Usvojen akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima za 2024-2027. godinu

02.02.2024. 11:43 / Izvor: SRNA
plan

Vlada RS usvojila je jučer Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima u RS za period 2024-2027. godinu.

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima u RS za period 2024-2027. godina, za čiju je realizaciju predviđeno 102.687.369 KM.

Akcioni plan primarno je vezan za Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj za period 2021-2027. godina, kao i za novu Strategiju razvoja nauke i tehnologije, visokog obrazovanja i informacionog društva u Republici Srpskoj za period 2023–2029. godina, saopšteno je iz Vlade RS nakon jučerašnje sjednice.

Ključni nosioci plana su Ministarstvo privrede i preduzetništva i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, svako u skladu sa svojim nadležnostima. Osim dva ministarstva, nosioci plana su i Razvojna agencija Republike Srpske, komore, habovi i drugi.

Prvim dijelom plana predviđena je realizacija niza aktivnosti koje se mogu grupisati u nekoliko oblasti kao što su internacionalizacija i standardizacija, razvoj vještina i obuke, umrežavanje i saradnja u vezi sa unapređivanjem inovacija, izgradnja infrastrukture za podršku inovacijama, finansijska podrška za inovacije i digitalizaciju, te energetska efikasnost.

"U drugom dijelu plana veoma važne aktivnosti su: izgradnja Naučno-tehnološkog parka Banjaluka, uspostavljanje Fonda za naučnoistraživački rad i inovativnu djelatnost, finansijska podrška za inovacije i tehnologije, te izrada strategije pametne specijalizacije Republike Srpske. Sve ove aktivnosti su veoma važne za podršku inovacijama", navodi se u saopštenju.

Planirano je da se sprovođenje Akcionog plana finansira iz budžeta Republike Srpske u skladu sa planiranim i raspoloživim sredstvima, te iz sredstava međunarodnih projekata, ističu u Vladi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti