TRI NOVA PORTALA

Predstavljene digitalne inovacije u javnim nabavkama, ovo su novine

09.11.2023. 15:21 / Izvor: Akta.ba
javne nabavke

Agencija za javne nabavke BiH, uz podršku USAID-ovog Projekta E-uprave u BiH predstavila je danas u Sarajevu digitalne inovacije u javnim nabavkama.

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-ovog Projekta E-uprave u BiH predstavila je danas u Sarajevu digitalne inovacije u javnim nabavkama.

Događaj pod nazivom "Nabavke 2.0: Digitalne inovacije u javnim nabavkama okupio je predstavnike institucija vlasti, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, te privredne subjekte, stvarajući forum za dijalog i razmjenu iskustava u oblasti javnih nabavki.

Centralna tema događaja bila je promocija najnovijih inovacija i unaprijeđenja u sektoru javnih nabavki. Učesnici su imali priliku da se upoznaju s nizom ključnih rješenja i alata koji će dodatno unaprijediti način na koji se sprovode javne nabavke u Bosni i Hercegovini.

KLJUČNE INOVACIJE

Agencija za javne nabavke BiH predstavila je nekoliko ključnih inovacija koje će biti od suštinskog značaja za poboljšanje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javnih nabavki.

Akcent je na informacionim sistemima za provođenje centralizovanih javnih nabavki koji će doprinijeti boljoj kontroli i monitoringu postupaka javnih nabavki.

rahic

Tarik Rahić

"Radi se o revolucionarnom iskoraku ka transparentnosti i kontroli postupaka javnih nabavki, prevenciji zloupotreba i borbi protiv korupcije u oblasti javnih nabavki", kazao je Tarik Rahić, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Posebno je istakao otvaranje podataka o javnim nabavkama u mašinski čitljivom formatu koji će sada biti dostupan svima koji su zainteresovani za praćenje i analizu utroška javnih sredstava od ugovornih organa širom BiH. 

"Sa zadovoljstvom također govorimo o puštanju u rad sistema za elektronsku reviziju koji će omogućiti uredima za reviziju svih nivoa vlasti u BiH sveobuhvatan nadzor i monitoring rada ugovornih organa, a putem portala za elektronske javne nabavke BiH", istakao je Rahić.

Dodao je da želi da se potakne na uspostavu centralnih nabavnih organa koji će omogućiti vlastima na svim nivoima u BiH da efikasno i ekonomično nabavljaju robu, radove i usluge i time doprinose postizanju boljih cijena kroz agreriranu potražnju, jačajući bolju kontrolu u ovoj oblasti. 

Agencija za javne nabavke BiH uz podršku vlade SAD i USAID-a, kako je dodao, učinila je puno na stvaranju svih predpostavki za efikasan rad tih organa.

3,3 MILIJARDE ZA DIGITALNA RJEŠENJA​

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Michael Murphy je odao priznanje izuzetnoj posvećenosti i napretku koji je Agencija za javne nabavke BiH postigla uvođenjem digitalnih rješenja koja reformišu sektor vrijedan oko 3,3 milijarde KM na godišnjem nivou.

ambasador

Michael Murphy

"Vlada SAD sarađuje sa direktorom Rahićem i njegovim timom u Agenciji kako bi unaprijedila digitalizaciju u javnim nabavkama, uključujući i novi elektronski centralizovani sistem javnih nabavki koji danas predstavljamo", rekao je Murphy.

Napominje da će taj sistem i mnogi drugi digitalni alati na kojima zajedno rade, povećati efikasnost, transparentnost i odgovornost u procesu javnih nabavki, te zaštiti novac poreskih obveznika i suzbiti korupciju.

"Moja vlada poziva sve vladine institucije u BiH da slijede ovaj primjer i prihvate digitalno doba kako bi poveli ovu zemlju u novu eru bolje i građanima prilagođene javne uprave. Vlada SAD jeste i nastaviće biti predvodnik ove digitalne transformacije kada je u pitanju javna uprava, poslovanje i usluge građanima", naglasio je Murphy. 

KLASIFIKACIJA PONUĐAČA

Dario Kihli, šef grupe za IT ispred Agencije za javne nabavke BiH, predstavio je tehnološki dio novina u sistemu javnih nabavki najavljujući potpuno novi interfejs i potpuno nove pretrage. 

"Najbitnija stvar u cijeloj nadogradnji jesu otvoreni podaci gdje smo pored postojeće pretrage podataka, omogućili preuzimanje istih u formatu koji vam odgovara", kazao je on.

Podaci se mogu preuzeti u excelu, a najviše će koristiti nevladinim organizacijama, medijima, za brojne analize i statistike.

Također, unaprijeđene su pretrage koje do sada nisu bile, a nadograđena je i baza ponuđača prema klasifikaciji na mikro, mala i velika preduzeća. 

"Sve ove novine i nadogradnje odnose se isključivo na ovaj javni dio portala, nije za dio gdje se prijavljuju ponuđači, ali će i to doći na red", poručio je Kihli.

Dodao je da je u toku ove godine izvršena migracija podataka na novi portal i testiranje funkcionalnosti nadogradnje informacionog sistema e-Nabavke. 

NAJNOVIJA UNAPREĐENJA 

1. Modul za otvorene podatke u javnim nabavkama: Ovaj modul, integrisan u portal e-Nabavke, omogućava veću transparentnost i kontrolu nad procesima javnih nabavki. Građani/ke i sve zainteresirane strane će imati pristup ključnim podacima o javnim nabavkama u mašinski čitljivom formatu, što će doprinijeti povećanju odgovornosti i smanjenju rizika od zloupotrebe i nepravilnosti.

2. Modul za e-Reviziju: Novi modul za e-Reviziju koji je razvijen u saradnji sa uredima za reviziju na svim nivoima u Bosni i Hercegovini omogućit će revizorima bolji uvid u postupke javnih nabavki, olakšavajući njihovu analizu i donošenje odgovarajućih zaključaka i preporuka. 

3. Sistem za centralizovane javne nabavke: Uvođenjem ovog sistema, Agencija za javne nabavke BiH postavlja nove standarde u oblasti javnih nabavki. Centralizovani sistem omogućava bolju koordinaciju i efikasnost u procesima nabavki, smanjenje administrativnih troškova i stvaranje veće konkurencije među ponuđačima. Sistem je razvijen uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog Projekta E-uprave.

 

CENTRALIZOVANI SISTEM JAVNIH NABAVKI

Taiba Bajramović, pomoćnica direktora Agencije za javne nabavke kazala je da uspostava centralnog nabavnog organa nije obavezna, ali će korištenje ovih sistema biti obavezano za provođenje centralizovanih nabavki.

"Mi smo napravili ovog novo informacionog sistema u već postojeći sistem javnih nabavki i omogućili razmjenu podataka između ova dva sistema u realnom vremenu", kazala je.

Govoreći o funkcionalnosti sistema, navela je upravljanje korisnicima modula, upravljanje listama ugovornih organa za koje će se vršiti centralizovana nabavka, kreiranje narudžbenica, te upravljanje realizacijama ugovora i izvještavanje. 

Kao finansijske prednosti uspostavljanja centralnih nabavnih organa navedene su veće količinine koje generišu bolje cijene, te smanjenje javne potrošnje.

Osim prezentacija, događaj "Nabavke 2.0" obuhvatio je i izložbeni prostor (Showroom), gdje su učesnici imali priliku uživo vidjeti demonstraciju ovih inovativnih rješenja. 

Promovisanje inovacija u razvoju najboljih praksi za cilj ima osigurati da javne nabavke služe interesima svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno puštanje nadogradnje informacionog sistema e-Nabavke u produkciju planirano je u četvrtom kvartalu 2023. godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti