Pozivaju nadležne institucija da rade svoj posao

Aarhus centar BiH traži zatvaranje 70 mini hidroelektrana u Federaciji BiH

14.03.2024. 14:05 / Izvor: Fena
Aarhus

Iz Aarhus centra naglašavaju da vlasnik mHE mora obezbijediti kontinuirani monitoring EPP.

Predstavnici Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH okupili su se danas ispred zgrade Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevu te u povodu Međunarodnog dana voda izrazili zabrinutost zbog 70 mini hidroelektrana u Federaciji BiH za koje tvrde da ne rade po procedurama Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku (EPP).

"Tražimo od nadležnih institucija da počnu raditi svoj posao i da zatvore svih 70 mini hidroelektrana na području Federacije BiH jer su se oglušili o procedure pravilnika o ekološki prihvaljivom protoku koje su bile jednostavne. Trebalo je da obezbijede video nadzor, čime bi bilo moguće izvršiti monitoring načina rada tih mini hidroelektrana i u svako doba vidjeti da li je ispoštovan ekološki prihvatljiv protok", kazala je medijima PR asistentica Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH Azra Šehić-Kustura.

Kako pojašnjava, EPP pravilnik, unaprijeđen komentarima pravnica Aarhus centra u BiH i priznat od Agencija za vode i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ima ključnu ulogu u očuvanju biodiverziteta i ekosistema rijeka čiji su tokovi zahvaćeni mini hidroelektranama.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je u julu 2022. godine potvrdio odluku Zastupničkog doma čime je na snagu stupila zabrana izgradnje malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Iste godine u augustu na snagu stupa i Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku.

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu.

EPP se određuje radi održanja ili vraćanja strukture i funkcije vodenih i uz vodu vezanih ekosistema, doprinoseći sprječavanju degradacije stanja voda i ostvarenju ciljeva zaštite okoliša kroz održivo korištenje vode.

Uz zahtjeve za odgovornost investitora, te poziv na zatvaranje mHE koje ne ispunjavaju ekološke zahtjeve sve do zadnje, iz Aarhus centra naglašavaju da vlasnik mHE mora obezbijediti kontinuirani monitoring EPP, tako da može nesumnjivo dokazati da su u svakom trenutku bili ispunjeni zahtjevi u pogledu EPP i da u vrijeme trajanja protoka u vodotoku manjeg od utvrđenog EPP, nije bilo zahvatanja vode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti