Izvještaj za 2023. u izradi

U 2022. zaključeno 511 ugovora: Koliku korist RS ima od koncesija u energetici?

15.03.2024. 10:05 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Dok u Vladi RS tvrde da rade dosta na razvoju energetskog sektora, iz nevladinih organizacija ukazuju na neuređenost oblasti koncesija.

Koncesije u oblasti energetike Republici Srpskoj su u prošloj godini donijele 45 miliona maraka, što je rast od 43 odsto u odnosu na godinu ranije.

Dok u Vladi RS tvrde da rade dosta na razvoju energetskog sektora, iz nevladinih organizacija ukazuju na neuređenost oblasti koncesija.

Odgovarajući na pitanje poslanika Srđana Todorovića o visini prikupljenih koncesionih sredstava, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić rekao je na sjednici Narodne skupštine u utorak da su lani ukupni prihodi Budžeta RS po osnovu koncesionih naknada iznosili oko 59,8 miliona te da 98 odsto tog iznosa dolazi iz oblasti energetike i rudarstva.

"Oko 45,2 miliona maraka su koncesione naknade iz oblasti energetike, a 13,2 miliona iz oblasti rudarstva, u 2023. godini. To je rast od 43 odsto u odnosu na 2022. godinu u oblasti energetike, a u oblasti rudarstva oko 19 odsto. Cijenim da smo ostvarili ciljeve koje smo imali na početku 2023. godine i aktivnostima Ministarstva doprinijeli obezbjeđenju prihoda u Budžetu", istakao je Đokić.

Posebno je naglasio projekte koji su u fazi razvoja i koji će u narednom periodu "itekako donositi dodatne prihode".

Petar Đokić (SET)

"Određeni projekti su u fazi pripreme i za njih smo u 2023. godini prikupljali jednokratne naknade, ti objekti će se tek graditi u ovoj i narednim godinama i ima ih mnogo", poručio je Đokić.

Komisija za koncesije

Prema podacima Komisije za koncesije Republike Srpske, do kraja 2022. godine ukupno je zaključeno 511 ugovora o koncesiji.

Od navedenog broja zaključenih ugovora o koncesiji, Ministarstvo energetike i rudarstva zaključilo je 369 ugovora, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zaključilo je jedan ugovor o koncesiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključilo je 130 ugovora o koncesiji, Ministarstvo saobraćaja i veza zaključilo je četiri ugovora o koncesiji, Ministarstvo trgovine i turizma zaključilo je šest ugovora o koncesiji i Ministarstvo finansija zaključilo je jedan ugovor o koncesiji.

U 2022. godini zaključeno je 16 novih ugovora o koncesiji, od kojih je pet ugovora iz oblasti elektroenergetike, četiri ugovora iz oblasti mineralnih resursa i sedam ugovora iz oblasti korišćenja poljoprivrednog zemljišta i javnog vodnog dobra. 

Komisija konstatuje da je ukupan iznos koncesione naknade, uplaćen u budžet Republike Srpske u 2022. godini, iznosio 50.677.782 KM.

Izvještaj Komisije za 2023. godinu još nije dostupan i u fazi je izrade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti