Uočene nelogičnosti

Grad Konjic protiv izmjena zakona o korištenju hidroakumulacijskih objekata

17.11.2023. 09:07 / Izvor: Akta.ba
konjic

Ne postoje uvjeti da se Prijedlog izmjene Zakona pretresa po skraćenom postupku.

Nakon što je Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS prema Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u skraćenoj proceduri uputio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, Kolegij Gradskog vijeća Konjica zatražio je da se izmjene tog zakona ne uvrštavaju na dnevni red u predloženoj formi i proceduri.

Smatrajući da se radi o Prijedlogu Zakona koji bi imao nepovoljan utjecaj na prihodovnu stranu budžeta Grada Konjica, Savjet gradonačelnika je hitno reagovao i formirao Radnu grupu koja je  u skladu s nadležnostima donijela određene zaključke, te je sazvana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic, kojoj su prisustvovali zastupnici u Skupštini HNK i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz Konjica.

"Kolegij Gradskog vijeća je u potpunosti podržao zaključke koje je izradila Radna grupa koju je formirao Savjet gradonačelnika, a ti se zaključci podudaraju s mišljenjem koje je na spomenuti Prijedlog zakona dala Vlada Federacije BiH. U tom smislu prošireni Kolegij Gradskog vijeća apelira na Parlament Federacije BiH da se ovaj zakon u formi i proceduri kako je predložen, ne nađe na dnevnom redu.", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda.

Pomoćnica gradonačelnika Konjica Mirna Habibija Sultanić istaknula je kako su predložene izmjene spomenutog zakona kontradiktorne.

"Na prvo čitanje uočava se nelogičnost formulacije Prijedloga izmjene stava 2. predmetnog Zakona s obzirom da je naknada određena stavom 1., odnosno 3., a u Prijedlogu izmjene stava 2. je navedeno da će naknadu odrediti Parlament Federacije BiH na prijedlog Vlade Federacije BiH. Također, iz cijele priče izbačena je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, iako su Zakonom o električnoj energiji Federacije BiH, koji je donesen ne tako davno, u ovoj godini, jasno određeni i ciljevi i nadležnosti Regulatorne komisije u sektoru električne energije.", kazala je Habibija Sultanić.

Kada je u pitanju forma u kojoj su izmjene Zakona predložene, Habibija Sultanić je istaknula kako predmetni zakon nije obiman, ali je itekako složen, s obzirom na učinke njegove primjene na jedinice lokalne samouprave.

"S tim u vezi, smatram da ne postoje uvjeti da se Prijedlog izmjene Zakona pretresa po skraćenom postupku, tim više što je Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH član 34. određeno da je zakonodavac dužan pribaviti mišljenje od Saveza općina i gradova o svim pitanjima koja se odnose na dodjelu sredstava, kao i svim promjenama zakona, koje mogu uticati na financijske obaveze jedinica lokalne samouprave, a primjena ovoga zakona itekako može imati negativne efekte na sredstva jedinice lokalne samouprave.", kazala je Mirna Habibija Sultanić.

Pomoćnik gradonačelnika Konjica Adnan Špago dodao je kako je napravljena fiskalna procjena učinka na gradski proračun, te je utvrđeno kako bi eventualno primjena izmjena zakona mogla imati štetne posljedice po lokalnu zajednicu, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti