PODACI MINISTARSTVA

Značajno učešće žena preduzetnica u privredi Republike Srpske

02.03.2024. 09:23 / Izvor: Akta.ba
žene poduzetnice

Žene preduzetnici imaju značajno učešće u privredi Republike Srpske s obzirom na to da su vlasnici i suvlasnici 28 odsto privrednih subjekata

Žene preduzetnici imaju značajno učešće u privredi Republike Srpske s obzirom na to da su vlasnici i suvlasnici 28 odsto privrednih subjekata, zbog čega je stvorena potreba za Strategijom razvoja preduzetništva žena kao nastavak podrške ovoj oblasti, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preuzetništva Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su naveli da broj subjekata žena preduzetnica u Republici Srpskoj kontinuirano raste svake godine. 

Preduzetnice najčešće posluju u sektorima trgovine sa 32,5 odsto subjekata, ostalih uslužnih djelatnosti 14,8 odsto, stručnih djelatnosti 11,3 odsto, hotelijerstva 11,2 odsto i industrije sa 9,9 odsto učešća u ukupnom broju subjekata koje vode žene. 

Najčešća pravna forma u kojoj posluju preduzetnice je samostalna preduzetnica, te društvo sa ograničenom odgovornošću. 

U Ministarstvu su naveli da se Strategija odnosi na period 2024-2030. godine, kao i da predstavlja vid podrške iz prethodne strategije s ciljem da se podrže postojeće preduzetnice i podstakne osnivanje novih subjekata u vlasništvu žena. 

"Na ovaj način učešće žena u našoj privredi bi raslo što će doprinijeti njihovom osnaživanju, ekonomskoj nezavisnosti i uopšte jačanju uloge u privredi i društvu u cjelini", ocijenili su u resornom ministarstvu, te dodali da se donošenjem posebne politike za žene preduzetnike omogućava lakše i bolje poslovanje, stvaraju se uslovi za uključivanje u ostale politike, udruživanje i umrežavanje žena. 

Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske u prethodnim dokumentima i aktivnostima iskazalo je jasnu opredijeljenost podrške preduzetnicama, što je doprinijelo boljoj vidljivosti žena u domaćoj privredi, dok podršku ovom sektoru pružaju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u oblasti ruralnog razvoja, Privredna komora Srpske, Razvojna agencija, DŽender centar, te udruženja žena. 

"Poseban doprinos jačanju ove oblasti daju i same preduzetnice koje iniciraju podršku i aktivnosti koje će olakšati i unaprijediti njihov rad i poslovanje", poručili su u Ministarstvu. 

Iz Ministarstva su pojasnili i da je u strateškoj platformi predložena vizija "Sistemski podržano i integrisano preduzetništvo žena koje značajno doprinosi razvoju Republike Srpske" s ciljem jačanja konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode preduzetnice, unapređenja poslovnog okruženja i podržavanje razvoja u specifičnim oblastima. 

Iz resornog ministarstva su ukazali da je prethodnom strategijom bila predviđena finansijska podrška, podrška za edukacije, obuke, promociju i umrežavanje, kao i da je ove aktivnosti potrebno i dalje sprovoditi. 

"Veoma je važno u kontinuitetu imati poseban dokument i aktivnosti usmjerene na podršku ovoj oblasti. Postojanjem dokumenata i uključivanjem većeg broja institucija u realizaciju se omogućava kreiranje kvalitetnije podrške ženama i njihovom osnaživanju", rekli su u Ministarstvu, te istakli da se promocijom i prezentacijom uspješnih preduzetnica podstiče preduzetnički duh i kod mladih žena koje preduzetništvo mogu vidjeti kao izbor karijere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti