RAZMATRANJE PROVODIVOSTI

Tegeltija podržao inicijativu za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

16.02.2024. 07:51 / Izvor: Akta.ba
lijekovi

Direktori fondova su Tegeltiju informisali o značaju inicijative za zdravstvene sisteme.

Direktori fondova zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko razgovarali su jučer s direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoranom Tegeltijom o zajedničkoj inicijativi koja se odnosi na ukidanje/smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove.

Tu inicijativu fondova je nedavno razmatralo Vijeće ministara BiH, te je prosljeđena Upravi za indirektno oporezivanje na dalje razmatranje njene provodivosti.

Direktori fondova su Tegeltiju informisali o značaju inicijative za zdravstvene sisteme, budući da fondovi izdvajaju ogromna sredstva za PDV prilikom nabavki lijekova, koja bi mogla biti usmjerena na unaprjeđenje zdravstvene zaštite građana.

Tegeltija je naveo da inicijativa jeste opravdana, te da je zajedno sa entitetskim vladama potrebno razmotriti najbolje rješenje.

Jedna od varijanti Uprave za indirektno oporezivanje, a koja je prihvatljiva i za fondove zdravstvenog osiguranja, jeste da se razmotri da se PDV koji fondovi plaćaju na lijekove namjenski rasporedi na način da se u već zakonom definirane koeficijente za preraspodjelu sredstava prema entitetima, uključe i fondovi sa određenim postotkom. Na taj način bila bi osigurana značajna sredstva koja bi fondovi mogli usmjeriti na daljnja proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući finansiranje novih terapija i drugo.

Direktori fondova zdravstvenih osiguranja RS, FBiH i Brčkog, Dejan Kusturić, Vlatka Martinović i Radomir Nikolić, zahvalili su gospodinu Tegeltiji što je pokazao razumijevanje za izazove sa kojima se suočavaju obavezna zdravstvena osiguranja u BiH i podršci koju je pružio za dalju realizaciju zajedničke inicijative.

U inicijativi je navedeno da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u 2022. za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, dok su troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH iznosili više od 164 miliona KM. Također, BiH je jedina zemlja u regiji koja ima jedinstvenu stopu PDV na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17 posto i ona je najviša u regiji, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti