Nova rješenja

Novine za samostalne preduzetnike u RS-u: Uvodi se periodični rad do devet mjeseci

18.03.2024. 09:04 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Nacrtom zakona propisuje se period u toku godine u kojem preduzetnik može poslovati, tokom cijele godine ili u određenom periodu ili periodima.

Samostalni preduzetnici u Republici Srpskoj registrovani za sezonsko poslovanje mogu da rade najduže šest mjeseci u toku jedne godine, ali je novim zakonom predviđeno da to bude produženo na devet mjeseci.

Naime, Nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima usvojen je u četvrtak u Narodnoj skupštini Republike Srpske i njime se uvodi niz novina u vezi s poslovanjem samostalnih preduzetnika. Izglasano je i da bude organizovana javna rasprava o ovom Nacrtu, u trajanju od 30 dana, kako bi se norme što više unaprijedile.

Periodično poslovanje

Nacrtom zakona propisuje se period u toku godine u kojem preduzetnik može poslovati, tokom cijele godine ili u određenom periodu ili periodima u toku godine.

U odnosu na važeći zakon, pojam sezonskog poslovanja zamjenjuje se pojmom periodičnog poslovanja.

Važeći zakon propisuje da sezonsko obavljanje preduzetničke djelatnosti može trajati najduže šest mjeseci u toku jedne kalendarske godine.

U izradi ovog zakona ocijenjeno je da je za preduzetnike koji posluju samo u jednom dijelu godine potrebno povećati mogućnost za period njihovog poslovanja sa šest na devet mjeseci u cilju poboljšanja rentabilnosti u radu preduzetnika.

Registracijom za periodično poslovanje preduzetnik nije u obavezi da iz godine u godinu prijavljuje i odjavljuje obavljanje djelatnosti, već mu se rješenjem utvrđuje period u toku kalendarske godine u kojem posluje.

Kod periodičnog poslovanja preduzetnik ima dvije opcije, i to: da periodično posluje u svim organizacionim jedinicama ili da periodično posluje u jednoj ili više izdvojenih jedinica.

Predviđa se i donošenje podzakonskog akta kojim će se, a na osnovu mišljenja nadležnih ministarstava, urediti vrste zanimanja preduzetnika i preduzetničke djelatnosti koje se mogu obavljati periodično.

Nastavak rada nakon smrti preduzetnika

Jasnije je razrađena primjena propisa iz oblasti radnih odnosa na oblast preduzetništva, registracija preduzetnika u vidu osnovnog zanimanja, te je uvedena novina da preduzetnicima pomoć u poslovanju mogu pružati članovi porodičnog domaćinstva u dobi od 15 do 18 godina, odnosno članovi porodičnog domaćinstva koji su korisnici penzije.

U okviru instituta privremenog prestanka obavljanja djelatnosti uvodi se mogućnost privremene odjave poslovanja jedne ili više izdvojenih jedinica, dok u sjedištu preduzetnik nastavlja poslovanje.

Preciznije je uređen nastavak obavljanja djelatnosti nakon smrti preduzetnika. Predloženim rješenjima propisan je trajni nastavak obavljanja djelatnosti, ako nasljednici za to pokažu interes.

Grad Banja Luka (Facebook page)

Pored navedenog, preciznije je uređen postupak registracije preduzetnika kod nadležnog organa, s posebnim akcentom na registraciju elektronskim putem, te je nastavljena izgradnja komorskog sistema preduzetnika i unaprijeđena uloga Komore samostalnih preduzetnika u zastupanju interesa preduzetnika.

Tradicionalni zanatlija

Umjesto statusa starih zanata, umjetničkih zanata i domaće radinosti, koji su korišćeni u važećem zakonu, uvode se tradicionalni zanatski proizvod i tradicionalni zanatlija.

Gradovi i opštine nadležni su da vode postupak za dodjelu certifikata tradicionalnog zanatskog proizvoda, a Ministarstvo privrede i preduzetništva dodjeljuje fizičkom licu zvanje tradicionalnog zanatlije na osnovu certifikata.

Ministarstvo vodi registar tradicionalnih zanatlija i certifikovanih tradicionalnih zanatskih proizvoda.

Mitrović: Otklanjamo uočene nedostatke

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vojin Mitrović obrazložio je da se donošenjem ovog zakona otklanjaju uočeni nedostaci te propisuju neka nova rješenja.

"Uvode se mogućnosti za prenos obavljanja djelatnosti s jednog na drugo lice te rješava pitanje privremenog i trajnog nastavka obavljanja djelatnosti nakon smrti preduzetnika", istakao je Mitrović.

Dodao je da se jača komorski sistem preduzetnika i unapređuje uloga Komore samostalnih preduzetnika u zastupanju interesa preduzetnika.

Vojin Mitrović (Bloomberg Adria)

Ministar je naveo i da se vrši preciziranje koja se lica mogu registrovati kao preduzetnici u vidu osnovnog zanimanja, da se definiše da se jedno lice može jednom registrovati kao preduzetnik, kao i da se uvode pojmovi tradicionalni zanatski proizvod i tradicionalni zanatlija.

"Uvodi se mogućnosti za periodično poslovanje, što predstavlja povećanje trajanja sezonskog poslovanja sa šest na devet mjeseci, kao i uvođenje mogućnosti da svim preduzetnicima pomoć u poslovanju mogu pružati članovi porodičnog domaćinstva koji imaju od 15 do 18 godina", obrazložio je, između ostalog, Mitrović.

Ova materija sada je uređena Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.

Međutim, u primjeni navedenog zakona ukazala se potreba za njegovom dopunom, preciznijim uređenjem pojedinih članova zakona, kao i uvođenjem novih rješenja, te se pristupilo izradi novog zakona.

Poslanici su ukazali na to da su samostalni preduzetnici došli u problem povećanjem minimalne plate i neusklađenosti Zakona o PDV-u i Zakona o porezu na dohodak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti