6.324.806 litara sirovog mlijeka

Lani otkupljeno manje mlijeka nego u prethodnoj godini

18.01.2024. 07:45 / Izvor: SRNA
mlijeko

Na području Sarajevsko-romanijske i dijelu gornjodrinske regije mljekare su u 2023. godini od proizvođača otkupile ukupno 6.324.806 litara mlijeka.

Na području Sarajevsko-romanijske i dijelu gornjodrinske regije mljekare su u 2023. godini od proizvođača otkupile ukupno 6.324.806 litara sirovog mlijeka, što je manje nego u prethodnoj godini za 18.550 litara, rečeno je Srni u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Istočno Sarajevo.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u ovoj Područnoj jedinici Svjetlana Mičić objasnila je da su u 2023. najveće količine mlijeka otkupljene na Sokocu, 3.295.563 litara i na Han Pijesku, 1.578.810 litara.

Ona je podsjetila da na ovom području mljekara "Pađeni" iz Bileće preuzima mlijeko od 260 kooperanata sa Sokoca, Han Pijesaka, Pala, Rogatice i Rudog, dok sarajevski "Milkos" od 86 proizvođača sa Pala, Istočnog Starog Grada, Sokoca, Han Pijeska i iz Rogatice, što je ukupno 346 kooperanta.

Govoreći o olakšanim uslovim korisnicima podsticajnih sredstava, propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2023. godini, u oblasti stočarske proizvodnje /kvalitetno priplodne junice, sistem krava tele, ovčarstvo i kozarstvo/ broj podnesenih zahtjeva uvećan je za 50 % u odnosu na prethodne godine.

"Stočarska proizvodnja ima veliki značaj za razvoj agrarnog sektora i predstavlja pouzdan indikator razvoja agrarnog sektora jedne zemlje, pa tako i Republike Srpske", navela je Mičićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, značaj razvoja stočarske proizvodnje, između ostalog, ogleda se i u tome što se gajenjem preživara iskorištavaju površine pod prirodnim travnjacima /livade i pašnjaci/, koje u ukupnoj strukturi zauzimaju nešto više od jedne trećine na ovom području.

Osim toga, kako kaže Mičićeva, najveći dio ratarske proizvodnje u funkciji je stočarske proizvodnje, koja je vodeći izvor prihoda za većinu poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj.

Ona je podsjetila da se govedarstvo, u okviru stočarske proizvodnje, smatra najznačajnijom granom, te da je njegova proizvodnja najzahtjevnija usljed dužine proizvodnog ciklusa, obrta sredstava i angažmana radne snage.

Sarajevsko–romanijska regija, prema prirodnim uslovima, odnosno po poljoprivrednim površinama, klimatskim, hidrografskim i reljefnim karakteristikama, pogodna je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a naročito stočarstvo.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Istočno Sarajevo, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti