Vijeće ministara BiH

Usvojen Akcijski plan za provedbu Strategije komuniciranja o pristupanju EU

15.02.2024. 08:00 / Izvor: Akta.ba
VM

Od kandidatskog statusa do članstva za 2024. godinu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Akcijski plan za implementaciju Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji - od kandidatskog statusa do članstva za 2024. godinu, s korekcijom na sjednici. 

Prethodno je na sjednici usvojena Informacija Direkcije za europske integracije BiH o pripremi prijedloga ovog akcijskog plana na temelju doprinosa 23 institucije BiH.

Na sjednici je zadužena Direkcija za europske integracije da uime Vijeća ministara BiH zatraži od njegovih institucije i tijela da se aktivnije uključe u pripremu prijedloga narednog akcijskog plana i provedbu tekućeg.  

S ciljem fokusiranja komunikacija na ostvareni napredak u procesu europskih integracija i tema od značaja za javnost u BiH, u Akcijski plan su uvrštene aktivnosti koje su u direktnoj vezi s prioritetima i obvezama koje proističu iz procesa europskih integracija.

Aktivnosti su razvrstane u oblastima izdavaštva, online komunikacija, događaja, natjecanja i istraživanja - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

SPORAZUM SA SRBIJOM ZA IPA III PROGRAM PREKOGRANIČNE SARADNJE

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične saradnje "Srbija - BiH" za razdoblje 2021. - 2027. godine.

Cilj Programa je unapređenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u Europsku uniju i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative koje doprinose jačanju međusobne suradnje i unapređenju sigurnosti.

Ukupni proračun Programa je 16.223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu 14 miliona eura.

Za implementaciju ovog programa kontribuciju u vezi s pojedinačnim projektima u iznosu 2.223.529,42 eura snosit će krajnji korisnici projekata, a u slučaju da se kao korisnik granta pojavi institucija BiH, sredstva domaćeg sufinansiranja bit će planirana u proračunu institucija BiH.

Sporazumom se utvrđuje programska struktura prekogranične saradnje za razdoblje 2021. – 2027. godine, tijela i njihove odgovornosti u vezi s Programom te sistem upravljanja i kontrole finansijskim sredstvima, programiranje, monitoring i evaluacija. 

Ministarstvo finansija i trezora BiH će Prijedlog ovog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika sporazuma predložena je direktorica Direkcije za europske integracije BiH.

PROCES RATIFIKACIJE: BiH U PROGRAMU EU-a GRAĐANI, JEDNAKOST, PRAVA I VRIJEDNOSTI

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između BiH i Europske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu "Građani, jednakost, prava i vrijednosti" (CERV - Citizens, Equality, Rights and Values) 2021. - 2027. godine, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Sudjelovanje BiH u CERV programu održat će kontinuitet i omogućiti nastavak i jačanje uspostavljene suradnje u okviru ranijeg programa "Europa za građane" te doprinijeti razvijanju novih partnerstva između bosanskohercegovačkih i europskih gradova, koja u prvi plan stavljaju suradnju organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu.

POTPORA JAČANJU ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, dalo je saglasnost mikrokreditnoj zakladi Mikra za podnošenje kreditne aplikacije Razvojnoj banci Vijeća Europe za djelomično financiranje mikrokredita za žene poduzetnice.

Radi se o kreditu u iznosu od 3.000.000 eura za djelomično finansiranje mikrokredita, za žene koje vode poslove uglavnom u ruralnim područjima širom BiH, usmjerenih na jačanje ženskog poduzetništva.

Mikrokreditna zaklada, kao zajmoprimac, u potpunosti snosi rizik otplate kredita, rizik finansiranja u ciljnom sektoru i osigurava kreditoru sva potrebna pokrića i jamstva za odobrenje kredita.

Obveza davanja saglasnosti za investicije proističe iz Statuta Razvojne banke Vijeća Europe i nije vezana za zaduživanje BiH niti za izdavanje suverenih državnih jamstava.

INFORMACIJA O RASPODJELI TEKUĆE PRIČUVE ZA RAZDOBLJE I. – IX. 2023.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli korištenja sredstava tekuće pričuve za razdoblje I. - IX. 2023. godine, koju će Ministarstvo financija i trezora BiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

U Informaciji se navodi da su ukupno planirana sredstva tekuće pričuve za 2023. godinu iznosila 9.189.000,00 KM, od čega je u prvih devet mjeseci odobreno 4.662.895,00 KM, a realizirano 2.650.576,83 KM.

Najviše sredstava dodijeljeno je kao pomoć Republici Turskoj za saniranje posljedica potresa (milijun KM), koji se dogodio u februaru 2023. godine, te u svrhu pomoći Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica poplava (500.000,00 KM) u avgustu prošle godine.

SAVJETODAVNO POVJERENSTVO ZA DUG

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Rješenje o imenovanju Savjetodavnog povjerenstva za dug, sukladno Zakonu o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH.

U ime Vijeća ministara BiH za predsjedatelja ovog povjerenstva imenovan je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić, a za njegovog zamjenika imenovan je  zamjenik ministra finansija i trezora Muhamed Hasanović, dok je za člana imenovana Zakira Muratović, pomoćnica ministra za javni dug, a za zamjenika člana Dragana Lažetić, šefica Odsjeka za plan i analizu vanjskog duga.

U Povjerenstvo su, među ostalim, kao članovi imenovani entitetski ministri finansija, Toni Kraljević i Zora Vidović, direktorica Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Janja Geljić te u ime Centralne banke BiH rukovoditeljica Službe za odnose BiH s međunarodnim finansijskim institucijama Belma Saračević, kao i zamjenski članovi iz tih institucija. 

SUGLASNOST ZA GLASOVANJE U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost zа organiziranje glasovanja državljana Ruske Federacije koji borave na teritoriji BiH, u povodu održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Glasovanje je omogućeno 9. 3. 2024. godine u zgradi kompanije #OPTIMA  Grupa" d.o.o. u Banjoj Luci, u  terminu оd  11.00  do 15.00 sati, а  glavno biračko mjesto bit  ćе  otvoreno 17. 3. 2024. godine u prostorijama Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu u terminu od 8.00 do 20.00 sati.

IMENOVANJE POLICIJSKOG ČASNIKA ZA VEZU MAĐARSKE

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je saglasnost za imenovanje potpukovnika Istvana Erdosa na dužnost policijskog časnika za vezu Mađarske, sa sjedištem u Skoplju.

REALIZACIJA ZAKLJUČKA ZASTUPNIČKOG DOMA PS BiH

Na sjednici je zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi i dostavi Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana informaciju o  institucijama koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja sukladno zaključku 15. sjednice Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prethodno će od Ureda za reviziju institucija BiH biti zatražena lista 25 institucija koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja. 

Vijeće ministara BiH donijelo je ovaj zaključak nakon što je upoznato sa  zaključkom15. sjednice Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine BiH održane 30. januara 2024.godine, u povodu rasprave o Izvješću o provedenoj reviziji učinka o temi "Uvođenje softverskih rješenja", navodi se u saopćenju sa sjednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti