Strateški dokument

Vlada FBiH usvojila Strategiju IPP FBiH 2023 -2027

13.12.2023. 14:23 / Izvor: Akta.ba
FBiH

Navedena Strategija je integrirani, višesektorski strateški dokument koji predstavlja novu inicijativu u sektoru javne uprave FBiH.

Na prijedlog Vijeća za Infrastrukturu prostornih podataka Federacije BiH (IPP FBiH) i koordinacionog tijela IPP FBiH, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Vlada Federacije BiH je na sjednici 12.12.2023. godine usvojila Federalni sektorski strateški dokument "Strategija infrastrukture prostornih podataka FBiH za period od 2023. do 2027. godine".

Navedena Strategija je integrirani, višesektorski strateški dokument koji predstavlja novu inicijativu u sektoru javne uprave FBiH te je dio strateškog pristupa Evropske inicijative koja povezuje infrastrukture prostornih podataka.

"Strategija infrastrukture prostornih podataka FBiH za period od 2023. do 2027. godine" definira prioritetne ciljeve, projekte i aktivnosti koji će doprinijeti unapređenju i daljnjem razvoju infrastrukture prostornih podataka FBiH i ispunjavanju zahtjeva direktive EU, a svrha je stvaranje pretpostavki za servisiranje prostornih podataka na teritoriji FBiH, BiH i šireg regiona, a sve u skladu s direktivom i trendovima u Evropskoj uniji.

IPP FBIH predstavlja osnovu za prikupljanje, organizaciju i pružanje prostornih informacija na kojima se zasnivaju odluke u vezi s razvojem infrastrukture, zaštitom okoliša, katastrom, te planiranjem održivog privrednog rasta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je Strategiju IPP FBIH usvojila kako bi osigurala koordinirani pristup prikupljanju i razmjeni prostornih podataka između različitih sektora i nivoa vlasti.

Ovo je ključno za unapređenje efikasnosti javnih usluga, poticanje investicija, te podržavanje održivog razvoja.

Nosilac izrade "Strategije infrastrukture prostornih podataka FBiH za period od 2023. do 2027. godine" je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Vijeće IPP FBiH u skladu sa Zakonom o infrastrukturi prostornih podataka FBiH, Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH i Uredbom o izradi strateških dokumenata u FBiH.

Učesnici u ovom procesu bile su institucije odnosno svi organi javne vlasti kojima je povjereno upravljanje prostornim podacima u skladu sa Zakonom o IPP FBiH, te socio-ekonomski partneri.

Strategija će biti implementirana kroz trogodišnje i godišnje planove rada, Dokument okvirnog budžeta i budžet, kao i Program javnih investicija.

U tom smislu "Strategija infrastrukture prostornih podataka FBiH za period od 2023. do 2027. godine"., usklađena je sa cjelokupnim sistemom planiranja.

Vlada Federacije BiH dokument Strategije dostavlja Parlamentu Federacije BiH u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti