Vijeće ministara BiH

Podržana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva

05.02.2024. 09:11 / Izvor: Akta.ba
VM

Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi finansijski rasteretila fondove zdravstvenih osiguranja i građane BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 37. sjednici razmotrilo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za indirektno oporezivanje da razmotri provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara. 

Zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava  od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

Povodom navedene inicijative predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se s Vlatkom Martinović, direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zahvalila na datoj podršci predsjedavajućoj Krišto i Vijeća ministara BiH inicijativi za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva. 

Martinović je kazala kako je prihvaćanje ove inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana.

Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi finansijski rasteretila fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Krišto istakla je spremnosti podrške u daljnim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridnonose unapređenju zdravstvenog sistema i unapređenju zdravstvene zaštite građana BiH u cilju približavanja zdravstvenim sistemima Europske unije koji su središnji dio visoke razine socijalne brige u Europi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.

Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti