"NIZ PODATAKA NE ODGOVARA ISTINI U POTPUNOSTI"

Direktor Gerontološkog centra Sarajevo odgovorio na navode radnika o lošim uslovima

25.02.2024. 10:18 / Izvor: Akta.ba
gerontološki centar

Kad je u pitanju nedostatak kadra, ističe da je taj problem prepoznat od uprave KJU GCS.

Direktor KJU Gerontološki centar Sarajevo Mirza Musa reagirao je na istup predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, u kojem je odnedavno dio radnika iz Gerontološkog centra, a koji su na pres-konferenciji od 22. februara iznijeli probleme u toj ustanovi, kao i niz podataka koji, kako navodi Musa, ne odgovaraju istini u potpunosti.

Referirajući se na izjavu Sindikata u vezi s nedostatkom finansija, direktor Gerontološkog centra Sarajevo u reakciji navodi da je Vlada KS prepoznala važnost te ustanove te je za 2024. godinu u Budžetu izdvojila sredstva za sufinansiranje troškova poslovanja u iznosu od 1.9 miliona KM, što je najveći iznos odvojen za ove namjene dosad.

"U cilju dugoročnog rješenja finansijske stabilnosti poslovanja KJU GCS - Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS je pokrenulo aktivnosti s ciljem da ustanova od 1.1.2025. godine bude uključena u Budžet KS i trezorsko poslovanje u iznosu od bar 50 posto", navodi Musa.

Kad je u pitanju nedostatak kadra, ističe da je taj problem prepoznat od uprave KJU GCS te je u koordinaciji s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku KS u 2024. godini planirano upošljavanje 15 stručnih osoba na neodređeno, kao i angažman deset stručnih osoba na određeno vrijeme putem programa Službe za zapošljavanje KS. Ovim aktivnim intervencijama će se, kako dodaje, ukupan broj uposlenih povećati sa 130 na 140.

U vezi sa navodima da jedan doktor Doma zdravlja KS dolazi jednom sedmično i nije u mogućnosti pregledati 360 korisnika, Musa pojašnjava da je u cilju prevazilaženja tog problema, uprava KJU GCS angažovala četiri doktora specijalista koji dva puta mjesečno posjećuju ustanovu, kao i dva doktora opće prakse koji su prisutni dva sata dnevno - pet dana u sedmici.

U planu je, kako navodi, angažiranje još jednog doktora opće prakse kako bi osigurali prisustvo doktora dva sata dnevno, šest dana u sedmici.

"Ove aktivne mjere će poboljšati nivo pružene usluge, kao i smanjiti broj potrebnih prevoza prema ustanovama zdravstvene zaštite", kaže se u saopćenju.

Kad je u pitanju izjava da KJU GCS nema ambulantu, Musa kaže da je Uprava KJU GCS tokom 2022. provela aktivnosti na uređenju pravnih akata, što je rezultiralo dobivanjem Rješenja o registraciji ambulante i ispunjavanju tehničkih uvjeta od nadležnog Ministarstva zdravstva KS u decembru 2022. godine.

Također, o izjavi da zdravstveni radnici ne mogu davati injekcije korisnicima, Musa navodi da je Upravni odbor KJU GCS, kako bi se riješio navedeni problem, na sjednici održanoj 23. februara 2024. izmijenio sistematizaciju te uključio parenteralnu terapiju u opise poslova.

Direktor GCS-a naglašava i da je Vlada KS tokom 2022. i 2023. godine posebnu pažnju posvetila povećanju plata radnika uposlenih u ustanovama socijalne zaštite, što je rezultiralo povećanjem primanja između 30 i 60 posto (za različita radna mjesta) za uposlenike KJU GC u odnosu na 2022. godinu.

Negirao je također da je Ugovor KJU GCS sa Domom zdravlja iz 2021. godine istekao, navodeći da je još važeći.

"Prema ugovoru Dom zdravlja KS ima obavezu da vrši sve prevoze od KJU GCS prema zdravstvenim ustanovama, ali navedeno nikad nije primijenjeno u praksi", naveo je u reakciji direktor KJU Gerontološki centar Sarajevo Mirza Musa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti