Hitni postupak

Prvi put za novorođenčad u FBiH 16 miliona KM i Fondu solidarnosti 50 miliona KM

24.01.2024. 16:13 / Izvor: Fena
fbih

Predviđeno povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM.

Dopremijer FBiH i federalni ministar finansija Toni Kraljević potvrdio je medijima da je Vlada Federacije BiH predložila ovogodišnji budžet Federacije u iznosu 7.474.800.209 KM.

Po hitnom postupku očekuje se da ga poslanici danas, a sutra delegati izglasaju u Parlametu FBiH.

Kraljević ističe da je ovogodišnji budžet FBiH najveći do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji.

"Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 miliona KM. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta", rekao je Kraljević.

Kaže da je predviđeno povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM, za usklađivanje penzija u skladu sa zakonskim propisima.

"Također, naknade za boračke kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 miliona KM", istakao je Kraljević.

"Kreditna linija preko Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, te ukupno iznosi 20 miliona KM", kazao je Kraljević.

U oblasti poduzetništva napomenuo je da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona, zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i zakon o poticaju razvoja male privrede.

Te dvije stavke su značajno uvećane za 18,4 miliona KM, čime će se značajno povećati konkurentnost naših obrta te malih i srednjih preduzeća.

"Kapitalni transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv", naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je poručio, planirano je 50 miliona KM.

Radi se o do sada najvećem iznosu koji je izdvojen za finansiranje Fonda solidarnosti i koji je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 16,5 miliona KM.

A ukoliko se bude radio rebalans budžeta ova stavka će se, ističe, nastojati uvećati.   

Također, u okviru sredstava predviđenih za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM namijenjeno je za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

Osim navedenog, u budžetu o kojem trenutno na sjednici Predstavničkog doma raspravljaju poslanici, transferi poljoprivredi su povećani za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Zatim, ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti