Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje u KS za sada ne može biti potpisan

09.02.2024. 10:54 / Izvor: Akta.ba
ks

Ponudili smo povoljan kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje, ali ga u ovim okolnostima ne možemo potpisati.

Premijer i ministri u Vladi Kantona Sarajevo održali su jučer press konferenciju na kojoj je iznesen stav Vlade Kantona Sarajevo u vezi sa zahtjevima i najavljenim protestima Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo.

Na press konferenciji govorili su premijer Nihad Uk i ministrica Naida Hota-Muminović. 

S ciljem podrške jedinstvenom stavu Vlade prisustvovali su joj i resorni ministri Enda Pavić Pečenković, Admir Katica, Adna Mesihović, Zlatko Mijatović, Enis Hasanović i Afan Kalamujić.

I premijer Uk i ministrica Hota-Muminović iznijeli su detalje šta su podrazumijevale Izmjene Kolektivnog ugovora  za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Premijer Uk je naglasio da je u finansijskom smislu Vlada ispunila i prihvatila sve zahtjeve Sindikata koje je bilo moguće ispuniti.

Međutim, to nije bilo dovoljno, jer ovaj Sindikat nastavlja postavljati nove uslove i zakazuje proteste za iduću sedmicu.

"Nismo se željeli oglašavati jer smo očekivali da ćemo se ovih dana dogovoriti po pitanju produženja kolektivnog ugovora sa povećanim obimom prava radnika. Međutim, kako stvari stoje u tome nismo uspjeli. Vlada Kantona Sarajevo je učinila sve da dođe do produženja Kolektivnog ugovora. Na Vladi smo se dogovorili da predložimo povećanje od 10% koeficijenata za uposlenike predškolskog i osnovnog obrazovanja, uz obavezu da od 2025. godine dođe do dodatnog povećanja od 2%. Jedan od zahtjeva sindikalnog pregovaračkog tima bio je da se ocjenjuju i nenastavni kadrovi, što smo kao Vlada prihvatili. Međutim, onog trenutka kada je Vlada sve to prihvatila, a što u finansijskom smislu nije bilo jednostavno, kako bismo osigurali novac za ovo povećanje koje smo ponudili Sindikatu, njima to nije bilo dovoljno, te su se zahtjevi proširili i zakazani su protesti", kazao je na početku svog obraćanja premijer Uk.

Dodao je kako većina zahtjeva sindikata nisu u skladu sa zakonom.

"Od Vlade zahtijevaju da pedagoške standarde i normative, koje planiramo u narednom periodu donijeti, donesemo nakon što dobijemo saglasnost od Sindikata. Zakon to ne precizira i ne predviđa, a mi ne želimo da kršimo zakon. Pored toga zahtijevali su da se nastavnicima dodijeli status službene osobe i beneficirani radni staž, što nije u nadležnosti Kantona Sarajevo, već državna i federalna nadležnost. Mi kao Vlada ne želimo da obećavamo stvari za koje nismo nadležni i iza kojih ne možemo stati", potcrtao je premijer Uk.

Kazao je i kako su s finansijskog aspekta ispoštovali sve zahtjeve koji su došli od Sindikata, iako su pregovori bili u zastoju dva mjeseca.

"U protekle tri godine Vlada je potpisala izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, ali i potpisala novi Kolektivni ugovor kojim su utvrđeni novi koeficijenti, ali i povećanja plaća po osnovu otežanih uslova rada. Vlada je 2021. godine zatekla plaću nastavnika u najvišem zvanju u iznosu od 1.292 KM, dok s povećanjem plaće na osnovu usklađenog Kolektivnog ugovora u 2024. godini iznosila bi 1.915 KM, a što je povećanje od 623 KM ili 48%, u odnosu na platu iz 2021. godine. Nastavnik koji je prvi put ulazio u učionicu u 2021. godini primao je u iznosu od 1.166 KM, dok s povećanjem plaće na osnovu usklađenog Kolektivnog ugovora u 2024. godini bi iznosila 1.729 KM, a što je povećanje od 563 KM ili 48%", precizirao je premijer Uk.

Naglasio je kako svi članovi Vlade ponosno stoje iza ovoga što su ponudili, kao i iza svega što će raditi u budućem periodu ne samo kada je u pitanju podizanje plata nastavnicima u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, već i kada se radi o ulaganju u infrastrukturu i opremu vrtića i škola.

"Sindikat sve ovo ne prihvata, traži neke dodatne ustupke koje Vlada neće i ne može ispuniti jer nisu zakoniti i nisu u skladu s nadležnostima Kantona Sarajevo", kazao je premijer Uk.

Ministrica Hota-Muminović je podsjetila kako je Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo vodio pregovore o Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u s ciljem unapređenja statusa prosvjetnih radnika.

"Nakon procesa pregovaranja ispunjeno je četiri od 12 zahtjeva Sindikata, i to: povećanje koeficijenta kod svih radnika za 10% od 1.marta, potpisivanje novog Kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava, uvećanje najniže plate za 10% od 01.01.2024.godine, povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu. Osim navedenih zahtjeva dogovoreno je i dodatno pravo povećanja od 2% na koeficijente, s primjenom od 01.01.2025.godine, a što je prijedlog Pregovaračkog tima Vlade, te usklađivanje platnih razreda koji nisu do sada bili usklađeni u Kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u s Kolektivnim ugovorom za djelatnost srednjeg obrazovanja", istakla je ministrica Hota-Muminović.

Naglasila je kako Vlada i resorno ministarstvo preostale zahtjeva Sindikata nisu mogli razmatrati, s obzirom na to da su u nadležnosti viših nivoa vlasti ili su iskazani paušalno ili nisu u skladu s ustavom i zakonima.  

Objasnila je i zahtjev Sindikata da se izradi prijedlog teksta Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, uz učešće njihovih predstavnika u radnoj grupi, kao i da Vlada Kantona Sarajevo ovaj akt ne donese bez saglasnosti Sindikata.

"Ističem da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje postupilo u skladu sa zakonskim propisima i važećim kolektivnim ugovorom za koje je nadležno i obavezno postupati, kao i da je ispoštovalo procedure za izradu prijedloga Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje. Sindikat je, ali i svi radnici neposredno, bio uključen u izradu Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, kao i u proces javnih konsultacija. Za navedena dva zahtjeva odnosno učešće Sindikata u izradi Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i promjena zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa, što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova, propisano je ustavnopravnim i zakonskim propisima kao nadležnost Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva za odgoj i obrazovanje", obrazložila je zakonsku proceduru resorna ministrica. Prijedlog pedagoških standarda i normativa uključivat će mnoge sugestije proistekle iz javnih konsultacija", navela je ministrica Hota-Muminović.

Dodala je i da je bilo odličnih sugestija koje su oni uključili.

"Do sada usaglašenim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora predviđeno je povećanje plaća koje je Pregovarački tim Vlade usaglasio i za šta su osigurana sredstva, u prosjeku za 20% u odnosu na decembar 2023. godine, prema čemu bi startna plata nastavnika koji prvi put ulazi u učionicu bila 1.729 KM, bez drugih dodataka na otežane uslove rada koji su propisani Kolektivnim ugovorom. Kad se na ovaj iznos dodaju procenti povećanja plaće kroz otežane uslove rada plaće mogu ići do 25%. Nastavnik u najvišem stručnom zvanju ima startnu plaću u iznosu od 1.915 KM, plus druga uvećanja na osnovu otežanih uslova rada ili kroz povećanje plaće sindikalnom povjereniku koja idu i do 35%, pa se iznos njegove plaće može uvećati na do 2.585 KM", navela je konkretne primjere ministrica Hota-Muminović.

"Smatramo da smo pokazali spremnost da unaprijedimo materijalni status prosvjetnih radnika.", dodala je. 

Na ovoj press konferenciji je još jednom istaknuto kako Vlada  i resorno ministarstvo teže boljem obrazovanju i unapređenju statusa prosvjetnih radnika.

Potcrtano je i kako je u svojoj odluci o organizovanju i održavanju protestnog okupljanja Sindikat u članu 11. pozvao na javnu podršku kako domaćih tako i stranih sindikata da se pridruže u protestima.

"Zašto se pozivaju strane organizacije i strani državljani na proteste u Sarajevu? Da li ovim postupkom Sarajevo postaje centar za proteste? Da li ovi sindikati imaju potrebu da protestuju u svojim obrazovnim sistemima i prema svojim Vladama", zapitala je resorna ministrica Hota-Muminović.

Ukoliko se protesti zaista održe, Vlada ne može pristati na ultimativne i neispunjive zahtjeve, te će se pregovori vratiti na početak.

"Tada ne možemo garantovati hoćemo li moći ponuditi ovo što sada nudimo, s obzirom na cjelokupnu dinamiku u prihodima i rashodima budžeta Kantona Sarajevo", istakao je premijer Uk.

Premijer je ovom prilikom za narednu sedmicu najavio i potpisivanje Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora sa Sindikatom srednjeg obrazovanja i sporazuma o produženju važenja Kolektivnog ugovora na dvije godine gdje su predviđena ista poboljšanja radničkih prava kao što je to ponuđeno Sindikatu predškolskog i osnovnog obrazovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti