Izmjena i dopuna Pravilnika

FERK izdao nekoliko dopunjenih i izmijenjenih dozvola za rad

19.12.2023. 15:55 / Izvor: Fena
ferk

FERK donijela je Odluku o odobravanju izmjena i dopuna Pravilnika o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje jamstva podrijetla električne energije.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na današnjoj redovitoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje jamstva podrijetla električne energije Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju. 

Po zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva d.o.o. "INTER-BUTAN" Cazin, FERK je donio zaključak kojim se predmetni postupak obustavlja zbog odustanka podnositelja, saopćeno je iz te regulatorne komisije.

Za gospodarska društva "AREX" d.o.o. Gradačac i d.o.o. "BAREL" Cazin donesena su rješenja kojima se izdaju izmijenjene i dopunjene dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom. 

Na sjednici su također doneseni zaključci kojima se odbacuju podneseni zahtjevi  "Autohladnjak-Gabeljić" d.o.o. Sarajevo, za pet proizvodnih objekata i SRC "Gabeljić" d.o.o. Sarajevo, za dva proizvodna objekta zbog nepostojanja uvjeta za pokretanje postupka.

Osim toga, zbog odustanka podnositelja zahtjeva "COMMERCE PRODEX" d.o.o. Grude obustavljen je postupak pred FERK-om pokrenut po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije.  

Po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača FERK je donio rješenja za: "Markeli" d.o.o., iz Širokog Brijega, "H&HMT" d.o.o. Tešanj, "Autohladnjak-Gabeljić" d.o.o. Sarajevo za pet solarnih fotonaponskih elektrana, "Conra" d.o.o. iz Tešnja, SRC "Gabeljić" d.o.o. Sarajevo za dvije solarne fotonaponske elektrane, SD "ASEA" vlasnika Sinanovića Safeta iz Zavidovića i COMMERCE PRODEX d.o.o. Grude za tri solarne fotonaponske elektrane. 

Na sjednici su donesena i dva zaključka o ispravci rješenja po prijedlogu zahtjeva za sticanje statusa kvalificiranog proizvođača za podnositelje zahtjeva "VITA SOL" i "BOSŠUMČAJ" d.o.o. Sarajevo. 

U postupak opće rasprave upućen je Nacrt dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom podnositelja zahtjeva "ZIBLIN & CO" d.o.o. Ljubuški. 

Nacrt i obavijest za javnost mogu se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba, a zainteresirane osobe svoje pisane komentare na nacrt dozvole mogu dostaviti do 27. decembra ove godine do 12 sati, poštom na adresu FERK-a, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.  

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna poduzeća, FERK je na sjednici donio pet rješenja i osam zaključaka. 

"Na današnjoj sjednici je donesena i Odluka o privremenoj regulatornoj naknadi za 2024. godinu za imatelje dozvola koji obavljaju elektroenergetske djelatnosti, te rješenja o regulatornim naknadama za 2024. godinu za postojeće imatelje dozvola za obavljanje proizvodnje električne energije u elektranama ukupne instalirane snage do uključivo 1 MW i Rješenje o regulatornoj naknadi za Operatora za OIEiEK", saopćeno je iz FERK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti