Popravite finansijski bilans ili tražite drugi posao

26.12.2023. 08:19 / Izvor: N1
sume rs

Šume Republike Srpske u prvih devet mjeseci ove godine poslovale su u minusu.

Šume Republike Srpske u prvih devet mjeseci ove godine poslovale su u minusu, a čak polovina od ukupno 32 gazdinstva nisu ostvarila profit. Nadležni iz Vlade poručuju direktorima - popravite finansijski bilans ili tražite drugi posao.

Kiša je između ostalog razlog zašto je polugodišnji izvještaj o poslovanju Šuma Republike Srpske bio negativan. Minus od čak 5 miliona KM, smanjio se, pa je treći kvartal završen sa oko 413.000 KM manjka. I dalje nevjerovatno zvuči da prodajete gotov proizvod, a gubite novac.

"Imamo negdje oko 11 gazdinstava koja posluju pozitivno u značajnom obimu. Kada vidimo one koji su bili negativni do koje mjere su izbalansirali, možda na kraju ukupno poslovanje JP Srpskih šuma bude pozitivno. Ja sam im dao nalog. Nećemo odustati. Jedna od mjera su smjene", tvrdi Savo Minić, Ministar poljoprivrede RS.

Primjena infomacionog sistema u potpunosti smanjila bi zloupotrebe, ističe ministar. Ne isključuje smjene. Pod lupom je posebno 16 gazdinstava sa ukupnim minusom od 6,6 miliona KM. Višegrad, Gradiška, Doboj, Banjaluka, Ribnik, ali i Čemernica Kneževo, Maglić Foča, Vrbanja Kotor Varoš, Drina Srebrenica, Botin Nevesinje, gubitaši su po devetomjesečnom izvještaju koji je u posjedu N1.

"Kažu da su svi ministri, kako je koji dolazio, imali želju da urede, ja neću odustai, po tome sam barem poznat. Radićemo Šume RS. Sa 12. mjesecom svi koji nisu pozitivno poslovali, mora jedna od mjera biti promjena menadžmenta", smatra Minić.

Romanija Sokolac i Jahorina Pale jedini imaju profit izražen u milionima. Inače, Prointerov informacioni softver vrijedan oko 20 miliona KM, trebao bi da spriječi malverzacije u Šumama. Odokativna klasifikacija, te lični interesi razlog su, smatra ekonomista Zoran Pavlović, za loš finansijski rezultat.

"Ako vam neko da na raspolaganje hektar šume, kako da napravite gubitak. Ništa ne ulažete, već ga praktično samo isiječete. Treba uključiti ozbiljne revizore, da se utvrdi odgovornost i direktora i onih koji klasiraju oblovinu, tako da se tu vrlo lako može utvrditi da tu ima mnogo krađe, zbog čega su oni u gubitku", zaključuje Pavlović.

Nevladine organizacije primijetile se drastičan politički uticaj na rad javnih preduzeća, posebno u izbornim godinama. Transparency international je u jednom od svojih posljednjih istraživanja o radu 50 najvećih javnih preduzeća u BIH, utvrdio pad prihoda, rast troškova za plate, te duplo veće troškove od prihoda.

Svojevremeno je negativno poslovala čak i Lutrija RS. Pa to što Šume bilježe gubitak uz obrazloženje da je sve zbog vremenskih prilika mnoge ne čudi. Apsurd jeste, ali je i činjenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti