Interes bi bio i veći, ali postoji problem

Za uzgoj industrijske konoplje izdato 27 odobrenja u RS

09.03.2024. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine
konoplja

Od 2021. godine, kada je donesen Pravilnik o uslovima za uzgoj industrijske konoplje, izdato je ukupno 27 odobrenja u Republici Srpskoj.

Od 2021. godine, kada je donesen Pravilnik o uslovima za uzgoj industrijske konoplje, izdato je ukupno 27 odobrenja u Republici Srpskoj, dok u tekućoj godini nije uopšte bilo zahtjeva za izdavanje, kazali su iz Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Nedeljko Kusturić, vlasnik "Prirodnog bilja" iz Banjaluke, gdje uzgajaju industrijsku konoplju, kazao je da problem uzgajivačima pravi problem to što nema organizovanog tržišta, jer se proizvode male količine.

"Mi smo pokušali da na naše tržište uvezemo malo kvalitenije, profitabilnije sorte industrijske konoplje, ali nismo dobili saglasnost od Agencije za zaštititu zdravlja bilja BiH, pa smo malo u škripcu sa vremenom", kazao je Kusturić.

Ističe da oni kao firma pokušavaju da traže prostor da obezbijede tržište.

"Imamo pregovore sa ljudima iz Irske koje zanima prvenstveno proizvodnja građevinskog materijala od stabljike i vlakana konoplje", kazao je Kusturić.

Dodao je da se od industrijske konoplje u svijetu proizvodi više od 200 proizvoda.

"Sjeme konoplje se koristi u prehrambenoj industriji, a sve je veća i primjena u građevinarstvu, gdje se koristi kao prirodni izolacioni materijal. Od stabljike se proizvode i briketi koji se koriste kao energent u ekotoplanama, a koji imaju veću energetsku vrijednost od bukovog drveta", kaže Kusturić.

Prema njegovim riječima, bilo bi sigurno mnogo više zainteresovanih za uzgoj ukoliko bi se mogao garantovati otkup.

Naime, kako ističu u nadležnom ministarstvu, u Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje direktno su opisani uslovi koji se moraju ispuniti za ovu proizvodnju. Takođe je propisano i koliko THCa (psihoaktivne supstance) maksimalno može da sadrži ova konoplja.

"Industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) je konoplja čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2% i čija sorta je upisana u Sortnu listu u skladu sa propisima o sjemenu poljoprivrednog bilja", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Dodaju da se industrijska konoplja može uzgajati samo na osnovu odobrenja za uzgoj koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Uzgajivači podnose Ministarstvu zahtjev najkasnije do 31. marta tekuće godine.

"Zahtjev za izdavanje odobrenja za uzgoj industrijske konoplje mogu podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici (uzgajivači) upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava", pojašnjavaju iz ovog ministarstva.

Dodaju da fizičko lice koje se želi baviti uzgojem industrijske konoplje, uz popunjen zahtjev, treba da dostavi još dokumenata, uključujući i dokaz da podnosilac zahtjeva nije osuđivan za krivično djelo zloupotrebe droga.

"Takav dokaz može da priloži i zainteresovan preduzetnik ili odgovorno lice u pravnom licu. Međutim, to nije kompletna procedura. Kada Ministarstvo izda odobrenje za uzgoj industrijske konoplje, a prije zasnivanja proizvodnje, uzgajivač mora da vodi računa o kupovini sjemena industrijske konoplje, te je neophodno da priloži i uvjerenje o zdravstveno stanju sjemena", pojasnili su iz resornog ministarstva.

Zaključuju da uzgajivač mora imati i čuvati originalnu ambalažu u kojoj je sjeme bilo upakovano, te etiketu sa pakovanja. Uzgajivač kojem je Ministarstvo izdalo odobrenje za uzgoj industrijske konoplje prijavljuje zasnovanu proizvodnju najkasnije 15 dana od dana sjetve industrijske konoplje.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH u januaru je usvojio zaključak kojim se pozivaju Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlada FBiH da do kraja godine izrade nacrt pravilnika o uslovima za uzgoj industrijske konoplje u FBiH, koji će biti usklađen s postojećim Pravilnikom o službenom nadzoru sjemenskih usjeva u BiH, kao i Pravilnikom o uslovima za uzgoj industrijske konoplje Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti