnio je Čengić.

Također, definisano je da se predmetna tarifa primjenjuje do donošenja Odluke Vlade FBiH o datumu stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od autoodgovornosti u skladu sa evropskim propisima.

ISPUNJAVANJA EVROPSKIH DIREKTIVA

S tim u vezi precizirano je i da nakon donošenja ove odluke Vlade prestaje obaveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu saglasnost Agencije na tarifu premija i cjenovnik za osiguranje od autoodgovornosti.

“Usvojeni prijedlog je rezultat angažmana strukovnog Udruženja i sastanka održanog 31. maja sa premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom finansija Tonijem Kraljevićem, te u tom smislu želimo pohvaliti angažman Vlade i posebno resornog Ministarstva finansija i ministra lično na ovom pitanju”, kazao je Čengić.

Prijedlog zakona, ako bude usvojen u ovom obliku na Parlamentu FBiH, donosi inovirano i poboljšano rješenje, slično onome kakvo je u zemljama okruženja. Time se stvaraju pretpostavke da i BiH odnosno FBiH ide u pravcu ispunjavanja evropskih direktiva u oblasti osiguranja AO.

Ovako usvojen zakon može se smatrati reformskim jer pozitivno utiče na uređenje tržišta, a time ide u korist i osiguranicima i osiguravateljima.

“Izmjenama je predloženo da se omogući slobodno formiranje cijena osiguranja od automobilske odgovornosti ali tek nakon što Vlada FBiH donese odluku o datumu stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od autoodgovornosti u skladu sa evropskim propisima. U ovom momentu je teško i procijeniti za koliko godina bi se mogli steći uvjeti na tržištu osiguranja za takvu odluku Vlade FBiH koja bi značila potpunu liberalizaciju u oblasti osiguranja od AO”, kazao je.

Vlada FBiH je uputila ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, pa se možemo nadati da će predloženo rješenje biti usvojeno u Parlamentu Federacije BiH najkasnije do oktobra, a obzirom na odredbe postojećeg Zakona.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti